Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
12:00
Jelena L. Petković - Vesti A

Ne bih ovo više ponovio

Čovek koji je raskrinkao drumsku mafiju prošao je kroz pakao: Umesto priznanja za hrabrost, Goran Milošević tri godine bio bez prihoda, a tek na intervenciju medija poslodavci ga primili nazad.

Ukupno 41 član "drumske mafije" osuđen je za prisvajanje dela novca od naplate putarina kojim su oštetili javno preduzeće "Putevi Srbije" za oko 85, 7 miliona dinara. Međutim, ova organizovana grupa koja je ojadila državu samo je delimično raskrinkana, jer su pravi organizatori ostali nepoznati.

Kažnjen što je otkrio kradljivce

Optužnica je podignuta 2006. godine, i to zahvaljujući jednom čoveku tada zaposlenom na naplatnoj rampi kraj Smedereva, Goranu Miloševiću, koji je primetio krađu i prijavio je.


Dok su "pravi krivci" i dalje na slobodi, ovaj čovek koji je smogao hrabrosti i kako bi se to popularno reklo "zazviždao", poslednje tri godine je prošao kroz pravi pakao.


Odmah po pokretanju procesa je ostao bez posla, a njegova četvoročlana porodica bez prihoda.

Kako kaže, tek na inicijativu poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića i zahvaljujući velikom

Svi okreću glavu


U poseti Goranu Miloševiću pokušali smo da razgovaramo sa njegovim sugrađanima, da ih pitamo šta oni misle o onome što je uradio. Međutim, od dvadesetak osoba koje smo zaustavili, niko nije želeo da govori na tu temu. Kažu Goran je "divan, pošten, dobar čovek", ali se sklanjaju od objektiva i tvrde da nisu upoznati sa pričom o drumskoj mafiji, o kojoj se izgleda van Beograda, samo šapuće.

interesovanju medija, poslodavci su se "odobrovoljili" i primili ga nazad.

Međutim, umesto bar zahvalnice našao se na početku, sa dva ugovora o privremenom zaposlenju od po šest meseci, od koji poslednji ističe upravo ovih dana.


Država se neprestano deklarativno bori protiv organizovanog kriminala, i poziva građane da u toj borbi učestvuju, ali sudeći po sudbini Gorana Miloševića, koji je pošao ko "bos po trnju" prijavljujući "drumske razbojnike", teško da će se iko ikada usuditi da na ovaj način pomogne svojoj zemlji.

- Tri godine smo se izdržavali od ženine plate. Radio sam neke promocije, sve neke poslove kratkog daha, ali nikako nisam mogao da se zaposlim. Naravno, niko mi ništa u lice nije rekao, ali svako ko je čuo za ovu aferu mogao je da čuje i za mene. Sve ovo bilo je zaista teško, a ni sada nije bolje sa malom platom i strahom da svakog trena ponovo mogu da ostanem bez posla. A, kolege? Pa, ćute. Njima je i danas neprijatno, kaže Milošević.


Žmureli na otimanje miliona


Goran Milošević tvrdi da ljudi koji nisu primećivali milionsku krađu, i danas rade kao unutrašnji kontrolori u preduzeću "Putevi Srbije".
- Oni i danas mene kontrolišu. Kada vidim čoveka koji nije primećivao milionsku krađu da me sada kontroliše, osećam se kao da me šamaraju. Oni nisu videli, a ja sam kao inkasant uradio ono što unutrašnja kontrola nije videla. I još pozajmio novac za gorivo, odvezao se na naplatnu rampu u Nišu, nabavio dokazni materijal, otišao da svedočim na strani države, da branim firmu- podseća Milošević.

Nemaština i odbacivanje sugrađana, koji i dan-danas ne žele da se izjašnjavanju o ovom slučaju, naterali su i samog Smederevca da dovede u sumnju ono što bi se u svakoj normalnoj državi smatralo herojskim poduhvatom.


- U početku nisam sumnjao u ono što sam uradio. Verovao sam da činim pravu stvar i da sam na pravoj strani, ali kako je vreme prolazilo bio sam ubeđen da sam ipak pogrešio. Sebe i svoju porodicu sam doveo u nezavidnu situaciju.

A, svi se prave ludi. Na TV-u sve pršti od borbe sa kriminalom i korupcijom. Meni koji sam zaista nešto želeo da uradim niko nije pomogao, iako sam smatrao da ovim pomažem svojoj državi i svom preduzeću.

I na kraju... pa, zar nije najnormalnija stvar da bar mogu da imam posao? A, da ne kažem da nisam dobio ni hvala. Umesto toga, nazivali su me lažovom, pljuvali i blatili gde god su stigli. Bacio sam tri godine svog života - dodaje Milošević.


Sa željom da skrene pažnju na probleme u svom preduzeću Goran Milošević je otvorio forum na sajtu Narodne skupštine Srbije, tražeći pomoć. Ni tada ga niko od nadležnih institucija nije uzeo u zaštitu. Kasnije su obećavali, ali Goran je danas posle tri godine u još goroj situaciji nego što je bio. Zato ponavlja, da je znao šta će mu se dogoditi, ćutao bi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online