Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.08.2010.
12:01
I. Petrović - Vesti A

Ne bojim se Tačija

Samo dan uoči najavljenog odlaska srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića u selo Prilužje u opštini Vučitrn, Hašim Tači obavestio je pismom šefa Međunarodne civilne kancelarije da Vlada Kosova neće dozvoliti posete srpskih zvaničnika Kosovu zbog političkih provokacija tokom njihovih ranijih dolazaka.

Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju
 

U razgovoru za "Vesti" Bogdanović najavljuje da će svakako putovati u južnu srpsku pokrajinu i da je zabrana njegove posete samo još jedna u nizu političkih provokacija i jednostranih poteza takozvanih kosovskih institucija.
 

- Ponašanje Prištine je nedopustivo i u njenom dobro poznatom maniru stalnog izazivanja tenzija, sukobljavanja i provokacija. Krajnje je vreme da Euleks preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor svih tenzija - kaže Bogdanović.

Tači tvrdi da je odlučio da suspenduje sve zahteve za odlazak na Kosovo, jer se srpski zvaničnici nisu ponašali prema pravilima i procedurama za posete.
 

Kvazidržavnost

Šta dobija Tači odlukom da zabrani posete Kosovu srpskim zvaničnicima?
- Ovaj potez privremnih kosovskih institucija nije ništa drugo nego pokušaj da se demonstrira kvazidržavnost, zato misija Euleksa u skladu sa svojim statusno neutralnim mandatom mora da reaguje.

 

- Moji odlasci i posete Kosmetu uvek su bili u funkciji mirnog rešavanja problema, apela na dijalog, kompromis i pomirenje albanskog i srpskog naroda. Pitam se, kome i zašto smeta moja poseta Prilužju, gde je trebalo da otvorim dečji vrtić.

Šta je pozadina ovakve odluke kosovskih vlasti?
 

- Očigledno Prištini ne odgovara to što se u srpskim sredinama grade i stvaraju bolji uslovi za život, ostanak i opstanak Srba. Zašto Hašim Tači nije iskoristio položaj kosovskog premijera i svoj uticaj koji evidentno ima među kosovskim Albancima da se konačno otkriju ubice dece u Goraždevcu, žetelaca u Starom Gacku ili da omogući povratak prognanih Srba u Đakovicu, pećki kraj i druga mesta, koji sprečavaju lokalne albanske zajednice? Podsetiću da je u nekoliko poslednjih meseci Priština nizom jednostarnih poteza, sve činila da oteža život kosmetskim Srbima.

Šta očekujete da će se desiti?
 

- Euleks mora da se zapita kakvu poruku privremene kosovske institucije, zabranom moje posete, šalju kosmetskim Srbima, a istovremeno jasno kažu koliko još provokacija treba da se dogodi da bi međunarodna zajednica reagovala.
 

Kakva će biti reakcija zvaničnog Beograda i šta može konkretno da se učini?
 

- Vlada Srbije i Ministarstvo za KiM privrženi su i čvrsto opredeljeni za dijalog i mirno rešenje kosmetskog problema, ali Euleks i međunarodna zajednica moraju da obavljaju svoj posao koji su preuzeli na sebe, da privole Prištinu da prestane sa provokacijama i izazivanjem tenzija.
 

Hoćete li otići na Kosovo i Metohiju?
 

- Ja i moja porodica živimo na Kosmetu, odlazim i odlaziću, ukoliko se bilo kakav incident dogodi odgovornost je na Euleksu, koji mora da obezbedi posete pokrajini srpskim političarima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.08.2010. 13:03
Gospodin Bogdanović... Da... ponašanje Prištinske Vlade je nedopustivo... To vi znate i 90% Građana Kosova... Od tih 90% jedan deo radije ćute... Zato što imaju strah da se izjasne...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online