Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
18:55
Tanjug A

Radnici: Vratite nam kosovski dodatak!

Predstavnici Sindikata radnika Kosova i Metohije zatražili su danas u Kosovskoj Mitrovici od Vlade Srbije da nastavi isplatu "kosovskog dodatka" radnicima u pokrajini do pronalaženja novog rešenja za ovaj problem.

Predsednik Pokrajinskog veća Sindikata radnika Kosova i Metohije Blažo Milosavljević rekao je da radnici traže od Vlade Srbije da nastavi isplatu "kosovskog dodatka" prema zaključcima iz 2003.godine do iznalaženja novog rešenja za ovaj problem.

"Kosovski dodatak" počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, uredbom Vlade Republike Srbije. Tada je ovu "premiju" dobijalo oko 45.000 zaposlenih na Kosovu i Metohiji, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara.


Ova davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen.


Ustavni sud Srbije ocenio je pre nekoliko dana da odluka vlade, kojom je uveden "kosovski dodatak", nije ustavna i predstavlja pozitvnu diskriminaciju.

"Tražimo da se nastavi sa isplatom dodatka, ne komentarišću odluku Ustavnog suda Srbije, dok se ne donese od Vlade Srbije ili njenih nadležnih organa neka nova uredba, zaključak, upustvo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", rekao je on.


Milosavljević je naglasio da predlažu da to bude u skladu sa identičnim radnim mestima na terotoriji centralne Srbije u srazmeri s koeficijentima koji tamo važe uvećano za 50 odsto zbog otežanih uslova rada na Kosovu i Metohiji.


On je dodao da na ovakav način Vladi Srbije pomažu da se pronađe pozitivno zakonsko rešenje za sve radnike koji su ostali bez "kosovskog dodatka" posle odluke Ustavnog suda Srbije.

Milosavljević je zatražio i da se hitno prestane s "medijskim linčom" i izrazio bojazan da priča o novoj preraspodeli, usklađivanju novih budzetskih sredstava ne ostane "mrtvo slovo" na papiru.


Predsednik Okružnog odbora Sindikata obrazovanja Ivan Zaporožac istakao je da su njihovi stavovi u suštini slični. Zaporožac je rekao da će, ukoliko se zahtevi ne ispune, dovesti u pitanje početak školske godine.


Stavovi koje je pokrajinski Sindikat Kosova i Metohije doneo, danas će biti prosleđeni načelniku Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenku Nedeljkoviću, a posle toga i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Zakon rešava finansiranje Srba s Kosmeta

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je donošenje zakona kojim će sistemski biti rešen problem finansiranja Srba na Kosovu i Metohiji.


On je Tanjugu rekao da je do sada "kosovski dodatak", koji je nedavno ukinut odlukom Ustavnog suda Srbije, primalo oko 44.000 građana.


Prema njegovim rečima, privremene novčane nadonkade primalo je 20.758 građana koji su do 1999. godine radili u državnim i društvenim preduzećima.


Uvećanu nadoknadu na osnovnu platu dobijalo je 23.178 građana koji su radili u budzetskim ustanovama, podsetio je Bogdanović.


Za plate i privremene nadoknade izdvajalo se milijardu i 714 milona dinara mesečno, odnosno manje od 24 milijarde dinara godišnje, a ne kako se u javnosti spekulisalo sa cifrom od 500 miliona evra.
 

Goran Bogdanović

Pored toga što se odluka Ustavnog suda mora poštovati, Bogdanović smatra da je otvorila prostor i stavila do znanja da se problem finansiranja Srba na Kosovu i Metohiji mora rešiti sistemski, na osnovu zakona, a ne zaključaka i uredbi.


U prilog tome, on je naveo da će Ministarstvo uskoro završiti Predlog nacrta zakona o finansiranju na prostoru Kosova i Metohije, koji bi zatim trebalo da se nađe pred vladom i parlamentom.


"Zakon je u izradi i mora da prođe koaliciono usaglašavanje. Hoću da verujem da će postojati politička volja da se zakon usvoji, jer je to jedini način da finansiramo Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.


Ministar je istakao da inicijativa za ocenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom nije potekla od državnih institucija već od građana koji su živeli na prostoru južne srpske pokrajine, a koji taj dodatak nisu primali.


"Oni su tražili ocenu ustavnosti Uredbe iz 2003. godine i neistina je da vlada stoji iza te odluke. Niti ova vlada, niti bilo koja buduća, ne bi smela da se meša u rad Ustavnog suda Srbije" dodao je ministar.


Bogdanović je takođe naglasio da Srbi, zbog činjenice da im je ukinut dodatak, neće napuštati Kosovo i Metohiju.


"Ljudi jesu nezadovoljni i zabrinuti, ali niko ne pomišlja da napusti Kosovo i Metohiju, što ne znači da mi ne treba i dalje da vodimo računa o njima i da im pomognemo koliko god možemo", zaklučio je ministar Bogdanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online