Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.09.2010.
09:25
Tanjug A

Beogradski univerzitet, najstariji u regionu

Svečanom akademijom i uručivanjem nagrada najboljim studentima, Univerzitet u Beogradu (UB), najstarija visokoškolska institucija u regionu, obeležiće danas svoj dan, u prisustvu visokih domaćih i stranih zvaničnika, profesora i saradnika.

Rektorat Beogradskog univerziteta
 

Svečanosti će, kako je najavljeno iz Rektorata UB, prisustvovati potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar prosvete Žarko Obradović, a biće uručeno priznanje japanske vlade profesorki Ljiljani Marković sa Filološkog fakulteta, za dugogodišnji rad i zalaganje u oblasti japanskog jezika i japanologije.

Tradicija duga 202 godine

Univerzitet u Beogradu, kao državna visokoškolska institucija, sa tradicijom od 202 godine, obeležava 13. septembar kao svoj dan u znak sećanja na početak nastave na Visokoj školi u Beogradu.

Visoku školu osnovao je Dositej Obradović 1808. godine, tokom zatišja posle žestokih borbi s Turcima, sa ciljem da pravnički obrazuje buduće državne činovnike. Dve godine kasnije Dositej otvara Bogosloviju, a nakon što Turci pale impozantnu biblioteku Beogradskog učilišta 1813. godine, usledilo je povlačenje Visoke škole u Kragujevac i osnivanje tamošnjeg Liceja 1838. godine.

Licej je premešten u Beograd 1841. godine, a 1863. godine se transformiše u Veliku školu. Sa tri fakulteta (Pravni, Filozofski i Tehnički fakultet) Velika škola smeštena je u zdanje koje je jedan od najpoznatijih Srba toga doba - Miša Anastasijević poklonio svom otečestvu, gde je i danas Rektorat UB.

Zakon o Univerzitetu

Donošenjem prvog Zakona o Univerzitetu 1905. godine, Velika škola je proglašena za Univerzitet u Beogradu. Zakonom donetim iste godine, zajamčena je autonomija univerziteta, i proklamovano da su nastavnici "slobodni u izlaganju".

Od malog jezgra sa 20 studenata, koliko ih je bilo 1808. godine, Univerzitet u Beogradu izrastao je 1905. godine u visokoškolsku ustanovu od tri fakulteta, sa 34 nastavnika i 788 studenata.

Od tada se Univerzitet u Beogradu neprekidno razvijao, tako da danas predstava najveću i najstariju visokoškolsku ustanovu u regionu, koja se sastoji od 31 fakulteta, 11 naučnih instituta, Univerzitetske biblioteke i centara, sa oko 90.000 studenata i gotovo 7.000 nastavnika, istraživača i saradnika, koji čine najveći deo naučnoobrazovnog potencijala Srbije.

Period posle II svetskog rata

Posle Drugog svetskog rata, Univerzitet u Beogradu je bio polazište za osnivanje gotovo svih kasnijih univerziteta na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Univerzitet je, prema rečima rektora Branka Kovačevića, i danas spreman da zadrži i unapredi poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu, čuvajući vrednosti tradicije, zbog čega je i prepoznatljiv kao nacionalni brend, prilagođavajući se izazovima novog vremena.

Njegovi studenti i nastavnici dali su ogroman doprinos kulturnom, naučnom, obrazovnom, političkom i privrednom životu, rekao je rektor Kovačević. Pristupom Srbije Bolonjskom procesu, pred Univerzitet se postavlja zadatak da se uključi u jedinstveni evropski akademski prostor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online