Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.09.2010.
18:51
Srna A

"Nema 'etničke autonomije' za Sandžak"

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Sandžak nije i da neće biti "krizno žarište" koje bi moglo da destabilizuje zemlju i region, ali da ne isključuje mogućnost incidentnih situacija i zapaljive retorike muftije Muamera Zukorlića s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.

On je naveo da projekat autonomije Sandžaka danas više niko neće podržati i da nisu moguće promene granica i stvaranje autonomije na etničkim osnovama, ističući da je Zukorlić svestan da narodu nudi nemoguće i da koristi situaciju u kojoj su građani pomalo razočarani uslovima života.

Zukorlić želi vlast po svaku cenu: Rasim Ljajić

"Zukorlić više i ne krije da želi vlast i da će u toj borbi koristiti apsolutno sva sredstva, i dozvoljena i nedozvoljena i da će sve instrumente koje ima u Islamskoj zajednici staviti u svrhu dobijanja glasova da bi se domogao lokalne vlasti", rekao je Ljajić.

On tvrdi da je priča o autonomiji Sandžaka priča radi zadovoljenja strasti mladih ljudi koji tamo žive, a koji, kako je rekao, i ne znaju šta to znači.

"Priča o autonomiji upravo ima za cilj da se, u nedostatku realne politike, traži politički prostor na tom najekstremnijem polju koje su svi napustili", rekao je Ljajić, a prenose beogradski mediji.

IZuS: Obnova autonomije Sandžaka

 

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) pozvala je Bošnjački nacionalni sabor da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navodi se u saopštenju sa zasedanja Sveopšteg sabora IZuS.


Kako javlja Radio Slobodna Evropa, na vanrednom zasedanju Sveopšteg sabora, IZuS je pozvala građane Sandžaka da se solidarišu u građanskoj neposlušnosti prema vlastima i prorežimskim političkim strankama.


U zaključcima je ocenjeno je da, kako se navodi, otimanje zemljišta u novopazarskom naselju Hadžet (na kome bi trebalo da bude izgrađen vrtić), predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.


Dodaje se da je "udar na islamsku veronauku završnica priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Ljajić je dodao da je i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina napustila takvu politiku, kao i da su Albanci iz Preševa to pokušali oružanom pobunom pa su na kraju završili u odborničkim i poslaničkim klupama i sa promenjenom politikom.

"Naš odgovor ne treba da bude konfrontacija sa Zukorlićem već ekonomsko poboljšanje Sandžaka, jer se on rukovodi situacijom `što gore to bolje` koja ga održava u životu, a svaka normalnost njemu ne odgovara", rekao je Ljajić, koji je lider Socijaldemokratske partije Srbije i osnivač manjinske Sandžačke demokratske partije.

POVEZANE VESTI

Subota 04.09.2010. 20:01
e srbijo pamet u glavu VREME JE,jer ostade i bez sandžaka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online