Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2009.
06:30 >> 21:47h
Vestionline, B92, Tanjug A

Kosovo: Odziv na izborima 45,36 odsto

Na lokalnim izborima na Kosovu je glasalo oko 700.000 ili nešto više od 45 odsto od 1,5 miliona birača, saopštila je večeras Centralna izborna komisija u Prištini.

 

Najveća izlaznost na prvim izborima koje su samostalno organizovale kosovske vlasti zabeležena je u opštini Srbica 66 odsto. U Mamuši je glasalo 65 odsto a Đeneral Jankoviću 57 odsto birača.

Najmanje izašlih bilo je u opštinama na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu. U Leposaviću je prema podacima CIK glasalo 0.83 odsto upisanih birača, u Zubinom Potoku 6.64, Zvečanu 0,75 odsto.

U Gračanici, novoj opštini na Kosovu, glasalo je 23,62 odsto upisanih birača.

U novim opštinama sa srpskom većinom kod Gnjilana – Ranilugu glasalo je 13,89, a u Klokotu 25,39 odsto.

U Novom Brdu je glasalo 25,64 odsto, a u Štrpcu, gde su Srbi većina na izbore izašlo 30,91 odsto birača.

Na izborima se glasalo za lokalne vlasti u 36 opština.

 

Zatvorena biračka mesta na Kosmetu

Na Kosovu i Metohiji u nedelju u 19 časova su zatvorena birališta na kojima se glasalo za lokalne organe vlasti, na izborima koje su raspisale privremene kosovske institucije. Izborni proces, kako tvrdi KPS, prošao bez incidenata.

Centralna izborna komisija u Prištini je saopštila da je do 15.30 časova glasalo 32,86 odsto biračkog tela.


Na biračkim spikovima je bilo nešto više od 1,5 miliona birača. Birališta nisu otvarana na severu Kosova, u opštinama sa srpskom većinom.Izbore je pratilo preko 100 međunarodnih posmatrača i više od 20 hiljada domaćih.
 

Do 15 časova na biraliština za opštinu Gračanica glasalo je nešto više od 2.000 birača, od oko 18.000 upisanih u biračke spiskove, procene su izbornih štabova stranaka i građanskih lista koje učestvuju na izborima. U Štrpcu je do 15 časova glasalo oko 1.400 birača.
 

Na izborima za opštinu Klokot je zabeležena mala izlasnost Srba, dok je najmanja u opštini Novo Brdo.
 

Srbija ne priznaje kosovske izbore

 

Srbija ne priznaje nijedan jedini akt koji donose institucije "tzv. Republike Kosovo", ali neće biti "odmazde" niti bilo kakvih posledica za građane Srbije koji odluče da izađu u nedelju na lokalne izbore u pokrajini, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.


"Kosovo je sastavni i neotuđivi deo Srbije, tako je bilo i tako će biti", rekao je Jeremić u subotu uveče dnevniku Televizije Pink i  dodao da za Srbiju "ne postoje izbori koje raspisuje vlada tzv. nezavisnog Kosova".


To je jasan stav Republike Srbije zasnovan na Ustavu zemlje i Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, podsetio je šef srpske diplomatije.

Grafiti OVK na srpskim kućama

  

Na nekoliko zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice, u mešovitom naselju Bošnjačka Mahala, osvanuli su grafiti sa natpisima "Oslobodilačka vojska Kosova".

  

Grafiti su ispisani na nekoliko zgrada u kojima žive Srbi, u ulicama Oslobođenja, Nemanjinoj i Luja Braja.

Pripadnici Kosovske policijske službe su otvorili istragu, a regionalni portparol KPS-a Besim Hoti izjavio je da su grafiti ispisani u subotu uveče.

Hoti je rekao da policija sumnja da je reč o reakciji na prethodno veče kada je na nekoliko kuća čiji su vlasnici Albanci u tom delu Mitrovice ispisani grafiti na kojima su bili krstovi sa četiri “s”.

KPS: Izborni proces bez incidenata

Portparol Kosovske policijske službe Baki Keljani izjavio je da su izbori sa bezbednosnog aspekta održani bez ikakvog problema.

Oko 5.000 pripadnika KPS angažovano je za obezbeđivanje reda tokom izbora, a angažovani su pripadnici svih policijskih jedinica, do pripadnika specijalnih snaga.

Većina biračkih mesta na severu Kosova nisu otvorena, potvrdila je predsednica Centralne izborne komisije Nesrin Ljušta.

Na mestima oblepljenim posterima srpskih stranačkih kandidata u nedelju ujutru je nalepljen i apel Srbima da ne izlaze na izbore. U potpisu tog apela stoji ime mitropolita Amfilohija Radovića, koji se, kako piše na letku, obraća u ime Sinoda SPC.

Vlada Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju smatraju da nema uslova da Srbi izađu na ove izbore koje su raspisale privremene institucije na Kosovu.


Na lokalnim izborima stanovnici Kosmeta posebno su glasali za predsednike opština a posebno za odbornike. Za odbornike skupština opština je prijavljeno 6.787 kandidata, dok se njih 205 takmiči za mesta predsednika opštine.

Za pobedu na izborima, kandidati za predsednike opština treba da dobiju 50 odsto plus jedan glas od ukupno izašlih birača. Ukoliko ne bude izabran u prvom, predsednik opštine će biti izabran u drugom krugu, u koji idu dva kandidata sa najviše dobijenih važećih glasova.


Za izbore su se prijavila 74 politička subjekta, među kojima je 37 partija, 19 građanskih inicijativa, 16 nezavisnih kandidata i dve koalicije. Najviše je prijava subjekata kosovskih Albanaca - 34, 21 je srpskih, sedam bošnjačkih, četiri turskih, dve aškalijskih, dve crnogorskih i po jedna prijava Egipćana, Goranaca i Roma.


 

Izjave lidera Srpskog pokreta otpora Momčila Trajkovića (FoNet)

Atmosfera sa izbora na Kosovu i Metohiji

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online