Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.09.2010.
14:54 >> 17:12h
Tanjug A

Zilkić: Neko spominje treću Islamsku zajednicu

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije (IZS), reis ul ulema Adem Zilkić je u intervjuu Tanjugu rekao da zna da je postojala inicijativa za formiranje "treće opcije" islamske zajednice koja bi potrla dve postojeće, a da je takva ideja potekla iz političkih struktura. On je optužio Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno demokratske partije, da se "neprincipijelno i najdirektnije umešao u poslove Islamske zajednice".

Muftija Muamer Zukorlić i reis ul ulema Adem Zilkić. Ko je treći?

Reis ul ulema Zilkić nije rekao iz kojih "političkih struktura" je proizašla ideja o stvaranju "treće opcije" islamske zajednice, osim da te grupe "imaju problem unutar svojih političkih opcija pa je sve ostalo na tom nivou".

"Zagovornici te iniciajtive očito su zaboravli da IZS ima kontinuitet i pravni osnov na koji se oslanja", rekao je Zilkić. On je uveren da takva ideja nema perspektivu, a ne isključuje mogućnost da je ona dolazila "sa strane". 

Rei ul ulema Islamske zajednice Srbije tvrdi da pouzdano zna i za neke inicijative koje bi trebalo da dovedu do dogovora između muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i srbijanskog muftije IZS Muhameda Jusufspahića, a koje bi, kaže, njega zaobišle.


"To nije moguće jer među mojim saradnicima ne postoji takvo razmišljanje i nikakvih pregovora ne može biti između dve opcije, a da ih ne predvodim ja", poručio je reis.

On je objasnio da je Islamska zjednica jedinstvena sa dve upravljačke strukture, kao i da je IZS pokrenula upravni postupak kojim će dokazati koje mesto joj objektivno pripada.

Čeda se upliće u verska pitanja

Jovanović traži vraćanje legaliteta i legitimiteta Bošnjačkom nacionalnom veću

Zilkić smatra da je Jovanovićevo mešanje u pitanja Islamske zajednice "u najmanju ruku štetno", posebno ako se ima u vidu da je umešan i u izbor Nacionalnog saveta Bošnjaka, što je dodatno produbilo odnose u samoj zajednici i na sandžačkoj političkoj sceni.

Vrhovni poglavar IZS kaže da ne veruje u neku Jovanovićevu "posebnu misiju", ali smatra da je lider LDP-a na neprincipijelan način podržao jednu upravljačku struturu islamske zajednice, a da pritom nije imao nikakve kontakte sa najvećim verskim autoritetom - reis ul ulemom.

"Islamsku zajednicu Srbije predstavja njen reis ul ulema, a sa mnom (Jovanović) nikakve kontakte nije imao. Neprincipijelno je da se on, kao političar, bavi verskim pitanjima. Vara se on, ili neki drugi političar, ako misle da će moći da uređuju odnose unutar islamske zajednice i da će do jedinstva unutar nje doći nametanjem nekih njihovih standarda", poručio je Zilkić u intervjuu Tanjugu.

Islamska zajednica može doći do jedinstva isključivo kroz pregovore koji će uvažiti obe upravljačke strukture - Islamske zajednice Srbije koju predvodi on, i Islamske zajednice u Srbiji sa muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu. Samo takva jedinstven islamska zajednica može biti delotvorna na duži rok, istakao je reis.

"Mi hoćemo homogenu, čvrstu i delotvornu Islamsku zajednicu, koja će u svakom momentu moći da zadovolji potrebe vernika i koja će raditi na atmosferi u kojoj će vernici i verski službenici moći da odgovore ustavnim zadacima, ciljevima i obavezama", kazao je on.

Odnos sa državom korektan

Reis je naveo da je odnos države prema Rijastu "korektan i stabilan" i da je to posledica, pre svega, odnosa te zajednice prema državi. "Država je prepoznala da je IZS zaista iskrena u tom svom stavu i da se, shodno tom opredeljenju, i ona prema nama opredelila kao iskrenom partneru ili sardniku u verskom životu", kazao je Zilkić.

On kaže da ga nije iznenadilo to što je ovogodišnju bajramsku čestitku dobio na svoje ime, jer je uobičajeno da se takve poruke šalju najvišim autoritetima što on u Srbiji i u Islamskoj zajednici jeste.


Povodom obnavljanja ideje o autonomiji Sandžaka koju zagovara Zukorlić, reis Zilkić kaže da njemu kao Bošnjaku ta ideja "zvuči opravdano", ali dodaje da on predstavlja sedam nacioanlnih manjina objedinjenih u IZS, pa je s tog aspekta, ideja o autonomiji Sandžaka utopija.

Zilkić ne spori pravo kolegi iz BiH Mustafi Ceriću, koji, kako je rekao, pretenduje da bude verski lider svih Bošnjaka u svetu, da brine o Bošnjacima u Sandžaku, ali on nema pravo da se meša u rad IZS koja nije samo zajednica Bošnjaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online