Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.08.2010.
14:11
Tanjug A

Obnova Manasije traje već 20 godina

Obnova srednjovekovnog manastira Manasija kod Despotovca, započeta pre 20 godina, biće završena u celosti do 2018. godine, kada ovo zdanje, koje je pre nešto više od 20 dana stavljeno na preliminarnu listu kulturnih dobara UNESKO-a, obeležava šest vekova od izgradnje.

"Kada završimo ovogodišnje radove, ostaće nam još dve kule, od 11, koliko ih manastirsko utvrtđenje ima, i dva bedema za obnovu, što se tiče utvrđenja", izjavila je novinarima savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Gordana Simić.


Simićeva, koja je i vodi radova na obnovi punih 20 godina "sa manjim prekidima", istakla je da, što se tiče unutrašnjosti manastirskih utvrda, "projekat manastirske trpezarije biće jedan od obimnijih i zamašnijih objekata i kada je reč o radovima i investicijama".


"Kada bude sredstva, biće i obnovljen, a u skladu sa sredstvima, izvodiće se radovi", rekla je ona u manastirskoj porti.


Za dve godine stručnjaci Srbije treba da Komitetu UNESKO-a podnesu kompletan dosije o Manasiji, kako bi manastir bio nominovan za upis u svetsku baštinu ove organizacije Ujedinjenih nacija.

Despot Stefan definitivno u Manasiji

Gordana Simić

Simićeva je izjavila Tanjugu da je "definitivno rešena" enigma groba despota Stefana Lazarevića, čija je zadužbina Manasija. "Despot Stefan ja sahranjen u crkvi 'Sveta Trojica' u Manasiji i to je crkva priznala", rekla je Simić.


"Mi smo i očekivali da je despot ovde sahranjen. Istraživanja su vršena u unutrašnjosti crkve i kada se došlo do prvobitnog poda otkrivena je grobnica despota Stefana, upravo na mestu koje je opisao Konstantin Filosof", rekla je Simićeva.


Arheolozi, antropolizi, stručnjaci za DNK analize utvrdili su da zemni ostaci nađeni u grobnici u Manasiji pripadaju despotu Stefanu, istakla je ona i istakla da nemaju osnova "javni dualiteti da li su mošti despota ovde ili u manastiru Koporin kod Velike Plane, takođe zadužbini despota Stefana".


"Kada su nađene mošti u manastiru Koporin, crkva je i tada rekla 'neka se to smatra da je možda despot Stefan Lazarević, dok se ne bude pokazalo drukčije'", dodala je Simićeva.


Mesto u crkvi "Sveta Trojica" manastira Manasije, gde su otkriveni mošti despota Stefana, prekriveno je mermernom pločom, na kojoj je aranžiran buket cveća i kraj koje su tri crkvena simbola.


Sa leve strane grobnice, na zidu crkve, postavljena je pločica, izrađena najverovatnije od neke legure, na kojoj je ćirilicom i latinicom ispisano ime despota Stefana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online