Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.09.2010.
08:39
D. Đorđević - Vesti A

Izumiru seoski švaleri

U Gradnji, selu u Poljanici, planinskom kraju severno od Vranja prema Leskovcu, nekada je cvetala ljubav i time se 250 meštana ponosi. Gradnja je, kažu, bila poznata po švalerima.

I kovač i švaler: Nastas Jović
 

Nastas Jović, nekada kovač, sada penzioner, poznatiji u selu kao Dragojlo, nekad je bio jedan od najznamenitijih švalera.


- Na sabore, u kolu, prvo se pogledi ukrste. A, kad se taj pogled zalepi u srcu, ne spava se. Samo znojenje preko noći. I krene dopisivanje. Nađe se hartija i neko ko će da prenosi pisma. Tako se ugovori sastanak. Obrazi crveni, samo što ne izgore, svaka izgovorena reč bila je med. Pa, krene ispraćanje do kuće. Idemo putem, jedan na jednu stranu drugi na drugu. Kakvo približavanje ili, sačuvaj bože, držanje za ruke. Da naiđe slučajno devojčin otac i to vidi, iako je devojka stasala za udadbu, kožu bi joj odrao. Ali, ne prođe mnogo vremena i pusti se reč za ženidbu. Dođu stariji ljudi i ugovore, sve po propisu - priča Nastas.


On tvrdi da su švaleri meraklije.


- Čist vazduh, izvorska voda, suvo meso i baloni vina stvarali su terača u čoveku. A, kad proradi terač, pamet iz glave siđe u pantalone i trči pod futu (suknju). Nije se probiralo, sve što dođe pod ruku, namiri se - kaže Nastas.

Stric Jova sa suprugom
 


Tvrdi da je nekada Gradnja bila što je sada Petlovac u seriji "Selo gori, a baba se češlja". Kada bi se snimala serija o njihovom selu, morala bi, ističe, da se nazove "Selo drema, a iz štale dim se dimi". Nastasa u selu svi zovu Dragojlo, po liku iz istoimene serije Radoša Bajića. A, da ne bi bilo slučajno, pored toga što je znamenit švaler, potrudio se da što više liči na Dragojla. Isti kačket, pa naočare, brkovi i stas.


- A, znaš li, Dragojlo, otac ti Dušan kakav beše - podseća ga stric Jova na porodičnu tradiciju.


Dragojlu se smeši brk.

Nastas sa familijom
 

- Ovi moji rođaci pitaju me koliko sam žene po štalama i kukuruzištima milovao. Pitaju me ima li ih 200. Ima ih, odgovaram, ali na spisku u svesci od 200 lista. Samo u susednom selu Roždacu 10, a ono, bre, malo, ima desetinu kuća. Dok sam bio mlađi, majka je savetovala moju ženu: "Viči mu, ćerko, za tvoje dobro je, ne vidiš li da preteruje." Počne kao da viče, ali se odmah seti da je kuća u svakom pogledu namirena i ućuti. Mnogo mi je žena bila pametna. Sretnu je komšinice ili drugarice i kažu joj gde sam noćivao i sa kojom bio. "Ako ima za druge, imaće i za mene", spremno im odgovori - priča kroz smeh Nastas.


Žali se da danas nema mnogo mladog sveta u Gradnji, pa nema ni odmene za stare švalere.


- Jedino što se ne žalimo to je da u selu nema baba-devojki niti starih momaka zvanih dirin-dede. Sve što staše za ženidbu odmah se upari i stvara porodicu - tvrdi Nastas.

Zaboravljene neveste

Po poljanačkim selima je uvek bilo udovica i raspuštenica koje su bile meta švalera.
- Malo li je mladih domaćina radilo u Beogradu i inostranstvu. Ostave nevesti malu bebu da se zanima dok ne dođu na odmor. A, dok dođu prođe godina, nekad dve. Kad počneš da se okrećeš oko takve kao kuče pored plota za komad hleba koliko god da se nećka, sila božja i ljudska je savlada. "Idi, bre, od mene grehota je od Boga", viče. "Nije, ako je jedanput", kažem joj potpuno ozbiljan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online