Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.05.2019.
08:46
Vestionline, Tanjug A

Kurir: Đinđićevo pismo upozorenja SB UN

"Situacija na Kosovu može imati dramatične posledice koje mogu destabilizovati ceo region i stvoriti nezavisnu albansku državu", deo je upozorenja u pismu koje je premijer Zoran Ðinđić u februaru 2003 godine, mesec dana pred ubistvo, poslao članovima Saveta bezbednosti UN, piše Kurir.

J. L. Petković
 

On je zatražio i poštovanje Rezolucije 1244 i povratak srpske vojske i policije na Kosovo, navodi se u pismu koje je objavio taj list, a o kome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju u parlamentu.

"Prećutno klizanje Kosova ka nezavisnosti preti da destabilizuje ceo region. Situacija u BIH i Makedoniji moze ozbiljno da bude poremećena u slučaju takvog scenarija koji je danas, na žalost jedini kome se pruža šansa", stoji u pismu Ðinđića.

Ono što se na terenu događa, naveo je tada Ðinđić, nije u skladu s konceptom SB i preti da destabilizuje Srbiju i Balkan.

"Međunarodne organizacije (Kfor i Unmik) nadležnosti koje su Rezolucijom 1244 oduzete Srbiji i Jugosalviji i predate njima postepeno prenose na lokalne strukture sa krajnjim rezultatom da će jednog trenutka organi Kosova imati sve nadležnosti jedne nezavisne države, osim međunarodnog priznanja.

"Tu više nema ni govora o bilo kakvoj autonomiji nego samo o okolnostima pod kojima će biti konstatovana nezavisnost", upozorio je Ðinđić.

On je jos tada izrazio sumnju da albanska strana neće pristati na predloge, ali i to da je neophodno da se nađe kompromis, jer jedino tako može da se sačuva drzavna stabilnost.

"Pitanje je da li se pri rešavanju teškog problema sme uvaziti volja samo jedne strane i kakve to posledice po stabilnost regiona moze da ima. Slozićete se, stabilno i trajno će biti samo ono rešenje koje uvažava interese obe strane. Veoma sam zabrinut zbog onoga sto se događa u vezi sa KIM i jos vise zbog onog sto vidim da će se u neposrednoj budućnosti događati", naveo je premijer.

"Greše svi koji misle da to moze proći bez dramatičnih posledica. Moj osnovni interes kao i interes vlade u Beogradu jeste da očuvamo stabilnst regiona, efikasnu zaštitu ljudskih prava da bismo mogli uspešno rešavati nagomilane ekonomske probleme i da bismo umanjili ogromno siromaštvo našeg stanovništva", napisao je Ðinđić.

Naveo je i da svi ovi ambiciozni ciljevi mogu da budu poništeni ako se u pogledu rešavanja problema Kosova bez odlaganja ne krene u traženje zdravog kompromisa.

Ðinđić je naveo i da ne postoji namera i plan da se ispuni stav Rezolucije 1244 pri povratku kontingenta bezbednosih snaga Jugosalvije.

"Zbog svega toga povratak proteranih Srba je onemogućen (za tri i po godine vratilo se manje od dva odsto ljudi) pošto ih Albanci ne žele u svojoj budućoj nezavisnoj državi, a i sami Srbi ne smatraju bezbednim povratak na teritoriju koja može postati nezavisna albanska država", naveo je Ðinđić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online