Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.08.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Karića čeka hapšenje

Sudije i tužioci su veoma raspoloženi da saslušaju Bogoljuba Karića, za kojim je raspisana Interpolova poternica, ali država sa njim neće da pregovara, kaže u razgovoru za "Vesti" Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Bogoljub Karić je ponudio da razgovara sa Ministarstvom pravde, da li ćete prihvatiti i šta očekujete Vi, a šta mislite da očekuje Karić?


- Nećemo razgovarati sa osobom sa Interpolove poternice, ali su tužilac i istražni sudija i te kako zainteresovani za taj susret. Mi očekujemo da ga policija, ukoliko bude uhapšen u nekoj državi, izruči Srbiji. Izuzetno je značajno što smo od Ruske Federacije dobili zvaničan odgovor da on nema politički azil niti izbeglički status u toj državi, što znači da nema ni zaštitu. Bogoljub Karić može da očekuje pritvor i fer suđenje u Srbiji. 

Slobodan Homen


Šta ćete uraditi sa imovinom Karića?


- Specijalni tužilac je rekao da se vodi finansijska istraga. Ako sud oduzme imovinu, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom će vrlo lako naći korisnike jer državnim institucijama treba i prostor, i automobili, dok je narodnim kuhinjama i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, uvek potrebna materijalna pomoć.


U dosadašnjim istragama u slučaju Darka Šarića pomenuli ste da su upleteni i ljudi iz politike kao i policijskih i državnih struktura, da li su to političari i biznismeni iz Srbije?


- Takav klan nije mogao da nastane i razvija se bez podrške državnih i biznis struktura više država. Dosadašnje istrage i optužnice to dokazuju, jer za pranje novca terete vlasnike i članove uprava velikih preduzeća - "Mitrosrem", "Jedinstvo Gajdobra" i dr.
 

Da li će neka nova imena biti obelodanjena kad tužilaštvo završi svoj posao?


- Verujem da hoće, po okončanju istrage, ako bude novih optuženih.


Postoji li mogućnost da nakon što je uhapšen Sretko Kalinić dobije status svedoka saradnika?

Uskoro izručenja iz Crne Gore
 

Kalinić je prvi hrvatski državljanin koji je izručen Srbiji. Kada očekujete da ćemo takvu saradnju imati i sa Crnom Gorom?


- Izručenje Sretka Kalinića Srbiji od strane Hrvatske dobar je primer međudržavne saradnje i implementacije potpisanog Sporazuma. Što se tiče sporazuma sa Crnom Gorom, Vlada Srbije usvojila je platformu i spremna je za razgovor i potpisivanje Sporazuma, a ostaje da Crna Gora kao suverena država donese svoju odluku.


- Kao lice kome je suđeno u odsustvu, on ima pravo da zatraži ponavljanje suđenja, a u ponovljenom postupku ima pravo da zatraži status svedoka saradnika.
 

Hoće li se to desiti?


- Realno, radi se o osobi zverske prošlosti, monstruoznom ubici, mislim da on nikako ne može biti svedok saradnik. Ipak, trebalo bi saslušati sve što zna, jer je on bio izvršilac saučesnik u mnogim nerazjašnjenim ubistvima.


Često ponavljate da je reforma pravosuđa uspešna, a onda saopštite da u Srbiji na izvršenje čeka 1,6 miliona sudskih presuda...


- Veliki broj presuda koje čekaju na izvršenje datira iz perioda pre reforme pravosuđa, a upravo je nov Zakon o izvršnom postupku jedan od elemenata reforme pravosuđa, koji treba da ubrza rad sudova i izvršenja, od čega će konkretnu korist imati građani.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.08.2010. 12:59
Mozda i ti da budes pre Karica uhapsen. I ti i ostali sada na vlasti nista niste bolji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online