Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.08.2010.
12:13 >> 12:54h
Srna A

Vehabije u Bajrakli džamiji u Beogradu

Pripadnici vehabijskog pokreta sve su prisutniji u Srbiji, a sve se više uočavaju i u Beogradu, gde se, između ostalog, mogu primetiti i u Bajrakli džamiji na Dorćolu, izjavio je Srni politički analitičar Milovan Drecun. Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kaže da u Beogradu nema vehabija, a ako su neki i uoeni u Bajrakli džamiji to su "samo prolaznici" kroz Beograd.

Bajrakli džamija

Drecun kaže da se vehabizam preneo sa Kosova i Metohije najpre u Rašku oblast, odakle se posle uspostavljanja takozvane džematske strukture proširio na jug Srbije - Preševo i Bujanovac, zatim u Niš, gde je za godinu dana broj vehabija porastao na 160, a onda i u Beograd.

"U početku je u Beogradu bilo veoma malo vehabija, međutim, sada se sve više uočavaju. Interesantno je da islamska verska zajednica, odnosno poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić o tome ćuti, ali oni su, između ostalog, prisutni u džamiji na Dorćolu", rekao je Drecun.

On je naveo da je na Dorćolu u nekoliko navrata sreo vehabije za koje, sudeći prema fizionomiji i govoru, smatra da su iz severne Afrike, pa upozorio da treba imati u vidu da je "taj magrebski klaster Al kaide izuzetno prisutan i ima sve više aktivnosti prema Evropi".

Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je Srni da među članovima islamske zajednice u Beogradu nema vehabija, ali da ne isključuje mogućnost da se u Bjarakli džamiji na Dorćolu nađu i vehabije, koji mogu biti "samo prolaznici".


"Nema džematlija u Beogradu koji upražnjavaju islam kao što upražnjavaju vehabije. Odgovorno tvrdim da nema", rekao je Zilkić.


Prema njegovim rečima, kroz Beograda tranzitno prođe mnogo ljudi, među kojima ima i onih koji iskoriste priliku da kao vernici svrate u Bajrakli džamiju, jer to je jedini molitveni prostor u Beogradu gde mogu da obave svoje obrede.

Drecun je rekao da se vehabije u Beogradu, a naročito vehabije iz redova romske zajednice, okupljaju u privatnim kućama, posebno u jednom delu Zemuna, kao i u nekoliko restorana na Dorćolu.

On je uočio i pojavu pristupanja vehabističkom pokretu pravoslavaca, koji prelaze u islam i prihvataju vehabizam.

"Taj pravac delovanja vehabija, da sve više pravoslavaca, odnosno hrišćana okreću u vode islamskog radikalizma, je prisutan i to me zabrinjava, jer se pokazalo da su takvi preobraćenici izuzetno ekstremni", rekao je Drecun.

Vehabije od severa do juga

Bušatlić drži predavanja mladim muslimanima

Prema njegovim rečima vehabistički pokret se sve više širi i na Suboticu, Novi Sad, a ima informacija i o njihovom prisustvu u Slovačkoj i Mađarskoj. Regionalni centar veoma dobro povezane vehabističke mreže je Beč, odnosno džamija kojom rukovodi Muhamed Porča.

Drecun smatra da se radi o smišljenom poduhvatu prodora vehabizma finansiranog od Saudijske Arabije prema centralnoj Evropi, gde Balkan predstavlja veliku tranzitnu zonu, odnosno "kapiju za osvajanje Evrope".

On je upozorio na radikalizaciju učenja vehabija i naveo da u glavnom gradu Makedonije - Skoplju postoji knjižara "Medina" u kojoj se prodaje vehabistička literatura i nude dokumentarni filmovi sa snimcima ritualnog odsecanja glave srpskim vojnicima tokom rata u BiH ili ruskim vojnicima u Avganistanu.

Među filmovima nalazi se i snimak predavanja Abdusameda Bušatlića, misionara organizacije "Aktivna islamska omladina", koja je zvanično registrovana u BiH. Drecun je pojasnio da je reč o Bušatlićevom predavanju u Strugi, gde se vidi prisustvo oko 30 vehabija i dece od šest do osam godina, a čija je ključna poruka da su hrišćani prirodni neprijatelji muslimana.

"To pokazuje da se radi o dugoročnom planu radikalizacije islamskog stanovništva. Jer ako deci predškolskog uzrasta stavljate u glavu priču da su hrišćani prirodni neprijatelji muslimana, onda je najverovatnije da će za desetak, 15 godina, kada ta deca stasaju, oni postati veoma dobri džihadisti, za ciljeve takozvanog svetog rata", rekao je Drecun.

Subota 28.08.2010. 14:20
Nazalost NASU, ali nema boljeg muslimana od poturcenog Srbina!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online