Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.09.2010.
16:34
Tanjug A

Prosvetari: Hoćemo i plate i bonuse i nagrade!

Zarade zaposlenih u prosveti u 2011. godini biće povećane u tri navrata, što su sindikati u oblasti prosvete pozdravili na današnjem sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali imaju i druge zahteve od kojih ne odustaju.

Sindikati prosvete su u razgovoru sa premijerom i ministrima pozdravili povećanje plata najvaljeno za iduću godinu, ali traže nagrade i bonuse

"Povećanje plate pratiće rast inflacije i društvenog bruto proizvoda, što znači da će doći do realnog povećanja zarada", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović, nakon sastanka kod premijera Cvetkovića, kojem je prisustvovala i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Obradović je istakao da je postignuta saglasnost da se potpiše protokol o zaradama, i to pre usvajanje budžeta za narednu godinu, do 15. novembra, a ukazano je i da su potrebna veća izdvajanja za obrazovanje.

Sva druga stručna pitanja, osim finansijskih, ministarstvo će rešavati sa sindikatima i stručnim udruženjima, rekao je on dodajući da je ostalo otvoreno pitanje o zahtevu sindikata da se vrate jubilarne nagrade i bonusi koji su ukinuti Zakonom o budžetu.

Vraćanje jubilarnih nagrada zavisiće od ekonomske situacije, rekao je Obradović i naveo da su na sastanku upoznati sa sadržajem pregovora sa MMF-om i okvirom ekonomske politike vlade za 2011. i 2012. godinu.

Sindikati su tražili usklađivanje zarada sa nivoom pre zamrzavanja, odnosno obezbeđivanje realnog rasta zarada. Prema rečima predsednika Sindikata obrazovanja Srbije Branisalva Pavlovića, taj sindikat je delimično zadovoljan izveštajem premijera i prihvata model povećanja zarada u narednoj godini.

"Međutim, nismo zadovoljni što nije bilo odmrzavanja plata u ovoj godini i to već od septembra", rekao je Pavlović i naglasio da taj sindikat "neće ništa potpisati" dok se ne ukine član 15 Zakona o budžetu, navodeći da, ukoliko se ništa ne uradi, štrajk je sledeća opcija.

Ključni uslov za potpisivanje protokola jeste brisanje član 15, rekao je Zdravko Kovač iz Sindikata radnika u prosveti, na šta, prema rečima predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislava Živanovića, vlada nije spremna.

"Problem je i što su prosvetni radnici oštećeni za 11 do 21 odsto, jer u momentu zamrzavanja plata, za prosvetni radnike nije bilo povećanja, za razliku od drugih budžetskih korisnika. Sada smo pali na jedva malo iznad prosečne plate u Srbiji," rekao je Živanović, nakon sastanka, navodeći da bi povećanje trebalo da bude okvirno za šest odsto u celoj narednoj godini.

Ministar Obradović naveo je da, prema podacima iz školskih uprava, danas sve škole rade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online