Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.05.2019.
14:14
Vestionline, Tanjug A

Dobeli na "World Minds-u": Srbija da spreči odliv mozgova

"Ključni prioritet Srbije je da zadrži sjajne naučnike i spreči dalji odliv mozgova", poručio je danas osnivač zajednice "World Minds" Rolf Dobeli.

youtube.com/DLDconference
Rolf Dobeli

- Za Srbiju je ključno da zadrži odlične ljude koje ima u zemlji. Odliv mozgova je problem i zato morate da zadržite te ljude, da im napravite okruženje povoljno za ostanak, rad i stvaranje radnih mesta. To je ključni prioritet - istakao je Dobeli u izjavi Tanjugu povodom održavanja konferencije "World Minds" u Beogradu.

On je objasnio da je "World Minds" zajednica ljudi iz umetnosti, nauke, biznisa i vlasti. 

- Sastajemo se dva puta godišnje na velikoj konferenciji, koje se obično održavaju u Švajcarskoj. Ovo je prvi put da održavamo našu konferenciju u Beogradu i to nas veoma raduje. Izabrali smo Srbiju jer je ona jako interesantno mesto - objasnio je Dobeli. 

Ukazao je da su predsednik Srbije i premijerka bili gosti konferencije u Švajcarskoj i da su rekli "što ne dođete kod nas, Srbija je odlično i lepo mesto".

- Odlučili smo potom da pogledamo Srbiju i kada smo videli kakva je to zemlja, puna nauke, bili smo impresionirani - kaže Dobeli dodajući da je ponosan što se skup održava u Beogradu.

Na pitanje šta misli o srpskoj nauci, odgovara da je Srbija veoma jaka u primenjenoj nauci, u primeni nauke za rešavanje problema, što posebno ceni.

Naveo je da je, tokom pripreme skupa imao prilike da boravi u Srbiji, gde ranije nije bio i da je tom prilikom video da se radi o lepoj zemlji, u kojoj su građani dobro vaspitani i odlično obrazovani.

Konferencija "World Minds", prema njegovim rečima, nije samo dobra za biznis kontakte, već je cilj da povezuje naučnike i podstakne međunarodnu saradnju u toj oblasti.

- Konferencija nudi velike mogućnosti za povezivanje. Naučnicima pruža mogućnost da izađu iz svojih laboratorija i povezuju se sa ljudima sa kojima ne bi inače razgovarali, te im predstave svoj rad - konstatovao je on.

Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba, okupili su se danas u beogradskom Narodnom pozorištu na prestižnoj "World Minds" konferenciji.

Srbija je prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj se održava ovaj značajan simpozijum koji okuplja najveće mislioce sveta.

World Minds zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu. 

Srbiju ove godine na konferenciju predstavljaju Teslagram, tehnologija koja se razvija na Institutu za fiziku i predstavlja najbolji sistem zaštite od falsifikovanja, BioSens Institut, naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi i 3Lateral - vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije i kreativnog sadržaja. 

Poseban fokus skupa u Beogradu biće i na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i postdoktorskim studijama iz Srbije i regiona.

Priliku da budu među 11 odabranih govornika na konferenciji imala su dva naša stručnjaka - prof. Miroslav Ðorđević, vodeći svetski rekonstruktivni hirurg i naučnik, profesor urologije i hirurgije na Univerzitetu u Beogradu, osnivač i direktor beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju i Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije 3Lateral, koja razvija napredne tehnologije koje su osnova budućih formi digitalnih medija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online