Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.09.2010.
20:50
Tanjug A

Politika i tajkuni ne utiču na sudstvo!?

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je, otvarajući 18. Savetovanje privrednih sudova na Zlatiboru, da sudovi u Srbiji rade bez uticaja politike i tajkuna, da postoji pravna sigurnost i da se odluke donose shodno Ustavu i zakonu.

Malović je poručila da se više ne sme ponoviti da na čelu sudova i među samim sudijama budu osobe koje će biti hapšene zbog korupcije, jer je cilj reforme pravosuđa bio i uspešna borba pritiv organizovanog kriminala i korupcije.


Prema njenim rečima, jednu od najznačajnijih uloga u procesu uspostavljanja pravne sigurnosti imaju privredni sudovi, jer je njihovo postupanje "naš izlog u svet".

Sudije moraju biti časne, dostojne i stručne: Snežana Malović


"Reforma pravosuđa je i jedan od ključnih segmenata za ekonomski razvoj Srbije. Uz adekvatno zakonodavstvo i efikasno sudstvo, ambijent za poslovanje domaćih i stranih kompanija biće unapređen, što je najbolji osnov za privlačenje stranih investicija koje znače i nova radne mesta za građane Srbije", naglasila je Malović.


Ona je napomenula da naša ekonomska saradnja mora biti stimulisana i zaštićena efikasnim privrednim sudstvom koje će reagovati mimo dnevne politike i interesa tajkuna, a koja će štititi interese domaćih i stranih investitora.


Posebno je istakla da su u toku "korenite reforme pravosudnog sistema", dobre rezultate ostvarili upravo privredni sudovi.


Za prvih šest meseci prvostepeni privredni sudovi su rešili 30 odsto više predmeta u odnosu na isti period prošle godine i to sa 24 odsto manje sudija nego lane.


"Ako se uzme u obzir da su ovi rezultati postignuti sa manjim brojem sudija i drugih zaposlenih, onda je, uspeh u radu privrednih sudova još značajniji i jedan od primera da se i sa manjim brojem zaposlenih mogu ostvariti dobri rezultati", zaključila je ministarka pravde.


Vršilac funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić istakao je da je u toku trenutnog velikog svojinskog raslojavanja cilj stvaranje ambijenta u kome će se te svojinske razlike, koje su, kako je naveo, legalne i legitimne, kretati u okvirima individualne društvene tolerancije koja se mora uspostaviti.


"Takođe je potrebno brže stvaranje ujednačene sudske prakse čija će rešenja moći na jednak i blagovremen način da servisiraju predstečajnu srpsku privredu", naveo je Nikolić.


On je posebno istakao značaj implementiranja novih sistemskih zakona o parničkom postupku i stečaju, zatim predstojećeg Zakona o izvršenju i iznalaženju načina primene novih instituta kao što je automatski stečaj, bez povrede prava na raspravljanje i drugih ustavom garantovanih prava.


Nikolić je naglasio da privredni sudovi ulažu velike napore na kreiranju sudske prakse koja "predstavlja putokaz za ujednačavanje rada privrednih sudova, jer ujednačeno rešavanje istih ili sličnih slučajeva doprinosi u velikoj meri pravnoj sigurnosti.


U radu trodnevnog savetovanja na Zlatiboru, predstavnici Privrednog apelacionog suda, svih 16 privrednih sudova u Srbiji, kao i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađaske baviće se pitanjima stečaja, sudske nadležnosti izvršenja i pravom Evropske unije.


Biće razmotreno i 207 spornih pitanja iz oblasti privrednog prava koje su postavile sudije, privredna društva, osiguravajuća društva, banke i drugi privredni subjekti.
Problemi u stečajnom postupku nastaju, jer se trenutno primenjuju tri zakona o stečaju i imamo dosta novih instituta, koji se moraju smestiti u aktuelni pravni ambijent.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.09.2010. 09:49
LOL!!!!!! JEL VERUJE NEKO OVOJ MARIONETI?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online