Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.08.2010.
05:47
Tanjug A

Bradić: Spomenicima na Kosovu preti velika opasnost

Tražićemo da međunarodna zajednica preispita odluku o prepuštanju obezbeđenja Gračanice i drugih verskih i kulturnih objekata kosovskoj policiji, izjavio je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, naglasivši da našim spomenicima preti opasnost ukoliko se nastavi s lažnom brigom onih koji su ih rušili.

Moguće podizanje tenzija na Kosovu posle raspleta u UN: Nebojša Bradić



"Imamo puno razloga za zabrinutost, jer su do sada slične odluke Kfora išle na štetu srpske zajednice i ugrožavale naše spomenike. Strahujemo da se na ovaj način samo dodatno podstiče duh 17. marta", rekao je Bradić u intervjuu sutrašnjim "Novostima".


On je rekao da naš državni vrh očekuje da međunarodne strukture, koje stoje iznad Kfora, Euleksa i kosovske policije, ozbiljno razmotre protest i upozorenja srpske strane.


"Kroz niz diplomatskih aktivnosti nastavićemo da ukazujemo da je loše što je odgovornost prebačena na kosovske institucije. Moramo da stvorimo svest u centrima moći, kod cele međunarodne zajednice, da je reč o zaštiti svetske, a ne samo srpske baštine na KiM. Jer, našim spomenicima preti opasnost ukoliko se nastavi s lažnom brigom onih koji su ih rušili", naglasio je on.


Bradić je rekao da je odluka vlasti u Prištini o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova još jedan vid pritiska na Beograd i saplitanje u diplomatskoj borbi za Kosovo, dodavši da je "sasvim izvesno da će to otežati i rad i bezbednost onih koji su angažovani na zaštiti spomenika kulture".


On je dodao da je Euleksu upućena protestna nota, ali je "jasno da je njegova snaga, posle odluke MSP, znatno manje delotvorna".

Manastir Gračanica

"Zasada imamo obećanja da će srpski stručnjaci, koji rade na obnovi spomenika kulture, nesmetano putovati na KiM, da bi nastavili projekte na četiri glavna objekta pod zaštitom - Bogorodici Ljeviškoj, Gračanici, Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji", rekao je ministar.


Bradić nije isključio mogućnost podizanja tenzija na Kosovu posle raspleta u UN oko naše rezolucije.


"Ne isključujemo takav scenario i zato smo u stalnom kontaktu sa međunarodnom zajednicom na KiM", rekao je on.


Bradić je rekao da će Ministarstvo kulture poštovati odluke Ustavnog suda, koji je nedavno osporio pojedine delove Zakona o informisanju.


"Izmene i dopune Zakona imale su smisao u vreme donošenja, s obzirom na to da mehanizmi samoregulacije nisu zaživeli, a pojedini mediji su na najbrutalniji način kršili etičke i zakonske norme. Tako izmenjeni zakon, čak i bez ijedne izrečene kazne, doneo je određene pozitivne pomake, posebno kada je reč o pretpostavci nevinosti i očuvanju dostojanstva ljudi", kazao je ministar.


On je rekao da prihvata kritike vezane za Zakon o informisanju, ali da smatra da su zahtevi za njegovu smenu neutemeljeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online