Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
23:28
Tanjug A

Uskoro dostupni tajni dosijei?!

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da se nada da će do kraja godine biti usvojen zakon o otvaranju tajnih dosijea građana koje su vodile službe bezbednosti.

Otvaranje dosijea je uslov pristupanja EU: Slobodan Homen
 

Za otvaranje dosijea založila se i većina parlamentarnih stranaka, a protiv su samo "narodnjaci", jer smatraju da je to "marketing" i "zabava za narod".

Prvu organizovanu kampanju za otvaranje arhiva bezbednosnih službi, odnosno tajnih dosijea pokrenuo je u decembru 2000. Komitet pravnika za ljudska prava, u međuvremenu je bilo nekoliko pokušaja za njegovim donošenjem, ali taj pravni akt do danas nije usvojen.


Zemlje bivšeg komunističkog bloka, inače to pitanje odavno su rešile donošenjm odgovarajućih zakona - Mađarska je dosijee otvorila 1991, Makedonija je to uradila 1998, Poljska 2001, Slovačka 2002, Češka i Slovenija 2003, Rumunija 2005, a Bugarska decembra 2006.

"Taj zakon je jedan od uslova za približavanje Evropskoj uniji, jer je pitanje otvaranja dosijea pitanje poštovanja osnovnih ljudskih prava i uloge države u tome", rekao je Homen i izrazio očekivanje da će biti usvojen do kraja ove godine.


Predlog zakona izradio je Srpski pokret obnove, a potpredsednik stranke Srđan Srećković izjavio je da očekuje da Ministarstvo pravde taj tekst uzme u razmatranje vrlo brzo. "Zaista očekujem da će se do kraja godine naći u skupštinskoj proceduri i mislim, prema naznakama koje u ovom trenutku postoje, da se saglasnost o tom pitanju ocekuje", rekao je Srećković.


Prema Homenovim rečima, predlog zakona SPO-a, koji će biti i njegov predlagač u parlamentu, prethodno treba usaglasiti u svim relevantnim institucijama kako bi sadržao najbolja moguća rešenja primenljiva u praksi.

BIA: Podržavamo otvaranje dosijea
 

Bezbednosno-informativna agencija u potpunosti je saglasna s tim da bude donesen zakon o otvaranju dosijea vođenih po političkoj i ideološkoj osnovi, kaže za list "Blic” Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.

 

Na pitanje "Blica” da li bi se BIA protivila da se objave imena saradnika po zakonu o otvaranju dosijea, Stojić je odgovorio: "S obzirom na to da još nismo videli predlog zakona, ne bismo se izjašnjavali o tome.”


Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija podsetila je na stav DS-a koji je od samog početka bio da je otvaranje dosijea najbolji način da se razjasni prošlost u kojoj je bilo teških stvari.


"Ono na čemu je DS insistirala jeste da se to uradi na zakonom utvrđen način", rekla je ona i objasnila da je to jako važno, jer je to krajnje osetljivo pitanje, u vezi sa kojim je ranije bilo zloupotreba. Što se Demokratske stranke tiče, spremni smo da se razgovara o tome, da se donese zakon koji bi uredio to pitanje", istakla je Kolundžija.


Donošenje zakona o otvaranju tajnih dosijea podržali su socijalisti, ali i Liberalno demokratska partija i Srpska napredna stranka, dok su protiv te ideje Nova Srbija i Demokratska stranka Srbije. Radikali "u principu nemaju ništa protiv", ali se, kako su naveli, plaše političkih zloupotreba.


Funkcioner SPS-a Zoran Kasalović rekao je da "socijalisti nemaju šta da kriju i da su više puta rekli da se zalažu da se sve tajne u Srbiji razotkriju".


"Aktivno radimo i želimo da se mnoga nerešena ubistva, koja se vode i kao politička, reše, jer ne želimo da imamo veze sa bilo kakvom vrstom tih kriminalnih radnji", rekao je Kasalović podsetivši i da su to stavovi lidera socijalista i ministra policije Ivice Dačića.


Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka podržava donošenje zakona o otvaranju tajnih dosijea, ali i ukazao da je za to neophodno najpre završiti demokratske promene i tranziciju u Srbiji.


"Pitanja otvaranja dosijea podrazumeva i utvrđivanje odgovornosti za ono sa čim ćemo se suočiti kada se oni otvore, a kako se može govoriti o odgovornosti nekog doušnika ako se pre toga ne govori o odgovornosti čitavog sistema koji je napravljen na teroru", rekao je on. Jovanović je ocenio da za tako nešto nije bilo snage prethodnih godina.


Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da nema ništa protiv da se otvore dosije tajnih policija, iako u Srbiji postoje i veći problemi.


Vučić je kazao da još uvek nije video predlog zakona koji bi tu oblast regulisao, a na pitanje da li ga zanima da li postoji dosije o njemu i šta u njemu piše, Vučić je odgovorio: "Nikad nisam naročitu pažnju obraćao na policijska posla osim kad je u pitanju bezbednost ljudi, ali uzeo bih pa bih pročitao". Prema njegovim rečima, SNS će odlučiti da li će glasati za taj pravni akt tek kada budu videli kako izgleda predlog zakona.


Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je najava otvaranja tajnih dosijea od 1945. na ovamo "zabava za narod koja nema nikavog efekta".


"Srbija je u velikoj krizi, u ekonomskom i socijalnom problemu gde ljudi ne mogu da prežive i sada se želi da se tim dosijeima zabavlja narod, da čita šta je bilo pre 20-30 godina, ko je koga izdao, šta je ko o kome rekao" izjavio je Ilić.


Potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže da, što se tiče radikala i njega lično, nema ništa protiv da se svačiji dosije stavi na uvid svakome ko to želi, ali i dodao da se plaši da će "i to biti jedan od načina potpunog razbijanja Srbije".


Todorović smatra da će se otvaranje dosijea koristiti u unutrašnjo političkim obračunima dodajući da se o tajnim dosijeima priča od kada je DOS došao na vlast i da predstavljaju sredstvo da se manipuliše političkim protivnicima.


Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić kaže da priča o otvaranju dosijea bez urađene studije o tome na koji način to treba uraditi - zvuči kao marketing. "Ne znam šta znači otvaranje svih dosijea od 1945. do danas. Razumem da osobe na koje se ti dosijei odnose imaju pravo uvida, što je i do sada bio slučaj, ali otvaranje svih dosijea za javnost je u krajnjoj liniji besmisleno i to iz najmanje dva razloga", rekao je Aligrudić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online