Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.09.2010.
13:01
D. Đorđević - Vesti A

Ministar u svatovima

Naš Dragan Make rešio je da se posle 20 godina koje je proveo u običnom braku venča u crkvu i učvrsti vezu. Baš na vreme, kad je najpotrebnije, ima 46 godina i tad se najčešće razvrće pupak, posebno ako je neko na vlast. E, Bog da blagoslovi njega i njegovu ženicu Žaklinu, da ne behu oni, nikad put ne bi nam napravili.

Raširiše ga, nasipaše čak do manastira Svetoga Simeona. Da ne veruješ, oni u Vranju što drže uzde od vlasti u rukama tolike godine smo molili da se ne davimo u blatu, da možemo kao ljudi da dožemo do groblja, do kuća, al džaba.


Ovo su pričali stariji meštani sela Soderca ispred kapije Nedeljkovića, očekujući da počne svadbeno veselje. To nije bilo obična svadba.

Dragan Nedeljković, zamenik ministra za kulturu u vladi Makedonije i zamenik predsednika Demokratske partije Srba, odlučio je da se suprugom Žaklinom venča u manastiru Svetog Simeona. Da nije obična svadba, najavila su brojna policijska vozila i policajci raspoređeni duž pet kilometara, od autobuske stanice u Vranju pa do manastira u Sodercu. Glavni gost među 100 zvanica na svadbi bio je lični Draganov prijatelj Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Od vranjskih političara Dragan je pozvao samo Budimira Mihajlovića, načelnika Pčinjskog okruga. A, bilo je potpredsednika makedonske vlade i ostalih zvaničnika.
 

"Marš na Drinu" za doček

Žitelje Soderca najviše je uzbudio dolazak ministra Dačića.
- Nema glavešina iz Vranja, čuli li ste, zort bato, nisu napravili put kako treba, pa se sakrili kao miševi u rupe - šapuće jedan čičica.


Aplauzi, svi bi da im se deca slikaju sa ministrom. Trubači Jovice Ajdarevića skaču, trče prema ministru, počinje "Marš na Drinu". Ministar diže ruku, otpozdravlja, smešta se pod trem gde su stolovi za goste.


- Ministar zaboravi da zavuče ruku u džep, al sledeći put kad udarim maljicom u goč ima da ga preplašim i podsetim da je iz Žitorađe i da se zna kakav je red kod nas - priča sam sa sobom gočobija (bubnjar) iz orkestra Ajdarevića.
U međuvremenu, pred kapijom žamor. Staje džip i izlazi vladika Pahomije. Za atmosferu je zadužen je Čeda Marković, pevač iz vranjskog kraja.


- Ovde blizu je naselje Šaprance, pa Sobina, tu je nekada dolazio i Mitke sa Koštanom. Ovde se pevalo, igralo i dertovalo. Pevaj Čedo onu moju, pevaj "Žal za mladost" - reče mladoženja.


Čeda ispunjava želju, pa krenu pesma "Što me je merak poljak da bidnem". Vidi se, merak i ministru Dačiću. Dižu se ruke u vis, ispijaju prve zdravice, uz lako meze, paradajz, krastavce, paprike, kupus. U lepo uređenom dvorištu, gde se ispred kuće vijori makedonska zastava, a na ogromnom dudu srpska, u svakom uglu su spremaju đakonije. Širi se miris pečene jagnjetine i prasetine, meša se u velikoj šerpi gulaš, ispred ćevabdžije Slaveta brdo mesa koje spremno čeka raspaljenu skaru. Sa strane kotlić u kome se kuva čorba.


- Dragan je veliki meraklija, sve mora da je po njegovoj volji. More gledaj, bre, kakvu lepu ženu ima. Za sve oko ima, svaka mu čast, ako su mu se roditelji mučili on neka uživa. Mnogo ih je poštovao, nijedne zadušnice nije propustio, slavu, preslavu, zato ga sve hoće, gleda onaj odozgo - viče starija meštanka.

Hiljadarka za trubače

- Vreme je da se krene u manastir - čuje se.


Dragana i Žaklina sedaju u čeze ili, kako neko reče, soderačke kočije. U porti narod, u crkvici obred venčanja može da prati uža familija i visoke zvanice. Dragan i Žaklina staviše krune na glavama, zakleše se na vernost, poštovanje i ljubav pred Svetim pismom i nasta čestitanje.


Kada je ministar Dačić izašao iz hrama skočiše trubači. Gočobija je kleknuo i počeo da udara maljicom u goč kao pinter u čvor, a Jovica dunu u trubu te zamalo da mu obrazi popucaju. Ministar zna za red, izvadio je hiljadarku iz džepa i dao je prvom trubaču do sebe. A, onda se izmaknuo, pustio ostale da se vesele, a njega opet spopadoše pojedinci koji bi da se slikaju.


Dragan i Žaklina u čezama blagosloveni krenuše natrag svojoj kući. Gosti se smestiše, krenu Čeda sa pesmom, krenu i Dragan. "Pred porta bi me, mome, čekala", ječi u dvorištu.


Ministar Dačić je, zbog obaveza, morao da ode oko dva popodne. Posle njega je otišao i vladika. Iz starinske kuće sa mikrofonom u ruci izašla je Biljana Jevtić, koju su svi razdragano dočekali. Usledilo je još jedno iznenađenje: pojavio se i Radiša Urošević.


- E, taj, kad pusti glas svo lišće popada sa oraha - viče starina sa šajkačom na glavi.


Dragan se sa Žaklinom vozi u čezama dvorištem, u krug, a sa njima Biljana i Radiša sa mikrofonima pevaju po želji: "Kazuj krčmo", "Niška banja", "Svilen konac"...


Zemlja se tresla u Sodercu sve do osam sati uveče kad nestade struja. Gosti iz Makedonije rešiše da idu. Ispratiše ih sa muzikom. Još nisu bili izašli iz Vranja kada je došla struja. Dragan i Žaklina i njihove dve prelepe ćerke nastaviše da se vesele sa rođacima i prijateljima. Do duboko u noć.
 

Nije zapostavio svoje selo


Dragan svoje Soderce nikad nije zapostavljao. U selu su ih zvali Makedončiki jer se njegov otac doselio iz Lopardinca kod Bujanovca, pa su meštani, iako je selo u Srbiji, odmah procenili: "On je odozdo, iz Makedonije". Dragan je dobio od Makedončiki nadimak Make. Sticajem okolnosti, završio je Poljoprivredni fakultet u Skoplju, radio na farmama na Vlasini, a potom se zaposlio u "Koštani". Početkom devedesetih bio je predstavnik "Koštanine" sestrinske firme u Skoplju. Od tada počinje njegov uspon i traje do danas.


- More, srećno se i oženio. Žaklinini roditelji imućni, pa si ubavo legla para na paru i kako da ne napređuje - prokomentarisao je jedan od meštana.


Sećanje na roditelje


- Želeo sam da radost povodom crkvenog venčanja sa suprugom Žaklinom podelim sa ljudima koji mi mnogo znače u životu - kaže Dragan Nedeljković.

 

- Ovaj dan posvećujem mojim roditeljima. Želim da im se odužim za sve što su mi pružili u životu, vaspitanje i mogućnost da se školujem i postanem to što jesam - pre svega dobar otac i suprug.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online