Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.09.2010.
03:31
Tanjug A

Milosavljević: Izmena propisa u korist privatnih lekara

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će izmenom propisa u zdravstvu u narednih nekoliko nedelja biti proširena prava lekara u privatnoj praksi, koji će dobiti prava i da otvaraju bolovanja.

Tomica Milosavljević
 

"Privatni doktor opšte medicine moći će da piše upute za specijalistički pregled, ali i da otvara bolovanje i da vodi kompletnu medicinsku dokumentaciju pacijenta isto kao izabrani lekar u domu zdravlja", rekao je Milosavljević u intervjuu "Novostima".

On je naglasio da će ta novina važiti, takođe, i za pedijatre i za ginekologe u privatnoj praksi i naveo da se time, istovremeno, pojačava i odgovornost privatnih lekara, koji će ubuduće morati preciznije da prijavljuju pružene usluge.

Milosavljević je rekao da u ovom trenutku finansijska situacija ne dozvoljava veće širenje prava na privatnu lekarsku praksu, ali će ovim značajno biti pojednostavljena procedura i indirektno olakšn posao i doktorima u državnim domovima.

Što se tiče dopunskog rada, on je najavio predlog za izjednačavanje uslova za dopunski rad za sve zdravstvene radnike, bez obzira na to da li nose uniformu ili ne, da li rade u prosveti ili ne.

"Dosad su vojni lekari i civilni doktori sa zvanjem nastavnika bili u boljem položaju od ostalih, ali tako organizovan dopunski rad nije doneo rezultate koje smo očekivali, pre svega u oslobađanju radnih mesta za mlade", rekao je on.

Milosavljević je rekao da se analizira i mogućnost raspisivanja konkursa po principu javno-privatno partnerstvo za neke visokosofisticirane tehnologije, pre svega u oblasti zračne terapije.

"To podrazumeva da nađemo privatnog partnera za radioterapijski centar u KCS. Privatnik bi uložio opremu, mi imamo prostor, napravili bismo precizan ugovor o kupovini usluga, on bi mogao da oplodi svoj novac, a aparati bi posle određenog broja godina ostali državi", naveo je on.

Ministar je rekao da je strateški važno da se u narednih pet godina povećavaju kapaciteti onkološke zaštite u zračnoj terapiji i naveo da je na radioterapiji 2002. godine zračeno 6.000, a 2008. godine 12.000 pacijenata. "Imali smo pet, sada imamo 13 aparata".

Kad je reč o ceni lekova, ministar kaže da ako dođe do pomeranje cena, da će jedan broj lekova poskupeti, drugi pojeftiniti, a "ukoliko zaista bude pretila opasnost da nitroglicerina nema, nabavićemo ga makar iz uvoza, interventno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online