Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.09.2010.
17:06
Vestionline A

Odlaže se kupovina zimskih guma

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić doneo je danas odluku da se primena pravilnika o obaveznom posedovanju sve četiri zimske gume na vozilima odloži do 1. maja, saopšteno je iz tog ministarstva. To dalje znači da će zimske gume, praktično, biti obavezne od naredne zime.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je juče stupio na snagu, predviđeno je obavezno korišćenje sve četiri gume u zimskom periodu, odnosno od 1. novembra do 1. aprila.

Dok ne stupi nova odredba, primenjivaće se stari pravilnik: Milutin Mrkonjić


Mrkonjić je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da se, do stupanja na snagu te odredbe pravilnika do 1. maja 2011, striktno primenjuju odredbe starog pravilnika, kojim se predviđa obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnjih guma sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.


"Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi gradjani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume, čime bi doveli u pitanje i samu primenu pravilnika", naveo je Mrkonjić u saopštenju.


On je naglasio "da ćemo jedino doslednom primenom pravilnika dodatno smanjiti broj nastradalih na našim putevima".


"Jedino ispravna i bezbedna oprema - zimske gume u zimskim uslovima će doprineti da se broj nastradalih na našim putevima dodatno smanji", kazao je ministar.


"Imajući sve navedeno u vidu apelujemo na proizvođače i distributere guma da obezbede opremu koja je potrebna za zimske uslove, na medije da promovišu bezbednost i tako doprinesu bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a na građane da vozila opreme zimskom opremom", navedeno je u saopštenju.

Niški Centar za zaštitu potrošača "Forum" ranije je zatražio da odredba o obavezi opremanja vozila zimskim gumama u periodu od 1. novembra do 1. aprila bude ukinuta.

Ponedeljak 20.09.2010. 23:44
Nek Mrkonja se potrudi malo da angažuje sredstva da se konačno popune rupetine na svih puteva Srbije, da na vreme očiste i tretiraju kada su jake padavine, gradove i glavne puteve ...Tada će vozači biti dosta bezbednjiji ! Ali za to imaju uvek odgovor : " nemamo para" . Dali se on i njegovi politički saradnici pitali bar jednom dali narod ima para za gume, prvu pomoć i ostalu opremu ? Slažem se da treba imati takvu opremu zbog lične bezbednosti, ali i prazan stomak ugrožava tu bezbednost ! Naravno da skoro svako u Srbiji može da odvoji sredstva za opremu , a kako će posle da napuni korpu, da plati struju, gas, školu, osiguranje, lečenje lekove, odeću, obuću...? Vlada , političari zaboravili su jednu važnu stvar : oni su deo javne službe , a ponašaju se kao feodalci ! U mom kraju, 45 kilometara od BG, nikad sneg nije pao ispod metar,a dal imaš ili nemaš zimsu opremu , isto ti je : sedi kući i čekaj lepša vremena osim ako imaš tenk u garaži ! Nek svako uradi svoj deo posla , nek očiste i srede puteve, mi ćemo nabaviti adekvatnu opremu. A šta možemo očekivati od vlade koja konstruiše samo 22 kilometara autoputa godišnje ?!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online