Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.09.2010.
12:00
Z. Mirković - Vesti A

Produžićemo važenje plavih pasoša

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je "Vestima" da će rok važenja starih plavih pasoša biti produžen za najmanje godinu dana.

Ivica Dačić sa savetnikom Ivicom Tončevim



- Biće sigurno produženja važenja starih pasoša, pre svega zbog naših građana koji žive u inostranstvu. Imajući u vidu da su kapaciteti naših diplomatsko-konzularnih predstavništava mali, a i da naši ljudi nisu stigli da pasoš izvade u zemlji, produžićemo važenje. Pozivamo naše građane koji žive u inostranstvu da zamenu pasoša obave u Srbiji jer se to u domovini obavlja po ubrzanim rokovima. Zakonskim rešenjima omogućićemo da stari pasoši važe još najmanje godinu dana, a možda i više imajući u vidu da neki ni do tada neće stići da izvade novi pasoš.


Zašto su građani onda toliko požurivani da zamene pasoše?
 

- Da ne bi bilo nejasnoća, mi smo žurili i davali rokove za zamenu starog pasoša da bismo dobili viznu liberalizaciju. Do sada je izdato više od 2,6 miliona biometrijskih pasoša, što je duplo više nego za proteklih 10 godina. To potvrđuje da su građani sa odobravanjem primili viznu liberalizaciju.
 

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, šta biste poručili našim ljudima u rasejanju budući da se na putevima koje koristi dijaspora prilikom dolaska u domovinu događa najveći broj nesreća, pogotovu u periodu godišnjih odmora?
 

- Savetovao bih dijaspori da poštuje propise isto kao što ih poštuju u zemljama u kojima žive. Čim se pređe granica i uđe u Srbiju često se zaboravi na propise koji su u državama u kojima žive oštri, a kada izađu iz Srbije ponovo ih se pridržavaju zbog visokih kazni.
 

Koliko ste zadovoljni rezultatima novog Zakona o bezbednosti saobraćaja?
 

- Efekti tog zakona su dobri: za 34 odsto smanjen je broj poginulih u saobraćajnim nesrećema na putevima u Srbiji. Mislim da treba još dosta uraditi na tome, a to je pre svega kvalitet puteva, kvalitet bezbednosti na putevima, počev od signalizacije, pa do najnovijih komunikacionih rešenja kao što je sistem video-nadzora, koji omogućava evidentiranje saobraćajnih prekršaja bez prisustva policije.
 

Postoji li mogućnost naplate kazni našim građanima koji žive u inostranstvu, a da nije došlo do naplate na licu mesta?
 

- Kada su naši građani u pitanju nemamo potrebe za slanjem kazni u inostranstvo jer svako od njih je državljanin naše zemlje i postoji način da se ta kazna naplati. Nedavno sam bio na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evrope gde se govorilo o naplati saobraćajnih kazni preko granica. To je tendencija kojom se ide. Naša zemlja za sada nema niti jedan bilateralni sporazum o naplati kazni za saobraćajne prestupe sa drugim zemljama.
 

 

Izbeći priznanje Kosova


Šta očekujete od rasprave o srpskoj rezoluciji o Kosovu na Generalnoj skupštini UN?


- Državno rukovodstvo naše zemlje je čvrsto opredeljeno da se nađe zajednički imenitelj između borbe za zaštitu nacionalnih i državnih interesa i našeg prioriteta evropske integracije. U tom smislu tragamo za načinom kako postići dogovor sa EU i SAD, ali pitanje je da li će se doći do kompromisnog predloga. Srbija ne želi ovim nikoga da provocira. Cilj Srbije treba da bude da u Generalnoj skupštini UN ne bude doneta rezolucija kojom bi se pozdravila nezavisnost Kosova i samim tim stavila tačka na to pitanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online