Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 31.08.2010.
03:47 >> 23:18h
Tanjug A

Delegacija SAD u Skupštini Srbije

Srbija je zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i za dalje jačanje sveukupnih odnosa sa SAD u svim sferama, ocena je srpskih političkih zvaničnika, nakon današnjih susreta sa delegacijom Kongresa SAD koja boravi u Beogradu. Važnost dobrih odnosa dve zemlje istakli su i američki kongresmeni, koji su naglasili da o tome svedoči ta poseta, kao i prošlogodišnja potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Premijer Mirko Cvetković sa delegacijom SAD
 

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je, u razgovoru sa delegacijom kongresmena SAD, da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje sveukupnih odnosa Srbije i Amerike, saopštila je danas Vlada Srbije.

Sa američkim kongresmenima sastao se i potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, koji se založio da se 10. jul, datum rođenja Nikole Tesle, proglasi Svetskim danom nauke u Ujedinjenim nacijama.


Đelić je kongresmenima je predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji, kao i dosadašnji napredak u domenu evropskih integracija.

Cvetković je potvrdio da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju i da je Srbija, kada je reč o Kosovu, uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja.


Kongresmeni SAD istakli su da će se založiti da se proces evropskih integracija Srbije ubrza, ocenivši da je evidentan napredak koji je Srbija u poslednjih nekoliko godina postigla na svim poljima.


Delegaciju kongresmena SAD predvodi Vilijam Delahant koji je izjavio da su posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, potom američkih senatora, kao i današnja poseta pet kongresmena dokaz koliko su za SAD dobri odnosi sa Srbijom od izuzetnog značaja, kao i njihovo dalje unapređenje.


Na sastanku je konstatovano da su ekonomski odnosi dveju država dobri, ali da postoji još mnogo mogućnosti za njeno unapređenje, navodi se u saopštenju.

Saradnja u oblasti odbrane,najbolji deo odnosa Srbije i SAD


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i članovi delegacije Američkog kongresa danas su izrazili zadovoljstvo saradnjom u oblasti odbrane, istakavši da ona "predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa SAD i Srbije".

Šutanovac je informisao sagovornike o sprovedenim reformama u sistemu odbrane, planovima za završetak procesa profesionalizacije VS do kraja godine, kao i o sve većem učešću njenih pripadnika u mirovnim misijama.

Zaključeno je da treba nastaviti saradnju na izuzetno uspešnim programima, "poput saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i saradnje u okviru Programa državnog partnerstva".


Na sastanku u Beogradu je posebno iskazano zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje Vojske Srbije (VS) sa Nacionalnom gardom Ohaja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Kongresmeni su naglasili da SAD pruža podršku nastavku reforme u sistemu odbrane u cilju postizanja najboljih standarda, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije najavila ambasada SAD u Beogradu, teme američkih kongresmena, sa domaćinima u Beogradu, biće "odnosi između SAD i Srbije, integracije Srbije u evroatlantske institucije, kao i njen demokratski i ekonomski razvoj".


U delegaciji koju predvodi predsednik pododbora za Evropu i član Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Vilijam Delahant, nalaze se i kongresmeni i članovi Odbora za spoljne poslove, vojna pitanja i Odbora za transport i infranstrukturu Den Barton, Majk Tarner, Džef Flejk i Stiv Koan.

 Spremni za saradnju: Delegacija SAD u Skupštini Srbije
 


Članovi Grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa SAD i delegacije Donjeg doma američkog kongresa razgovarali su danas o značaju uspostavljanja intenzivnije saradnje srpskog parlamenta i Kongresa SAD i istakli da je u produbljivanju odnosa dve zemlje važna uloga Skupštine Srbije.

Predsednik skupštinske Grupe prijateljstva sa SAD Vlajko Senić izjavio je uoči razgovora sa delegacijom kongresmena SAD, da Srbija mora da ima najbolje moguće odnose sa tom zemljom ukoliko želi da u budućnosti postane jedan od lidera regiona.


Senić je istakao da će članovi skupštinske Grupe prijateljstva sa SAD sa gostima iz te zemlje razgovarati i o saradnji u budućnosti, kao i o tome na koji način parlamentarci saradnjom i razgovorima mogu da doprinesu uspostavljanju što je moguće boljih odnosa između dve zemlje.


"Ova poseta je veoma važna za Skupštinu Srbije i na neki način istorijska. Smatram da Srbija mora da ima najbolje moguće odnose sa Amerikom ukoliko razmišlja o tome da u budućnosti postane jedan od lidera regiona Zapadnog Balkana", rekao je Senić.

Američki kongresmen Vilijam Delahant, koji predvodi delegaciju, kazao je u Domu Narodne skupštine da će demokratski procesi, koji se u Srbiji odvijaju proteklih 10 godina, rezultirati njenim članstvom u Evropskoj uniji, što je i najbolji garant stabilnosti čitavog regiona, saopšteno je iz Skupštine Srbije.


Delahant, koji je i predsednik Pododbora za Evropu i član Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Kongresa SAD, naglasio je da je ovo prva poseta američkih kongresmena Srbiji i izrazio uverenje da će razmena iskustava sa srpskim kolegama doprineti razvoju odnosa dve zemlje.


On je zahvalio srpskom parlamentu na osnivanju Grupe prijateljstva sa SAD i ocenio je kao značajnu i vrlo "primećenu" u Kongresu. Predsednik Grupe prijateljstva sa SAD Vlajko Senić kazao je da ta grupa ima 29 članova, kao i da će razmena iskustava poslanika i američkih kongresmena doprineti i saradnji izvršnih vlasti dve zemlje.


Senić je naglasio da su uloga i doprinos Skupštine Srbije značajni u produbljivanju i poboljšanju sveukupne bilateralne saradnje.


Članovi Grupe prijateljstva upoznali su američke kolege sa rezultatima rada Skupštine Srbije u ovom sazivu, rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnih 10 godina u procesu izgradnje demokratskih institucija, aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u zemlji, procesom evropskih integracija, kao i pitanjima Kosova i Metohije, saradnje sa Tribunalom u Hagu i pitanjima manjinskih zajednica u Srbiji.


U delegaciji Donjeg doma Kongresa nalaze se Den Barton, Majk Tarner, DŽef Flejk i Stiv Koen, a sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, navedeno je u saopštenju.


Grupu prijateljstva srpskog parlamenta sa SAD, pored Senića, čine Nenad Konstantinović, Aleksandar Jugović, Ivan Andrić, Konstantin Samofalov, Gordana Čomić, Suzana Grubješić, Riza Halimi i Edip Šerifov.

Tadić: Dijalogom Beograda i Prištine do rešenja

Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je večeras kongresmene SAD o situaciji oko predloga rezolucije o Kosovu koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, rekavši da naša zemlja vodi razgovore sa svim međunarodnim faktorima da se rezolucijom, kroz dijalog Beograda i Prištine, dođe do rešenja.

Boris Tadić sa gostima iz SAD

Tadić je američkim kongresmenima potvrdio da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju.Kongresmeni SAD istakli su da će se založiti da se taj proces ubrza, saopštila je Pres služba predsednika Republika.


U razgovoru s delegacijom Donjeg doma američkog Kongresa Tadić je istakao da je Srbija zainteresovana za jačanje političkih i ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.


Predsednik Srbije je rekao da naša zemlja ima izuzetnu saradnju sa SAD u borbi protiv globalnog terorizma i organizovanog kriminala, koja daje izvanredne rezultate.


Predsednik Tadić je istakao da Srbija zalaže za regionalnu saradnju i naglasio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Utorak 31.08.2010. 09:49
@EX...pa brate Tesla je Srbin, a tvoji su nekad bili Srbi samo sto sad vise volite mrak...i ne brini mi smo i osvetljeni i prosvetljeni...
Utorak 31.08.2010. 13:52
STOP NACIZMU KOSMET JE SRPSKI!!!
Utorak 31.08.2010. 12:24
@bura...neko da se boji VASHIH aviona...vi imate avione?...isti ste bre k'o shipci ...sa DOBROOOOM zaledjinom postajete leshinari ...okrenuce se to i shta cete onda mishevi....a ti bato nadji bre neko zensko umesto da visish na srpskim sajtovima...ili mozda trazish dechka???...znash shta u srbiji ih je vrlo malo al' mislim da ti muslije i slovenci mogu izaci u susret vrlo rado...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online