Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.08.2010.
19:15
Tanjug A

Japanski ambasador počasni Beograđanin

Nekadašnjem ambasadoru Japana u Beogradu Tadašiju Nagaiju u Skupštini grada danas je uručeno priznanje počasnog građanina Beograda. "Niko u novijoj istoriji nije pokazao toliku dobronamernost kao Nagai", rekao gradonačelnik Đilas.

Tadaši Nagaji (sedi)

Povelja počasnog građanina Beograda, najprestižnije priznanje koje grad dodeljuje pojedinicima, uručena je u Skupštini grada prethodnom ambasadoru Japana u Srbiji Tadašiju Nagaiju.

Uručujući priznanje, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da je to bio jedini način da se Beograd i Beograđani zahvale za sve ono što je Nagai učinio za deceniju i po, koliko je proveo u Beogradu.

Đilas je ocenio da niko u novijoj istoriji nije pokazao toliku dobronamernost, dodavši da je Nagai veliki prijatelj Beograda i Srbije.

Posle primanja priznanja, Nagai je, ne skrivajući uzbuđenje zbog velikog priznanja, rekao da je na dodelu ove nagrade došao pravo iz bolnice, da mu je velika čast i da je srećan zbog toga što je radio u Srbiji.

Rekao je da ovo priznanje pripada svim Japancima i saradnicima japanske ambasade u Beogradu i podsetio da je ovde radio tokom četiri mandata, odnosno 16 godina, kao i za vreme bombardovanja 1999. godine.

''Nisam bio spreman za ovako veliku povelju, pa ću morati da kupim veći kofer'', našalio se laureat, kojeg su prisutni pozdravili gromkim aplauzom.

On je Skupštini grada poklonio dve fotografije čiji je sam autor, a koje su nastale tokom boravka u Beogradu, i upisao se u knjigu utisaka.

Aktuelni ambasador Japana u Srbiji Tašio Cunozaki čestitao je svom prethodniku, ali i predstavnicma Gradske uprave na inicijativi koju su pokrenuli kako bi Nagai postao prvi počasni građanin iz Japana. ''Nadam se da će to doprineti daljem unapređenju odnosa dveju zemalja'', rekao je Cunozaki.

Pomoć Japana 198 miliona evra


U periodu od 2000. godine do danas narod i vlada Japana uputili su pomoć Srbiji u iznosu od oko 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra.
Vrednost donacija koje je grad Beograd dobio oje više od 30 miliona evra, od čega je gradskim ustanovama dato više od 27 miliona evra, a republičkim ustanovama oko tri miliona.

Tito prvi počasni Beograđanin

Pre šest meseci počasni građanin Beograda je postao i španski ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos. Dodelom tog zvanja dvojici stranih državljana ovo priznanje je vraćeno u žižu javnosti.

Prvi čovek koji je 1947. godine proglašen počasnim građaninom Beograda bio je tadašnji predsednik države Josip Broz Tito. Odmah za njim to priznanje poneo je i komandant Prve partizanske armije, general Peko Dapčević. Zanimljivo je da su jugoslovenski maršal i predvodnik partizanske vojske "pretekli" samo ustanovljenje titule, jer je ona zvanično uvedena 1954. godine.

 
Od prvaka sa prostora bivše Jugoslavije u spisak najzaslužnijih Beograđana uvršćen jedino još Edvard Kardelj, dok su od 22 nagrađena strana državika, svi mahom pripadali ''nesvrstanim" i zemljama ''istočnog bloka".

Prvi strani šef države koji je 1954. godine postao počasni građanin glavnog grada Jugoslavije bio je car Etiopije Hajle Salasije, a za njim su se ređali prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru i predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, sa kojima je Broz gajio posebne odnose. Svoje mesto među nagrađenima našao je i kralj Kambodže Narodom Sihanuk, predsednik SSSR Leonid Brežnjev, ali i nekadašnji rumunski lider Nikolae Čaušesku.

Bez obzira na to što su jugoslovenskog maršala uvažavali i državnici iz zemalja "zapadnog bloka", oni su, ako izuzmemo francuskog predsednika Miterana, u jakoj
konkurenciji ostajali bez priznanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online