Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 14.09.2010.
13:18 >> 22:42h
Tanjug A

Zukorlić: Zovite me na pregovore

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da čeka inicijativu iz Beograda za razgovor sa predstavnicima vlasti ali da mu "ne pada na pamet" da on traži taj razgovor.

Hoće pregovore ali neće da ih inicira: Muamer Zukorlić
 


Zukorlić je u intervju za B92 rekao da nije tačno da njegova retorika doprinosi podizanju tenzija u Sandžaku, već smatra da njegovo ponašnje doprinosi miru.
Pozivi na građansku neposlušnost i zahtev za ubrzano proglašavanje autonomije su, kako je rekao, posledica toga što vlast ignoriše probleme Bošnjaka.


Po njegovim rečima, izraz tog osećanja je i navijačko slavlje u Novom Pazaru posle pobede košarkaša Turske nad Srbijom, u kojem Zukorlić ne vidi nikakav problem. Naprotiv, muftija je istakao da je i sam navijao za Tursku.


Zukorlić je ponovio da ima problem da Srbiju doživi kao svoju domovinu, ali poručuje da je njegovo ponašanje godinama "integrističko", a odnos prema državi pun emocija jer želi da je "oseti svojom" državom i smeta mu "koliko je pojedinci upropaštavaju".


"Dokle god podižem ton, to znači da se nisam odrekao Srbije već da želim da budem tu, jer bi u protivnom gledao da budem što dalje od Beograda", naveo je on.


Upitan zašto nije tražio autonomiju ranije, devedesetih, već sad, Zukorlić je rekao da je hteo da "da šansu demokratskoj Srbiji", ali da se ništa nije promenilo.


Naglašavajući da želi, ali da neće sam inicirati razgovor sa vlastima u Beogradu, Zukorlić je kazao da su ključna pitanja pravo Bošnjaka i njihova sloboda, "agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji 2007. godine", problem ometanja funkconisanja Bošnjačkog nacionalnog veća i "lečenje" svih oblika diskriminacija na verskoj i nacionalnoj osnovi.


Muftija je negirao da želi dijalog isključivo sa predsednikom Borisom Tadićem i dodao da bi prihvatio razgovor sa vladinom delegacijom iza koje bi stala država "do predsednika Tadića".

Tadić: Niko ne može da pregovara sa državom

 

Boris Tadić rekao je večeras, povodom izjave muftije Muamera Zukorlića da je spreman na pregovore sa državom o problemima u Sandžaku, da niko ne može da pregovora sa državom, već samo da razgovara o različitim modalitetima za rešavanje problema.

 

Nije evropska praksa da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica: Boris Tadić

"Niko ne može da pregovara sa državom. Država je jedna i niko ne može biti pregovaračka strana državi. Taj koji bi to pokušao imao bi očigledno nameru da monopolizuje jedno pitanje jedne nacionalne zajednice", rekao je Tadić.

On je dodao da ne želi da veruje "da Zukorlić ima nameru da monopolizuje bošnjačko ili islamsko pitanje u Srbiji, kao što niko nema pravo da monopolizuje pravo pravoslavno, katoličko, srpsko, hrvatsko ili mađarsko pitanje".

 

Tadić smatra da Srbija mora uvek da bude posvećena rešavanju pitanja statusa verskih zajednica i nacionalnih manjina "jer samo tako može postati stabilno društvo koje će kao svoju zemlju doživljavati svi njeni građani, bez obzira na versku i nacinalnu pripadnost".

 

"Što se tiče verskih lidera, apsolutno nije evropska praksa niti je u skladu sa našom namerom da postanemo članica EU da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica. Tu treba razdvojiti nacionalno i versko pitanje i sa svakim ko ima puni legitimite u vlastitoj oblasti treba razgovarati", naglasio je on.


"Ne želim, međutim, segmentalne razgovore jer nije reč o problemu sa jednim ministarstvom. Najcelishodnije bi bilo da se sastavi jedna delegacija iza koje će stati predsednik vlade i republike", precizirao je.


Po njemu, sa "strane vlasti" u razgovoru bi morali da budu i ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, dok bi s druge strane bili politički i verski predstavnici Sandžaka.


Zukorlić tvrdi da bi primio svakog ministra koji bi došao u Novi Pazar. "Bitno je da se krene jer sam dijalog može da traje kratko ili godinama, ali je sam po sebi uspeh, jer eliminiše isključivost u atmosferi. Jako je bitno da se što pre počne", zaključio je on.


Zukorlić je upozorio da je "opasno poigravati se" događajima poput protesta u Novom Pazaru 4. septembra, na Hadžetu, gde je gradska uprava započela gradnju obdaništa na, kako tvrdi, vakufskoj imovini.


"To je nešto neoprostivo za vlast da se tolika policija da u ruke Ljajiću i Ugljaninu koji na taj način ucenjuju vladu", rekao je Zukorlić.


Zukorlić je potvrdio da sa drugom opcijom - Islamske zajednice Srbije, na čelu sa reis ul ulemom Ademom Zilićem, koju on naziva "veštačkom tvorevinom", nema nikakvih kontakata i nikada ih, kaže, neće ni imati.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 14.09.2010. 16:10
On kaže "Zovite me na pregovore". Ima sreće da nam na čelu države sede neke amebe i bezkičmenjaci, inače bi popio po turu.
Utorak 14.09.2010. 15:48
...MUAMER je MUAMER, jer MU AMER placa...
Utorak 14.09.2010. 15:49
..zukorle je klasicni mafijas-placenik i pokazuje nam kako se negativnim delovanjem stice bogatstvo...ako budemo zatvarali oci i pustali ovakve da deluju generisacemo citavu armiju slicnih koji ce za ljubav novca i rodjenu majku da prodaju, a od njega cemo da napravimo uzor...on je klasican prodani politicar koji se kr...ije iza odore svestenog lica...nema kod njega ni v od vere vec samo demonstracije sile,bahatosti i neljudskosti,prepotencije...dakle danas vlada zakon dzungle "jaci jede slabijeg"....u celoj prici ovaj ispada jaci od drzave srbije i samim tim ako drzava ne nadje nacin da mu demonstrira snagu nece vise ni postojati....naravno da nasa drzava zna da iza ovoga stoji jaci tj. SAD i EU pa se shodno tome moraju traziti saveznici ili pravi nacini eliminacije ovog smrada.... p.s. takvi kao zukorle su naravno "spremni" da se "smire" ako im ponude vece pare ili ucesce u vlasti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online