Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.09.2010.
13:48
Tanjug A

Svečano ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra

Patrijarh Irinej će u tron srpskog patrijarha biti svečano uveden 3. oktobra u centru srpske duhovnosti na Kosovu i Metohiji, u manastiru Pećka patrijaršija, gde su već u toku pripreme za taj svečani čin.

Arhiva: Scena sa ustoličenja patrijarha Irineja 24. janaura u Beogradu
 

Patrijarh, koji je na funkciju prvog među jednakima izabran “apostolskim žrebom“, ustoličen je 24. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Svečano ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, na tronu koji je za tu priliku specijalno dopremljen iz Grčke, biće obavljeno 3. oktobra kako je to odlučio Sveti arhijerejski Sabor SPC na prolećnom zasedanju.

Pripreme traju od leta

U Pećkoj patrijaršiji od letos, kada su manastir posetili ministri vera Bogoljub Šijaković, za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i patrijarh Irinej, traju intenzivne pripreme za taj svečani čin kako bi sve bilo spremo za prijem visokih gostiju iz zemlje i inostranstva.

Sređuje se crkvena porta, adaptiraju unutrašnje prostorije, priprema se parking za goste i popločavaju prilazni putevi kockom.

Slovo o patrijarhu

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej. Postidipolomske studije završio je u Atini. Za vladiku niškog izabran je 22. januara 1975. godine.

Patrijarh će svečano biti uveden u tron patrijarha srpskog na liturgiji koja će bitii održana na mestu gde su tradicionalno kroz vekove ustoličavani srpski patrijarsi.

Autentični mermerni tron koji se nalazio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ograđeno I na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti 45 po redu srpski patrijarh.

Tron je dar SPC od najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Na Vaskrs ove godine dvojica vladika Atanasije i Teodosije sa narodom postavili su tron na mermerno postolje u centralnom pećkom hramu.

Tron je mogao biti mermerni ili drveni. Tako je, kažu, u novijoj istoriji koršćena samo ukrašena stolica. Novi tron izrađen je ručno u duborezu, u posebnoj duboreznoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Na tronu je ikona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.

Ceremonija kao u Sabornoj crkvi

Sama ceremonija ustoličenja neće se, kažu, bitno razlikovati od one koja je obavljena u beogradskom Sabornom hramu.

O svemu što će se toga dana događati, kao da sve protekne u najboljem redu, brine višečlana komisija na čijem je čelu mitropolit crnogorsko primorski i mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske Amiflohije. Skup će obezbeđivati snage Kfora.

Nakon ustoličenja u Beogradu, patrijarh je poručio da je Kosovo srpski Jerusalim.

“Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće I nas Kosovo. Srbija bez svetnja I Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma I srca“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je, inače, na presto SPC došao nakon višegodišnje bolesti i smrti patrijarha Pavla. Novi poglavar SPC je tri i po decenije bio episkop niški, a na patrijarški tron seo je nakon pola veka monaškog života.

Očekivanja od patrijarha Irneja su da radi na sabornosti i jedinstvu Crkve, a na samom startu on je pokazao odlučnost rešavanjem nagomilanih problema u Eparhiji raško-prizrenskoj i penzionisanjem vladike Artemija.

Procena analitičara je da će patrijarh Irinej doprineti mnogim promenama u Crkvi s napomenom da će mu za to biti potrebna podrška Sabora i Sinoda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online