Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.09.2010.
12:35
D. Dekić - Vesti A

Ukradeno pola milijarde evra u aferi ''Luka Beograd''

Privatizacijom preduzeća "Luka Beograd", Srbija je do danas oštećena za više od pola milijarde evra, koje bi bile dovoljne za završetak Koridora 10, izgradnju tri velika mosta ili 250 najsavremenije opremljenih školskih zgrada.

Bitka za vredno zemljište: ''Luka Beograd'' na meti tajkuna


 

Odlukom Višeg suda u sporu koji je pokrenuo grad Beograd, pravo na korišćenje 100 hektara na desnoj obali Dunava povereno je neformalnom vlasniku "Luke", biznismenu Milanu Beku, koji je kupovinom tog preduzeća došao do vrednog zemljišta. Zbog te kupovine i još najmanje 21 milion evra, za koliko je zloupotrebom službenog položaja oštećena državna kasa, Savet za borbu protiv korupcije pre tri meseca je podneo krivične prijave protiv 17 lica.


Čelnica Saveta Verica Barać, ljuta što se Tužilaštvo ne izjašnjava, rešila je da obelodani spisak uglavnom bivših državnih funkcionera koji su naneli milionsku štetu državi i najavila da će kompletnu dokumentaciju o mutnim radnjama dati na uvid javnosti.

Otkrila imena osumnjičenih: Verica Barać

Ona tereti bivšeg ministra za privatizaciju u vladi Vojislava Koštunice Predraga Bubala, biznismena Milana Beka, a na spisku su Milko Štimac, Dejan Malinić, Đorđe Jovanović, Dušan Bajec, Miodrag Đorđević, Goran Mrđa, Aleksandar Gračanac, Vladeta Čolić, Vladeta Blagojević, Mirko Vasiljević, Dušan Kosovac, Danijel Cvjetičanin, Đorđe Mihovilović, Zorica Kostić-Jovanovski i Miroslava Drobac.
 

- Rekli smo da nećemo o imenima, ni dokumentaciji, ali prošlo je dosta vremena i svesni smo da jedan od problema zašto nema ozbiljne borbe protiv korupcije taj što je Tužilaštvo potpuno pod kontrolom vlasti i instrumentalizovano - tvrdi Baraćeva.
Biznismen Milan Beko se tereti za delo udruživanja radi vršenja krivičnih radnji jer je putem ad hok napravljene firme "Vorldfin", bez konkurencije i za malo para, došao u posed "Luke" i zemljišta.


- Ta firma kupuje akcije "Luke", iako na računu ima svega 31.000 dolara i nema novac kojim kupuje "Luku", već se koristi bankarskom garancijom brokera. Tek kada dolazi u njen posed, podiže garancije, čas kao "Vorldfin", čas kao vlasnik "Luke". Pre toga "Vorldfin" nije imao ništa, to je jedna školjka fantomska firma koja tek kupovinom akcija "Luke" postaje kreditno sposobna i uzima kredit od Hipo banke. Ako to nije kriminal, onda smo mi raj za kriminal - istakla je Baraćeva.


Ona tereti bivšeg ministra Bubala što je "Luka" prodata po znatno nižoj ceni od one koju je procenio Institut ekonomskih nauka.

Oštetio državu?: Bivši ministar Predrag Bubalo

- Osnovni problem jeste taj što je država prodala svojih 40 odsto akcija, a tada je znala preko ministra da se radi o tri puta manjoj vrednosti od one koja se dobila u proceni. Mi smo dobili dokaze da je on to znao i kao ministar je bio dužan da zaštiti državnu svojinu - navela je ona.


Pri kupovini "Luke" zakazala je Komisija za hartije od vrednosti na čijem je čelu bio Milko Štimac, a koja je morala da proveri da li potencijalni kupac ima dovoljno novca.


Mada je Savet isticao da je "Vorldfin", registrovan u Luksemburgu samo za kupovinu "Luke" i na istoj adresi kao firma "Novafin" preko koje je 2005. Beko za Miroslava Miškovića kupio trgovinski lanac "C market", na prijavama nema imena vlasnika "Delte", niti se ta firma u transakciji oko "Luke" pojavljuje u bilo kom dokumentu.


Baraćeva je više puta ukazivala da je u tim poslovima reč o sprezi krupnog kapitala, politike i državnih institucija u cilju pribavljanja protivpravne koristi i ukazala da je vrlo verovatno da je došlo do pranja novca, o čemu su državne institucije morale da vode računa.


Prevareni i mali akcionari?

Prozvan: Milan Beko

Nekadašnji mali akcionari "Luke" najavili su tužbu sudu Strazburu, ako ne dobiju nadoknadu u sporu pred trgovinskim sudom, protiv tadašnjeg rukovodstva, koje ih je obmanulo da prodaju akcije bekovoj firmi za 800 dinara, iako je znalo da prema stručnoj proceni vrede 1.770. Navode da je reč o manipulaciji jer Nadzorni odbor koji je vodio Danijel Cvetićanin, koga tereti i Baraćeva, nije upozorio Skupštinu akcionara o novoj vrednosti akcija. Cvijetičan za "Vesti" odgovara da akcionari nisu obmanuti, za šta poseduje dokumentaciju.


- Mi smo rekli da nećemo uticati šta da urade jer je rizik i odgovoriti ih od porodaje, pa da prođu loše kao akcionari BIP-a. Sve što smo radili, radili smo transparentno- tvrdi ovaj ekonomista.

Luksuz na javnom dobru?


Sporno zemljište neposredno pre privatizacije "Luke", izmenom Generalnog urbanističkog plana, promenilo je namenu, pa je umesto industrijskih sadržaja tu bila moguća izgradnja poslovno-stambenih objekata. "Luka" je i najavila izgradnju kompleksa "Grad na vodi", ali bi to mogao da bude novi problem za Srbiju jer prema međunarodnoj Dunavskoj strategiji, lučko priobalje treba da bude javno dobro.

Grad najavio novu tužbu


Mada je rukovodstvo "Luke Beograd" objavilo da je konačnim rešenjem Višeg suda okončan višegodišnji spor sa Gradom oko prava na 100 hektara, gradska vlast najavljuje da će početkom iduće nedelje podneti tužbu za utvrđivanje prava korišćenja na tom zemljištu, uz zahtev za privremenu meru zabrane njegovog korišćenja.


Istovremeno će i pred Vrhovnim kasacionim sudom tražiti reviziju sudskog postupka jer je gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić došao do podatka da je zemljište, koje "Luka" nikada nije koristila za svoju delatnost, 1975. već plaćeno toj firmi iz gradske kase.


- To je novi dokaz koji smo našli, tragajući po arhivama za dokumentacijom. Ipak, da smo ga i ranije imali, ne bismo mogli da ih koristimo u sporovima za upis prava korišćenja jer je reč o strogo formalnim postupcima u kojima se ne ulazi u suštinu i sadržaj dokumenata. Tek u parnici, na koju je obe stranke uputio Viši sud, poništavajući prvostepenu odluku donetu u korist Grada, cene se svi dokazi da bi se utvrdilo ko ima prava da se upiše kao korisnik - objasnio je Sekulić, navodeći da je reč o značajnoj sumi, ali ne može da kaže vrednost te uplate Grada jer revalorizacija nije izvršena.

Subota 04.09.2010. 12:48
И! нико да одговара?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online