Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.09.2010.
11:54
Tanjug, Vestionline A

Rezolucija o Kosovu ipak nije beznačajan akt

Nastojanje dela međunarodne zajednice da privoli Srbiju da povuče rezoluciju o Kosovu koju je podnela Generalnoj skupštini UN svedoči da niko u ovome trenutku ne zna kakav bi bio ishod glasanja o tom dokumentu, ocenjuje "Politika". Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović kaže da je Srbija i dalje ta koja drži "ključ" kosovskog problema, ističući da je stav Beograda "moćno oružje" koje druga strana uviđa i zbog čega hoće da Srbiju liši tog stava.

Britanski ministar Vilijam Hejg

Neimenovani diplomatski izvor tog lista ocenjuje da je Srbija trenutno "meta jednog opšteg nametanja i diktata“ i da bi usvajanjem rezolucije kojom se Beograd i Priština pozivaju na pregovore Srbija dobila podršku svetske organizacije, a da bi gubitnici bili oni koji zagovaraju nametanuta rešenja, budući da se takve države ne bi mogle oglušiti o stav Generalne skupštine UN.

"Trenutak istine dolazi kada se prsti približe dugmetu za glasanje. Veliki broj zemalja odlučuje u poslednjem momentu. Izjava ministra Jeremića da su nam šanse na uspeh male samo je znak opreza. Sve kombinacije i analize ko će kako glasati su neutemeljene", navodi izvor "Politike".

Za taj list je o značaju srpske rezolucije govorio i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović, koji smatra da ono što su zapadne sile učinile na Kosovu ne može biti legitimno dok god se Srbija ne odrekne tapije na svoju južnu pokrajinu.


"I oni to dobro znaju. Zato jako mnogo drže do toga da mi damo saglasnost, da se prilagodimo, ako ne ođednom onda u delovima. Koliko god naš stav naoko izgledao nemoćan u suštini je moćno oružje koje druga strana uviđa i hoće toga da nas liši", ocenio je Jovanović i dodao da borba u Generalnoj skupštini UN-a predstavlja produžetak otpora.

Odlazak u UN, prema njegovom mišljenju ohrabruje one male države koje drže do principa teritorijalnog integriteta, a koji je odlukom Suda pravde o Kosovu ozbiljno ugrožen.

Pajević: Prvo dogovor sa Briselom, pa sve ostalo

 

Spoljnopolitički analitičar Milan Pajević smatra da je Hejg izjavom da je za Srbiju najlakši način kompromisa sa EU da povuče "kosovsku rezoluciju" zapravo Beogradu dao prostor i za druge modalitete dogovora sa Briselom.
"Tri su načina da Beograd i Brisel sprovedu eventualni kompromis o rezoluciji - da je Srbija povuče, da se izmeni amandmanima i da se u dogovoru sa EU predloži novi tekst", ocenio je Pajević u izjavi Tanjugu.
On smatra da srpski predstavnici mogu sa Briselom da dogovore modalitete usaglašavanja daljih postupaka u vezi sa rezolucijom i da budu zadovoljene obe strane.
Prema njegovim rečima, procedura rada Generalne skupštine sigurno predviđa mogućnost da se taj problem tehnički prevaziđe. Pajević, međutim, smatra da je pre toga neophodan politički dogovor.
"Pre pronalaženja tehničkog rešenja potrebna je odluka o promeni dosadašnje politike i to je ključno - da Beograd postigne konsenzus sa Briselom", rekao je Pajević. On smatra da Srbija još nije donela tu političku odluku, ali da ka njoj ide.

Vejvoda: Pregovori oko rezolucije do poslednjeg momenta

 

Predsednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da je uveren da će do sednice Generalne skupštine UN, 9. septembra, biti pronađeno kompromisno rešenje za rezoluciju o Kosovu, prihvatljivo i za Srbiju i za EU, uprkos "tvrdom" stavu šefa britanske diplomatije Vilijema Hejga.
"U diplomatiji ima prostora do poslednjeg časa za pregovore i iznalaženje prihvatljivih rešenja za sve strane", rekao je Vejvoda Tanjugu, posle posete britanskog ministra.
"Hejgov stav je poželjan za Veliku Britaniju, SAD i još neke zemlje, ali EU ima diferenciran stav budući da neke od zemalja članica nisu priznale Kosovo", izjavio je Vejvoda agenciji Tanjug.
Prema njegovim rečima, veoma je važno to što je Srbija odlučila da, kada je reč o sadržaju njene rezolucije o Kosovu, ide na kompromisno, a ne na konfrontaciju sa EU. "Za očekivati je da će se do sednice Generalne skupštine UN naći prihvatljivo rešenje za obe strane", rekao je Vejvoda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online