Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.09.2010.
17:51
Srna A

Ešton: Beograd i Priština da pregovaraju sami

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da Ujedinjene nacije ne bi trebalo da budu posrednik u pružanju "dobrih usluga" za razgovor Beograda i Prištine kako je to ponudio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

UN ne trebaju da budu posrednik: Ketrin Ešton

"EU je ta koja treba da pruži `dobre usluge` za razgovor Beograda-Prištine i evropska dvadesetsedmorka nudi da to bude u Briselu, a posrednik u tome ne bi trebalo da budu UN", rekla je Eštonova novinarima u Briselu, komentarišući ponudu po završetku zasedanja šefova diplomatija zemalja članica EU.

Ona je istakla da Beograd i Priština treba da odluče gde, kako i kad će krenuti dijalog, dok njeni saradnici navode da je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija "jasna" i da govori o tome da će dijalog Srbije i Kosova biti pokrenut uz posredovanje EU, prenose beogradski mediji.

Eštonova nije direktno odgovorila na pitanje novinara da li iz rasprave šefova diplomatija EU proizilazi da bi posle usvajanja zajedničke rezolucije Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN o Kosovu sada mogla da se postigne saglasnost o zahtevu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Uspeh predsednika Srbije Borisa Tadića u prosljeđivanju rezolucije UN naišao na podršku svih članica EU i da je snažno pozdravljen na Kosovu. To je veliki uspeh za Srbiju i EU je veoma ponosna što je sastavni deo toga", rekla je Eštonona i dodala da "nije iznenađenje" što je to bila tema koju su svi ministri snažno istakli za poslednja dva dana.

Dačić pozdravio predlog Ban Ki Muna

 

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bi bilo dobro da Ujedinjene nacije aktivno učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine.


Dačić je, reagujući na izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna da je svetska organizacija spremna da doprinese dijalogu Beograda i Prištinine, podsetio da je Srbija i ranije govorila da pregovori treba da se održavaju u okviru UN, ali uvažavajući i druge međunarodne faktore.

Nije stavljena tačka na pitanje KiM: Ivica Dačić


Dačić je kazao da one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije smatraju da nikakav dijalog ne treba da se vodi osim oko tehničkih pitanja.


"Mi koji to nismo učinili, niti nameravamo, kao i oni koji podržavaju takve naše stavove smatraju da razgovori treba da se bave i pitanjima statusa Kosova kako se ne bi dogodio presedan da po prvi put u istoriji sveta jedna država može da dobije nezavisnot secesijom koju nije priznala država od koje se ta teritorija odvaja", rekao je Dačić.


Zamenik premijera smatra da bi to moglo da bude pogubno i po druge države u svetu.


Dačić je istakao da je su moguća široka tumačenje o čemu se može razgovarati, jer je u Rezoluciji Srbije i EU o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde napravljena takva formulacija kojom su svi pomalo zadovoljni.


"Nama je važno da nije stavljena tačka na pitanje Kosova i Metohije zato što ne postoji takva mogućnost", rekao je Dačić.

Ona je navela da su mnogi ministri inostranih poslova EU bili uključeni u raspravu o tome i ocenila da je EU uradila ono što je najbolje mogla i da je najznačajniji bio udeo Srbije u svemu tome.

Sejdiu: Sa Srbijom samo o praktičnim pitanjima

 

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je danas da rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN "definitivno pojašnjava" da neće biti pregovora o statusu Kosova, niti posebnog statusa za sever Kosova.

Usvajanje rezolucije će ubrzati dinamiku priznavanja Kosova: Fatmir Sejdiu


Sejdiju je, po povratku iz Njujorka, na prištinskom aerodromu rekao da sa Srbijom može da se razgovara o praktičnim pitanjima kao što su sudbina nestalih i druga.


On je istakao da će usvajanje rezolucije u UN ubrzati dinamiku priznavanja Kosova.


Kosovski predsednik je rekao da je u Njujorku imao niz susreta sa ambasadorima zemalja članica UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova i da je od njih zatražio da priznaju Kosovo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.09.2010. 00:39
POCINJEM DA SE ZALJUBLJUJEM U OVU "LEPOTICU"!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online