Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.08.2010.
04:52
Alo A

Premijer poslovao sa krimosom?

Predsednik srpske vlade Mirko Cvetković i bugarski ekonomista Vladislav Tamburkovski, koji je u Makedoniji osuđen na više od deset godina zatvora za ekonomski kriminal, imali su čvrste poslovne odnose od 2005. pa skoro do kraja 2008. godine, otkrio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), a prenosi ''Alo''.

Firma radila dok je bio ministar finansija: Mirko Cvetković


 

Oni su osnovali firmu BRG d.o.o. i zajedno poslovali čak i kada je Tamburkovski, krajem 2007, tražen preko Interpolove poternice, a Cvetković već bio ministar finansija. Saradnja je nastavljena i sa premijerske pozicije!


Prema istom izvoru, potkrepljeno dokumentacijom, Cvetković i Tamburkovski su imali zajedničku firmu u Beogradu i zajedno su predstavljali konsultantsku kuću „Ces Mekon“ u poslu sa srpskom agencijom za privatizaciju, piše ''Alo''.


Prema dokumentaciji, Cvetković je 2005. sa Tamburkovskim i profesorom Stipom Lovretom u Beogradu osnovao privatnu konsultantsku firmu BRG d.o.o. Firma je registrovana na adresi Kralja Milana 34, ali je zatvorena krajem 2008. godine, u vreme kada je Cvetković već mesecima bio premijer Srbije, a prethodno i ministar finansija!

Sve do gašenja firme, Tamburkovski je ostao vlasnik, zajedno sa Cvetkovićem i Lovretom. Istovremeno, Cvetković i Tamburkovski su bili eksperti na projektu ''Konsultantske usluge za izgradnju kapaciteta i operativnu podršku odeljenju agencije za stečajne postupke“ Agencije za privatizaciju i agencije „Ces Mekon“ iz 2005. godine, koji je vredan 253.000 evra. Od tog posla, Cvetković i Tamburkovski su, prema dokumentaciji koju nam je dostavio CINS, zaradili 12.000, odnosno 18.000 evra.

Nije znao za poternicu?!

 

U kabinetu premijera kažu da je on, čim je postao ministar finansija 2007. godine, preneo sva svoja upravljačka prava na nepovezano lice i pokrenuo proces likvidacije te firme.


- Premijer prvi put čuje da je Vladislav Tamburkovski na međunarodnoj poternici. U prethodne skoro četiri godine nije imao bilo kakav kontakt s njim, tako da nije tačno da su sarađivali dok je bio ministar finansija i sada kada je na funkciji premijera. Inače, još početkom 2007. godine, gospodin Tamburkovski je izašao iz pomenute firme. Svetska banka je svojevremeno Tamburkovskog preporučila kao svog konsultanta i jednog od svojih najboljih stručnjaka za stečaj u regionu, kažu u kabinetu premijera Cvetkovića.

 

Međutim, prema Agenciji za privredne registre, bugarski ekonomista je 2007. samo otišao sa mesta direktora BRG-a, a sve do gašenja firme se vodio kao suvlasnik.


Tamburkovski je u Makedoniji bio poznati ekonomski konsultant i stečajni upravnik u više preduzeća. Međutim, u martu 2006. protiv njega su podnete prve krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, da bi posle više sudskih postupaka ove godine završio sa četiri presude u odsustvu na ukupno deset godina i šest meseci zatvora.

Vladislav Tamburkovski

Prema rečima Ive Kotevskog, portparola makedonskog MUP-a, Tamburkovski je nedostupan makedonskoj policiji od 2006, a međunarodna poternica za njim raspisana je 3. decembra 2007. godine. Kotevski kaže da makedonska policija pretpostavlja da se nalazi u Bugarskoj, ali da nisu imali saznanja da je bio aktivan i u Srbiji.

Kotevski navodi da je u prvom slučaju, u sudu u Velesu, Tamburkovski osuđen za krivično delo zloupotrebe položaja jer je prema navodima presude oštetio bivšeg vlasnika topionice „Investas“ za 390.000 evra.

Potom je u tri slučaja u sudu u Skoplju osuđen za zloupotrebe položaja u slučajevima „Eksport-import“ banke, fabrike obuća „Gazela“ i Fabrike autobusa „Skoplje FAS“. U junu 2008. je osuđen na pet godina zatvora, pa u januaru 2009. godine u trećem sudskom slučaju na šest meseci, a zatim i nepravosnažno u četvrtom slučaju na još pet godina zatvora, ponovo za zloupotrebu službenog položaja. Ukupno, pravosnažno je osuđen na 10 godina i šest meseci za ekonomski kriminal.


Na poštanskom sandučetu na adresi Kralja Milana 34 još stoji natpis firme BRG, iako je ona od kraja 2008. u likvidaciji. Firma je zvanično ugašena 15. oktobra 2008. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.08.2010. 06:19
Pa i on je krimos. Samo dva krimosa mogu poslovati zajedno. Pitam se kad ce toj bagri na vlasti doci kraj i da im se sudi. Ne samo da rade protiv Srbije vec su i internacionalni lopovi. Dizi se Srbine dokle ces to trpeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online