Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.08.2010.
14:03
J. L. Petković - Vesti A

Srbi s Kosmeta: Beograd nas tera na seobu

Novi talas iseljavanja Srba sa Kosmeta mogao bi da usledi nakon odluke Ustavnog suda da ukine "kosovski dodatak", odnosno finansijsku pomoć koju su dobijali zaposleni u prosveti, zdravstvu i državnim firmama na Kosmetu.

Najpre će otići elita: Rada Trajković
 

Upravo taj novac mnogima je bio motiv za ostanak i pored loših životnih uslova i večite borbe sa nestašicom struje i vode.
 

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici, Rada Trajković, veruje da će srpski intelektualci na Kosovu polako odlaziti, a da će preostali biti prepušteni asimilaciji.
 

- Šteta i udar koji će se naneti odlukom o ukidanju "kosovskog dodatka" su više psihološki, ali i finansijski. Intelektualci u centralnoj Srbiji imaju mogućnost da rade i mimo posla za koji ih plaća država dok intelektualci na Kosovu tu mogućnost nemaju - objašnjava Trajkovićeva dodajući da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate.
 

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, smatra da je ova odluka posledica rupe u budžetu, ali još jedan pokazatelj da vlada nema plan i ideju šta sa Srbima na Kosovu.
 

- Oko 22.500 Srba je primalo ovu vrstu pomoći, iako se pouzdano zna da od tog broja 11.000 više ne živi na Kosmetu. Trebalo je videti ko stvarno radi, a ko je tu samo za vikend, a ne da budu pogođeni lekari i nastavnici koji obavljaju svoj posao i bez kojih će Srbi ostati bez vodeće elite. Izvesno je da će jedan deo napustiti Kosovo, a ostali će preći na kosovski budžet. Već sada oko 4.000 ljudi na severu prima pomoć od kosovskih vlasti, a ne verujem da je to bio cilj naše Vlade - objašnjava Janjić, dodajući da je postoji mogućnost da se ova greška ispravi.
 

Predsednik Tadić pritisnuo Ustavni sud

Očigledno je da nema para u srpskom budžetu, ali činjenica da je Ustavni sud upravo sada doneo ovakvu odluku otvara i neka druga pitanja.
- Vlada je trebalo da skreše budžetska davanja jer nema novca da plaća sve što je obećala, pa je očigledno pritisla Ustavni sud da to uradi umesto nje. Istina je da za isplatu "kosovskog dodatka" nije bilo pravnog osnova, ali to što je doneta upravo sada pokazuje da Ustavni sud nije nezavisan od pritisaka predsednika Borisa Tadića i to bi trebalo da nas ozbiljno sve zabrine - kaže Janjić.

Spekulisalo se sa velikim ciframa, ali se nikada Vlada Srbije nije saopštila koliko tačno novca ide za Srbe na Kosovu, jer se taj fond parča na nekoliko ministarstava i javna preduzeća. Janjić kaže da nikada do tog podatka nije uspeo da dođe, a da je tek na nedavnom sastanku u Beču, od službenika bliskog vlasti čuo da je reč o sumi od pola milijarde evra na godišnjem nivou. On sumnja da sav taj novac stiže do Srba na Kosovu.
 

- Vlada treba konačno da kaže ko sve prima pare jer su tu ogromne zloupotrebe. Primera radi, USAID je uložio 23 miliona dolara ze nekoliko projekata u Mitrovici, a pouzdano znam da je to prikazano kao trošak iz srpskog budžeta. Znači, neko je ukrao taj novac. I to nije jedini primer, dodaje on, i podseća da iako su zloupotrebe česta tema, niko nikada nije odgovarao.
 

Odluka Ustavnog suda je pokrenula i komentare da "vlast polako diže ruke od Kosova", ali ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović tvrdi da se ništa značajno neće promeniti u borbi Srbije za očuvanje Kosmeta:
 

- Naravno da niko nije srećan zbog ove odluke, koja će se svakako odraziti na uslove života Srba u pokrajini, ali je u pitanju ustavna odluka, koja se mora ispoštovati - kazao je Bogdanović. On je uveren da ukidanje te odluke neće dovesti do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije.
 

"Kosovski dodatak", odnosno dupla plata, uvedena je 2003. godine, a 2008. je taj procenat smanjen na 50 odsto iznosa plate.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online