Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.08.2010.
12:01 >> 12:39h
J. L. Petković - Vesti A

Ne mogu Albanci da čuvaju Dečane

Kosmetska policija neće biti uključena u proces preuzimanja čuvanja manastira Visoki Dečani, i koliko god Kfor hoće da se na jedan elegantan način izvuče iz cele ove priče i na svoje mesto stavi policiju, to se ne može deseti, kaže za "Vesti" vladika lipljanski Teodosije.

Vladika Teodosije
 

On dodaje da ta svetinja, sagrađena u 14. veku, kao i Pećka patrijaršija, manastiri Devič, Gorioč, Budisavci i Zočište nisu u istom okruženju kao Gračanica gde je KPS već preuzeo obezbeđenje, pa se nada da će vojnici Kfora imati to u vidu prilikom odlučivanja.

Očekujete li da će KPS preuzeti čuvanje manastira Visoki Dečani?
 

- Kosmetska policija nije ono što su vojnici Kfora i mi ne možemo dozvoliti da ona čuva Viske Dečane. Oni to ne mogu da rade iz više razloga. Do sada su pokazali da nisu spremni za tako nešto i oni imaju svoju drugu ulogu i neka rade svoj posao. Mi ih nećemo na neki način sprečavati, niti negiramo ulogu koju ima kosovska policija. Ali, da oni direktno čuvaju manastir, to je zaista nezamislivo u ovom trenutku.

 

Agencija

Bilo je reči o tome da će manastire čuvati posebna Agencija?
- Šta će biti ne znam tačno, ali svakako neće kosovska policija. Da li će to biti agencija sada konkretno ne znam, niti sam o tome razmišljao. Zavisi od Svetog arhijerejskog sinoda i mitropolita
crnogorsko- primorskog Amfilohija, koji je i administrator Eparhije
raško-prizrenske. Svakako, odluka se neće doneti preko noći.

Kakve su vaše mogućnosti i mehanizmi da to uradite?
 

- Ova svetinja je opstala tokom vekova, i u vreme Turske i tokom ratova, i postojali su mehanizmi. Ne moramo da kažemo sve unapred. Nešto će se pokazati u trenutku šta je najbolje i o tome ćemo pričati kada bude vreme.

Jeste li kontaktirali sa Kforom? Šta oni kažu?
 

- Oni nisu sigurni kako će to izgledati. Imaju tu odluku koja je doneta na najvišem nivou. Sada je vreme kada ne mogu da se pomere, da ne budu stalno prisutni na straži. Ali, kako će uraditi to zavisi od drugih okolnosti.

Jeste li zadovoljni kako je Kfor dosad čuvao Visoke Dečane?
 

- Odnosom italijanskog Kfora sam zaista zadovoljan, jer su uradili veliki posao. Bili su vrlo odgovorni. Prvi su posle turskog perioda koji čuvaju manastir. Doduše, i za vreme Drugog svetskog rata su ga čuvali karabinijeri, ali posle nije bilo nikog, a bilo je zuluma od naših komšija Albanaca. Ali, evo za poslednjih 10, 11 godina Kfor je to dobro radio i kao ljudi i kao vojnici su bili zaista profesionalni. Imam utisak da su služili i nama i ovim svetinjama.

Kako gledate na to što je čuvanje Gračanice preuzeo KPS?
 

- Gračanica je u malo drugačijoj situaciji nego ostali manastiri. Tu se neće mnogo osetiti ta promena, jer je to srpska sredina, a Kfor nije vidno prisutan kao u Dečanima ili Deviču. Mislim da i vojnici imaju to u vidu, pa će tako postupati kada je reč o Patrijaršiji, Gorioču, manastiru Budisavci i Zočištu.

Utorak 17.08.2010. 12:14
Kako rece onaj nesrecnik Fejt "konacno je omeksala i Spc svoje stavove oko Kosova ..." a sad ovom Teodosiju nije jasno kako mogu Albanci da cuvaju nase manastire ... Pa mogu , jer si imao neposlusnost prema svom vladici , ucestvovao si u progonu vladike Artemija ... Teodosije pokaj ili ces ostati upamcen kao neko ko je izdao svog vladiku , Kosovo , veru ...Ove marketinske izjave sacuvaj za vas Sinod, Atanasija, Irineja ..
Utorak 17.08.2010. 23:02
@shiptar....290 dzamija srbi unistili na kosovu....ti si brate upao u belo pa varnicish ko kineski vatromet...290 dzamija nemate i niste imali zajedno sa libijskom dzamahirijom i saudijskom arabijom...auuuu shto vas volim tako uradjeneeeeee......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online