Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
03:46
Tanjug A

Pahor: Srbiji status kandidata u oktobru

Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da očekuje da će Srbija u oktobru, ako ne bude nekih većih neočekivanih promena, dobiti "zeleno svetlo" za status kandidata za EU.

Srpske vlasti apsolutno sposobne da u narednom periodu, zajedno s vlastima u Prištini, pronađu jedno rešenje koje će biti dobro za obe strane: Borut Pahor


Pahor je rekao da su srpske vlasti apsolutno sposobne da u sledećim mesecima i godinama nađu, zajedno s vlastima u Prištini, rešenje koje će biti dobro za obe strane.


"Slovenački stav je da, u slučaju kada prihvata miroljubiv način rešavanja svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine i kada ispunjava sve ostale uslove, kao što su saradnja s Hagom i slično, Srbija treba da dobije status kandidata i da ima otvorenu evropsku perspektivu", rekao je Pahor.


Tako treba da podrži politika reformi predsednika Borisa Tadića i da se time stabilizuje i čitav region, jer je Srbija u tom smislu od posebnog značaja, istakao je Pahor u intervjuu sutrašnjim "Novostima".


Slovenija je preduzela diplomatsku inicijativu da se ubrza put zapadnog Balkana i, naročito Srbije, ka EU, a Pahor je u četvrtak, na samitu šefova država ili vlada EU, uputio zvanično pismo predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, tražeći od njega da učini sve što može da bi se zemlje iz ovog regiona što brže pridružile Uniji.


"Moje pismo je iniciralo raspravu i, u suštini, dalo ideju vrhu EU u vezi s evropskim perspektivama zapadnog Balkana, a posebno u vezi sa Srbijom", kazao je on.


Na pitanje šta vam je odgovorio Rompej, Pahor je odgovorio:"Imaćemo, u vezi sa Srbijom, razgovor u oktobru i moje lično očekivanje je da će Srbija, ako ne bude došlo do nekih većih neočekivanih promena, dobiti zeleno svetlo. Tu je presudan uticaj imalo usaglašavanje teksta rezolucije u UN o Kosovu".


Pahor je podsetio da je razgovarao s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton i preneo joj o čemu je otvoreno razgovarao s predsednikom Tadićem: gde misli da su veliki problemi, koji su rešivi, a gde ih uopšte nema.


"Imao sam cilj da Srbija dobije status kandidata i moja poruka je bila da je prvi uslov za to da ne dolazi do glasanja, gde bi Srbija bila na jednoj strani, a EU na drugoj. I to se nije desilo. Srbija i EU su bile zajedno i to je od posebnog značaja za atmosferu u kojoj će se odlučivati sledećeg meseca", rekao je Pahor.


Upitan oko čega Beograd i Priština sada treba da razgovaraju, kad to treba da započnu i da li je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za nastavak evropskih integracija Srbije, Pahor je odgovorio da je tu sada svaka reč suvišna.


"Znam da su srpske vlasti apsolutno sposobne da, u sledećim mesecima i godinama nađu, zajedno s vlastima u Prištini, jedno rešenje koje će biti dobro za obe strane", istakao je Pahor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online