Utorak 25. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
20:50
Tanjug A

Dačić: Sve mere za saradnju s Hagom

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija preduzimati sve mere koje bi trebalo da pokažu ostvarivanje pune saradnje sa Haškim sudom.

Ivica Dačić

Dačić je, povodom kritika glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca da Srbija nedovoljno sarađuje sa tim sudom, rekao da bi Bramerc tokom naredne posete Beogradu trebalo da se uveri da je ta saradnja na viskom nivou.


"Kako je najavljeno, Bramerc bi u narednom periodu trebalo da poseti Beograd i razgovara sa državnim zvaničnicma...

Ta saradnja (Srbije sa Haškim sudom) je u prethodnom periodu ocenjena kao veoma dobra i nadam se da će tako i ostati", rekao je on.


Dačić nije želeo da komentariše navode Bramerca o načinu potrage za dvojicom preostalih haških begunaca - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.


"O samoj potrazi i načinima na koji se vrši ne bi trebali da na ovakav način diskutujemo o tome", rekao je on, dodajući "da su se svi koji su boravili u Srbiji uverili da je Srbija primenila sva strana iskustva" u potrazi za haškim optuženicima.

Nije bilo primedbi na readmisiju

 

Dačić je takođe izjavio da srpska policija nije dobila prijave građana koji su na osnovu sporazuma o readmisiji vraćeni iz Norveške.


Upitan o primedbama onih koje se iz Norveške, na osnovu sporazuma o readmisiji, vraćaju Srbiju, on je odgovorio da će policija, ukoliko dobije takve prijave, razgovarati sa norveškim kolegama da bih ih rešila.


Dačić je podsetio da je bilo problema sa takozvanim "lažnim azilantima", kojima je obećavano da će dobiti azil u Belgiji, Švajcarskoj i Norveškoj.


Ti problemi su rešeni, rekao je on posle razgovora sa direktorom Savezne policije Nemačke Matijasom Zegerom.


Zeger je rekao da u Nemačkoj 90 odsto onih koji podležu readmisiji pristaju dobrovoljno da se vrate u matičnu državu, precizirajući da to nije problem samo osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

Ministar je kazao da, ukoliko ima nekih primedbi na način potrage za haškim optuženicima, sigurno je da će ih oni koji su direktno odgovorni za to u potpunosti sagledati.

Dačić je podsetio i da je MUP sve informacije o preostalim haškim beguncima, uključujući i one dobijene od stranih obaveštajnih službi, proverio i da su se "sve, nažalost, pokazale kao netačne".


On je dodao da su u saradnji Srbije sa Haškim sudom u poslednjih nekoliko meseci napravljen značajni iskorak "kada je reč o dokaznim materijalima", dodajući da je s tim upoznat i Bramerc.


Uz napomenu da ne zna tačno šta je Bramerc izjavio, Dačić je podseti da se svaka reč glavnog tužioca Tribunala meri i da od njega zavise naši dalji koraci u međunardono saradnji.


"Srbija će preduzimati sve mere koje bi trebale da pokžu našu punu saradnju sa Haškim tribunalom, a puna saradnja, naravno za neke zemlje ne znači ništa dok ne dođe do samog čina hapšenja", rekao je on.


Bramerc je juče izjavio u Hagu da Srbija još ne čini sve što može da uhapsi ključnog haškog begunca generala Ratka Mladića da i Evropska unija mora da održi pritisak na Srbiju da bi on bio priveden pravdi.


"Politička podrška evropskih prestonica i Brisela je od najvišeg značaja" u pritisku na Srbiju da uhapsi Mladića i drugog preostalog haškog begunca Gorana Hadžića, rekao je Bramerc u razgovoru sa članovima Udruženja stranih novinara u Hagu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online