Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
00:41
Pressonline A

Ukida se i poternica za M. Marković!

Poternica srpskog suda za bivšom predsednicom JUL-a i suprugom Slobodana Miloševića Mirjanom Marković, zbog zastarelosti postupka, biće ukinuta 13. oktobra, posle čega ona slobodno može da se vrati Srbiju

Mirjana Marković sa sinom Markom Miloševićem
 

Poternica za Mirjanom Marković biće ukinuta 13. oktobra ove godine zbog nastupanja "apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja", najavio je za "Press" njen advokat Zdenko Tomanović.

Konstantinović:

Hapsićemo ih!

 

Bivši član "Otpora", sadašnji poslanik DS-a Nenad Konstantinović poručuje da bi voleo što pre da ih vidi u Srbiji!

 

"Što se tiče povratka Mire i Marka, to bi bilo sjajno! To bi značilo zadovoljenje pravde, jer bi odmah bili uhapšeni pošto za njima i dalje postoji poternica. Njih se dobro sećamo, pamtimo koliko su zla naneli...", kaže Konstantinović.

 

Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da eventualni povratak Mire i Marka treba gledati sa moralne strane.

 

"Gledano pravno, ne postoje prepreke da se oni vrate onog trenutka kada se postupci obustave. Moralno, veliko je pitanje mogu li oni posle svega da naiđu na dobrodošlicu", kaže Trivanka.

Pošto je prošle nedelje i Marko Milošević, takođe zbog zastarelosti, oslobođen krivične odgovornosti za premlaćivanje "Otporaša", supruga i sin Slobodana Miloševića mogu tako već sredinom oktobra, bez ikakve bojazni, da se vrate u Srbiju.
 

Advokat Tomanović kategorično tvrdi da Mirjana Marković posle 13. oktobra, što se tiče srpskog pravosuđa, postaje slobodna žena i da poternica za njom mora biti povučena.

"Apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupa 13. oktobra ove godine! Posle tog datuma ona mora da bude skinuta sa poternice. Zaprećena kazna za krivično delo koje joj se stavlja na teret je od šest meseci do pet godina zatvora, a rok zastarelosti je deset godina. Tu prosto nema mesta za bilo kakva drugačija tumačenja...", objašnjava naš sagovornik.

Tomanović smatra da je čitav proces protiv Mirjane Marković "podsmevanje i logici i pravu".

"Krivična prijava protiv Mire Marković jeste politički motivisana. Tvrdnja tužilaštva da je ona posredovala kod tadašnjeg sekretara Vlade Živke Cice Knežević da ona posreduje kod Branislava Ivkovića, a on kod Komisije za dodelu stanova, da bebisiterka dobije stan, jeste čisto podsmevanje logici i pravu...", navodi Tomanović.

Kako "Press" saznaje, istraga o ulozi Mirjane Marković i Marka Miloševića u organizovanom švercu cigareta tokom devedesetih godina trenutno je u prekidu?!

U Specijalnom tužilaštvu u ponedeljak zvanično nisu hteli ništa da komentarišu, ali je nezvanično "Pressu" rečeno da od te istrage za sada nema ništa!?!

"Istraga o aktivnostima Mirjane Marković i Marka Miloševića u švercu cigareta trenutno je u fazi mirovanja. Ta istraga je prekinuta zbog nedostatka dokaza i nemogućnosti da se neki navodi provere i da se dođe do nekih dokumenata", rekao je jedan od funkcionera tužilaštva koji je insistirao na anonimnosti.

Podsećanja radi, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je krajem 2002. godine optužnicu protiv Mirjane Marković zbog krivičnog dela nezakonitog posredovanja. Markovićeva je tada optužena da je nezakonito uticala da se dadilji njenog unuka dodeli državni stan. Iako je bilo bombastičnih najava, Markovićka nikada nije optužena za bilo koje drugo, ozbiljnije krivično delo.

SPS, DS: Dobro došli!

Vest da bi Mirjana Marković i Marko Milošević uskoro mogli da se, kao slobodni ljudi, vrate u Srbiju nije previše uzbudila Miodraga Milosavljevića, gradonačelnika Požarevca i funkcionera Demokratske stranke. Milosavljević poručuje da je u taj grad dobrodošao svako, pa i Markovićeva i Marko Milošević.

"Od kada sam ja na čelu grada, zalagao sam se da Požarevac bude i ostane otvoren za sve! Ne bih pojedinačno nikoga da izdvajam, ali ovde je svako dobrodošao! Ja ne znam kako bi Požarevljani reagovali kada bi se njih dvoje vratili ovde, a lično ne bih imao ništa protiv toga...", navodi Milosavljević.

Predsednik požarevačkih socijalista Miomir Ilić tvrdi da je danas mnogo manji broj onih koji su protiv povratka Mire i Marka.

"Neka sudovi rade svoj posao, ali ja vam mogu reći da se 'klima' ovde znatno promenila. Nema više toliko ostrašćenosti i osvete. Ubeđen sam da se ogromna većina Požarevljana ne bi protivila da se oni već sutra pojave ovde... Mira je ovde rođena, ovde je sahranjen predsednik Milošević. Njima je, ljudi moji, mesto u Požarevcu...", priča Ilić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online