Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
19:48
Tanjug A

LDP: Neizabrane sudije personifikuju Miloševića?!

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da je prelaskom neizabranih sudija u Srpsku naprednu stranku "započet proces stvaranja paralelnih institucija u Srbiji, koje ugrožavaju demokratski poredak".

Jovanović je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da odgovore na očigledno jasan plan opstrukcije procesa reforme pravosuđa.


"Ako predsednik Republike ima vremena za radnike u Dimitrovgradu, ako premijer ima vremena za oštećene voćnjake u Šumadiji, onda i jedan i drugi kao prvi ljudi ove zemlje moraju da odgovore na očigledno jasan plan opstrukcije procesa reforme pravosuđa", kazao je Jovanović.


Prema njegovoj oceni, reforma pravosuđa "praćena je organizovanom opstrukcijom u okviru koje je izneto na stotine predmeta i materijalnih dokaza iz sudskih procesa, koje su vodile sudije koje su razrešene".


"To je učinjeno da bi se vezale ruke i noge sudijama, koji sada u kratkim rokovima treba da se upoznaju sa predmetima, a uskraćena su im ključna dokumenta", naglasio je Jovanović.


Lider LDP-a je rekao da su neizabrane sudije, koje su naprednjaci predstavili, razrešene jer su bile "uvreda za sudsku profesiju" zato što su bili "izvršioci radova" režima čija je personifikacija bio Slobodan Milošević.


Lider LDP-a je ponovio da je potrebno sazvati sednicu Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije kako bi se odgovorilo na sva sporna pitanja vezana za reformu pravosuđa i istakao da je Srbiji potrebna ta reforma, da je ona proizvela probleme, koji treba da se reše, a sudijama koji su oštećeni mora se izaći u susret.


Jovanović je naglasio da pitanje reforme pravosuđa nije privatno pitanje nijednog sudije niti tužioca, već pitanje na koje odgovor motraju da daju institucije, te da je potrebno ustanoviti koliko je sudija prekršilo prvo pravilo profesije i koliko njih je stranački angažovano.

On je naveo da je jedan od neizabranih sudija, koji je prešao u SNS, Mitar Đenisić, osudio na trogodišnju kaznu zatvora vođu građanskog protesta Bogoljuba Arsenijevića, koji je brutalno prebijen, zbog ometanja ovlašćenog lica u obavljanju poslova bezbednosti.


Jovanović je kazao da je protiv bivšeg sudije iz Leskovca Nikole Pešića, koji je takođe prešao u SNS, vojna policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je omogućio porodici iz okoline Prizrena da naplati nerealno visoku odštetu za uništeno pokućstvo tokom boravka srpske vojske na Kosovu i Metohiji.


Jovanović je rekao da oni "nisu obmanuli javnost samo skrivajući biografije, već su i prevarili javnost predstavljaujući se kao advokati, a to nisu, jer ih nema u spisku advokata advokatskih komora".


Prema njegovim rečima, LDP je uputila zahtev Ministarstvu pravde da odgovori za koliko se neizabranih sudija isplaćuje naknada zarade do okončanja žalbenih postupaka, koliko su pojedinačni iznosi, te da li se takve naknade isplaćuju Đenisiću, Pešiću, Jovici Iliću i Svetomiru Cvetkoviću.

SNS: Jovanović obmanuo javnost


Srpska napredna stranka odbacila je danas tvrdnje lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da dvojica nekadašnjih sudija Nikola Pešić i Mitar Đenisić, koji su odnedavno članovi SNS, nisu advokati, navodeći da je time Jovanović "svesno obmanuo javnost".


SNS tvrdi da je Jovanović na današnjoj konferenciji za novinare, pošto je rekao da Pešić i Đenisić nisu advokati, već sudije, novinarima pokazao neažurirani spisak Advokatske komore Srbije, zbog čega su naprednjaci medijima, uz saopštenje, dostavili advokatsku legitimaciju Đenisića, sa datumom 8. jul 2010. godine.


"Ekstremni portparol patuljastog krila Demokratske stranke, Čedomir Jovanović, pokušava da zamenom teza opravda nemerljivi kriminal i korupciju aktuelne vlasti", navela SNS u saopštenju.


U njemu se dodaje da su naprednjaci "zgranuti činjenicom da su i ekstremno krilo DS i njen centar spremni na beskrupuloznu laž i svesnu obmanu najšire javnosti, samo da bi na svaki način odbranili nepodnošljivo visok stepen kriminala i korupcije u Srbiji i sprečili neminovne promene".


SNS je dodala da je Jovanović, iznoseći neistinite podatke o dvojici advokata, pokazao da se "suština njegovog političkog delovanja svela na ulogu batinaša DS i da je promena takve neodgovorne vlasti neophodna u interesu svih građana".


SNS je postavila pitanje "kakvo je to reformisano pravosuđe u kojem se oslobađajuće presude donose u aferi 'Kofer' i u kojem se odgovornosti oslobađaju lopovi i kriminalci, u kojem nije dovršen proces protiv Janjuševića i Kolesara, a u slučaju ubistva Ranka Panića nije ni podneta ni optužnica, a kamoli doneta presuda".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online