Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
19:48
Vestionline, Mondo rs A

Koliko se sudija učlanilo u SNS? Ne zna se!

Iako su pre dva dana tvrdili da je u njihovu stranku prešlo 650 neizabranih sudija, danas u SNS-u ne znanju tačan broj sudija koji su im se pridružili. Srpska napredna stranka kritikovala je danas Vladu Srbije zbog, kako su naveli, haotičnog stanja u pravosuđu nakon reforme, odnosno opšteg izbora sudija i tužilaca. I LDP traži da se hitno sazove sednica Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije.

Funkcioner stranke Nikola Selaković je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da se zbog toga veliki broj neizabranih sudija i tužilaca učlanio u SNS, jer su, kako je naveo, shvatili da su potrebne promene koje ta stranka može pokrenuti.

Na pitanje da li je tačan podatak koji je izneo funkcioner SNS Vladimir Cvijan da se oko 650 neizabranih sudija i tužilaca učlanilo u SNS, Selaković je rekao da ne zna tačan broj, ali da je reč o velikom broju njih.

Selakovićev kolega iz SNS Marko Đurić je na istoj konferenciji za novinare rekao da se u tu stranku učlanilo više od 500 neizabranih sudija i tužilaca, ali da ni on ne zna tačan broj.

Na pitanje da li su se te neizabrane sudije odrekle prava na žalbu Ustavnom sudu zbog toga što su ostali bez sudijskog posla, Đurić je odgovorio odrečno. "Ako Ustavni sud pozitivno odgovori na njihove žalbe onda će oni morati da odluče da li će nastaviti da se bave politikom ili će da budu sudije", rekao je Đurić. On je naveo da se najveći broj neziabranih sudija i tužilaca trenutno bavi advokaturom i da oni kao i drugi građani imaju pravo da se učlane u političku stranku.

Podsetimo, informaciju da se 650 neizabranih sudija i tužilaca učlanilo u SNS ministarka pravde Snežana Malović prokomentarisala je da sumnja da je to istina ali i da ako je to tačno onda je to" dokaz da je reforma pravosuđa bila neophodna".


I Liberalno demokratska partija danas se bavila stanjem u pravosuđu, a poslanica te stranke Judita Popović izjavila je da je neophodno da se hitno održi sednica Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, kako bi parlament preuzeo odgovornost za nastavak procesa reforme pravosuđa.

"Krajnje je vreme da ovo društvo, a pre svega parlament i izvršna vlast, konkretno podrže Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, jer su očigledno svi napadi usmereni prema tim institucijama", rekla je Popović na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da su politizacija i "očigledna opstrukcija" najveći "neprijatelji" reforme pravosuđa i da je iz određenih političkih krugova organizovan napad na taj proces, koji ima za cilj njegovo zaustavljanje.

Popović je rekla da napad na reformu pravosuđa vode predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, koji su kako je navela, dovodili u pitanje rad sudstva i tokom procesa optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Prema njenim rečima reforma pravosuđa trebalo bi da bude nastavljena u koordinaciji, zajedničkim radom i strategijom parlamenta, izvršne vlasti, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva.

"Bez obzira na godišnje odmore i letnju pauzu, neophodno je da se hitno zakaže sednica Odbora za pravosuđe. Ne sme se gubiti vreme i ta tema zbog ozbiljnosti ne treba da bude odložena za jesen", rekla je Popović.

Na pitanje o ovoj inicijativi LDP-a da se održi sednica Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, Selaković i Đurić iz SNS su rekli da će poslanički klub ove stranke odlučiti da li će podržati taj zahtev. Oni su optužili LDP da je "stranka režima", kao i da podržava reformu pravosuđa koju je sprovela vlast u Srbiji iako je tu reformu, kako tvrde, kritikovala Evropska komisija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online