Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.08.2010.
14:49

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vikendica na ski-stazi

Na planini koja je 2000. godine proglašena svetskim rezervatom biosfere pod zaštitom UN gradi ko i kako hoće. Kuća na izvoru Studeničke ili Golijske reke, betonska skalamerija usred stoletne borove šume, vikendica na ski-stazi svakodnevica je planine Golije. Kad je izgrađen moderan put Novi Pazar - Šaronje - Odvraćenica, kućama za odmor pridružili su se moteli, kafane, prodavnice.

Divlje naselje na Goliji

Rajko Sović, penzionisani lugar sa Golije, decenijama je brinuo o svakom stablu na Odvraćenici. 


"Na samom izvoru reke Studenice, na najlepšem delu planine, biznismeni iz Novog Pazara, Raške, Ivanjice, Kragujevca i Beograda obaraju stoletna stabla i tu grade kuće, prave deponije" kaže Sović.

Todor Ivanović, koji je rođen na Goliji, boji se da će stihijska divlja gradnja zauvek naružiti najlepšu planinu u Srbiji.

"I nama koji ovde živimo stalo je da se razvija turizam, zainteresovani smo da se grade hoteli i dođu moćni investitori, da i Golija oživi i krene putem Kopaonika ili Zlatibora, ali smo protiv urbanističkog haosa. Na Odvraćenici je na divlje već niklo ogromno vikendaško naselje, niko tačno i ne zna koliko je kuća sazidano i koliko još započeto", kaže Ivanović, koji se pita zašto opštine Novi Pazar, Ivanjica i Raška, koje gazduju Golijom, ništa ne preduzimaju.


"Bojim se, skinuće nas sa prestižne liste svetskih prirodnih dobara na koju je Golija dospela zahvaljujući netaknutoj prirodi", ogorčen je Ivanović.


Veliku krivicu snose opštine Novi Pazar, Raška i Ivanjica, koje nisu dosad obezbedile urbanističke planove, niti inspekcijske službe, pa je investitorima ostavljeno da se sami snalaze kako znaju i umeju.


"Godinama i decenijama bilo je dovoljno da od nekog seljaka kupite plac, nabavite nešto građevinskog materijala i počnete, po svom planu i svojoj volji, da zidate kuću ili vikendicu. Država još nije urbanistički uredila budući turistički centar Odvraćenica, bojim se da će, kako vreme ide, sve to ići mnogo teže, jer ko će sad da rušiti stotine objekata na planini", kaže Milinko Pavlović koji, za razliku od drugih, na ivanjičkoj strani zida motel. Tvrdi da ima sve potrebne papire.

Etno naselje izgrađeno po planu


Vlasnik vikendice Zoran Milanović kaže da nije ni imao kome da se obrati: "Još pre dve decenije, dok nije bilo puta i dok za lepote Golije niko nije i znao, ni mario, na Odvraćenici sam počeo da zidam vikendicu. Gde sve nisam išao da tražim dozvole, na koja sve vrata nisam kucao... Opštinari su mi obično govorili: 'Zidaj i ćuti', jer tada nije bio urbanizovan ni dobar deo Novog Pazara, a kamoli Golija", tvrdi Milanović, koji se nada da će uspeti da legalizuje kuću u koju je uložio i truda i para, a za uništavanje planine su, kaže, drugi plaćeni da o tome vode računa.

Zoran Filipović, ugledni biznismen iz Kragujevca, sagradio je na Goliji vikendicu, a voleo bi da podigne i hotel.

"Ne znam kome da se obratim za dozvolu: opštinari čekaju prostorni plan koji treba da verifikuje Vlada Srbije, godine prolaze, a na Goliji još nema planske gradnje i pravog turizma. Šteta, jer je planina neopravdano decenijama zapuštena", smatra Filipović.


Po Goliji se zasad sa strahom priča da će novi prostorni plan najviše pogoditi seljake, koji bez dozvole neće moći da zidaju ni - kokošinjac. 

Divljaju i cene


Do pre nekoliko godina plac za vikendicu na Goliji se mogao kupiti za 500 do 1.000 tadašnjih nemačkih maraka. Cene sada vrtoglavo skaču, pa je na boljim lokacijama za jedan ar zemljišta potrebno izdvojiti 2.000-5.000 evra. Prodaje dobro ide, jer svi žure da sagrade objekte pre nego što država na Goliji konačno ne zavede red.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online