Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
16:46 >> 10:38h
Vestionline A

RTS bez reklama, Farma na kablovskoj

Javni servis, Radio televizija Srbije, odlučio je da povodom trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha Pavla pored usklađivanja programske šeme sa novonastalom situacijom prekine i emitovanje reklama iako zakonski na to nije obavezan. Kablovski provajderi ''SBB'', ''KDS'', ''IKOM'' i ''Radijus vektor'' saopštili su da su prekinuli emitovanje nekih kanala kao što su ''MTV Adria'', ''Fashion TV'', ''Fox Life'', ''HRT 1'' i ''HRT 2''.

Kablovski operator ''SBB'' do 19. novembra neće emitovati program na kanalima ''MTV'', ''VH'', ''DM Sat'', ''Fashion TV'', ''Fox Life'', kao i ''HRT 1'' i ''HRT 2''.

KDS će u treodnevnom periodu žalosti (16, 17, i 18. novembar) trajno ili povremeno obustaviti emitovanje svih radio kanala i televizijskog programa na kanalima ''ZoneClub'', ''Cinemania'', ''Film plus'', ''Hallmark'', ''Vizant'', ''Fox Life'', ''BBC Prime'', ''VH'', ''OBN'', ''Melos'', ''DSF'', ''TV E'', ''MTV Adria'', ''Canale 5'', ''RTCG'', ''Fashion TV'', ''RAI Uno'', ''MTV Hits'', ''VH1'', ''Classic'' i ''Enter''.

Kablovski operator "Radijus vektor" neće emitovati program kanala ''MTV'', ''VH1'', ''Fashion TV'', ''Fox Life'', ''HRT 1'' i ''HRT 2'', ''OBN'', ''Vizant'' i ''RTCG''.

Izmene u emitovanju igara na sreću u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti najavila je i Državna lutrija Srbije.

U utorak, 17. novembra, emisija Loto 7/39, emitovaće se u skraćenom izdanju bez muzičke špice. Emitovanje igre na sreću "RTS licitacija" za automobil "punto", koja se prikazuje svakog dana posle Drugog dnevnika Radio-televizije Srbije, biće privremeno obustavljeno tokom dana žalosti.

Tokom trodnevne obustave izvlačenja Državna lutrija Srbije neće primati uplate za ovu igru. Licitacija će, za sve igrače, biti ponovo otvorena od četvrtka, 19. novembra od 00:00 časova, navodi se u saopštenju.
 

Odluku o obustavljanju propagandnog progarama na Javnom servisu tokom Dana žalosti donelo je rukovodstvo televizije na predlog direktora Aleksandra Tijanića, potvrđeno je Vestimaonline iz RTS-a.

 

"Da ne bismo prebirali koja reklama ima kakav sadržaj i kakvu muzičku potku onda smo odlučili da ih sve ukinemo tokom ova tri dana“, rečeno je iz marketing službe Javnog servisa.

Prema njihovim rečima cirkularnim pismom su obavešteni svi klijenti o odluci koju je donelo rukovodstvo i svi su se sa tim složili. "Niko od klijenata nije postavljao pitanje zašto i kako, jer smo ih obavestili da se od četvrtka vraćamo na redovno emitovanje. Kada prođe Dan žalosti ići ćemo sa nadoknadom emitovanja reklama jer postavljeni budžet i ovbaveze prema klijentima moraju da se ispune“, dodaju iz marketing službe RTS-a. Međutim nije precizirano kako će se to organizovati i da li ćemo od četvrtka gledati više raklama.

Ostale televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju i čiji budžet zavisi pre svega od količine emitovanog propagandnog sadržaja nisu se lišile reklama.

Survivora nema do četvrtka

Što se tiče programske šeme svi TV emiteri sa nacionalnom frekvencijom su prilagodili svoj sadržaj. B92 neće emitovati izbacivanje iz kuće Velikog Brata koje se redovno dešava svakog ponedeljka, a obustaviće i dnevne preglede ovog rijalitija. Ista je situacija i na televiziji Fox na kojoj do četvrtka neće biti Survajvora. Pinkov kanal sa nacionalnom frekvencijom je programsku šemu promenio. Prekinuto je emitovanje Farme i muzičko-zabavnih sadržaja i emisija.

Sa druge strane program Pink BiH i Pink M koji se emituje na teritorijama Bosne i Hercegovine i Crne Gore otaje nepromenjen. To znači da će gledaoci iz Srbije koje Pink prate preko satelita i pored svega imati pristup zabavnim sadržajima.

Iz marketing službe RTV Pink je Vestimaonline rečeno da ovaj program nije menjan jer se prikazuje na teritorijama gde nisu svi vernici Srpke pravoslavne crkva. Više informacija o ovakvoj Pinkovoj odluci koja je u suprotnosti sa zakonom nismo mogli da dobijemo jer u pres službi nije bilo nikoga da o tome razgovara.

Zakon kaže:

Prema Zakonu o proglašenju dana žalosti radiodifuzne organizacije na teritoriji Srbije, uključujući i one koje koje emituju emisije u inostranstvo, dužne su da usklade detaljnu programsku šemu sa situacijom, prekinu emitovanje narodne i zabavne muzike i svaki program zabavnog karaktera.

Neke televizije pre svega muzičkog sadržaja (Pink Music, Svet plus, Televizija S) a čiji se program može pratiti samo putem satelita ili "kabla“ potpuno su prekinule emitovanje.

Republička radio-difuzna agencija u ponedeljak, tokom prvog Dana žalosti, je upuzorila sve organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Srbije da, zbog smrti patrijarha Pavla, treba da usklade program sa Zakonom o obeležavanju Dana žalosti.

Podsetila je i da su svi emiteri programa dužni da obaveste javnost o skupovima sećanja koje organizuju nadležni organi, da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu u tom periodu.

Kazne za nepoštovanje ove odredbe kreću se od 50.000 do 200.000 dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online