Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
11:50
Srna, Tanjug, Vestionline A

Od Rezolucije o Kosmetu zavisi "Evropa"

Diplomatija EU ulaže napore da se Srbija privoli da u svoj predlog nove rezolucije o Kosovu i Metohiji unese njene intervencije, pre septembarskog zasedanja Generalne skupštine UN, pišu danas "Večernje novosti". "Politika“ danas piše da ako Srbija bude insistirala na Rezoluciji koja nije usaglašena sa EU može da zaboravi na evrointegracije.

Generalna skupština UN o Rezoluciji odlučuje u septembru

Daren Enis iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton tvrdi da se konsultacije povodom Rezolucije vode u sedištu UN i ističe da se usaglašeni zvanični stav EU nalazi u deklaraciji objavljenoj dan posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Iz kabineta Eštonove još ranije su poručili da je ovo saopštenje visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku najbolji put za dalji rad. "Novosti“ navode da to konkretno znači da se insistira na dijalogu, uz izbegavanje pominjanja statusa.

EU priželjkuje da na tim osnovama izmeni srpski predlog rezolucije i, za sada, prema informacijama iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Briselu, sve dok ova opcija bude "u vazduhu", ne namerava da piše svoj samostalni dokument.

Čak i kada bi Beograd pristao, za sada se, međutim, ne zna kada bi se i kako tehnički izvršile ove "izmene i dopune", dodaje list.

"Ako Srbija bude insistirala na sopstvenoj Rezoluciji o Kosovu, koja nije usaglašena sa EU, može da zaboravi na evropske integracije za narednih nekoliko godina", kaže Milan Pajević iz ISAK fonda.

"Vrh vlasti zaista treba da uloži svaki napor da izbegne da Srbija svesno uđe u situaciju u kojoj će biti ugrožen njen dalji evropski put. Jedini način da se to uradi jeste da se usaglasimo sa celom EU i da se uradi rezolucija o Kosovu koja je prihvatljiva i za EU i za Srbiju", upozorava on.

Pajević dodaje da bi bio sasvim legitiman i dogovor o tome da nam je Kosovo važnije od evropskog puta i da ne želimo da pregovaramo o rezoluciji onako kako to EU želi, ali da o takvom dogovoru mora da bude obaveštena celokupna javnost.


SPO: Rezolucija da bude prihvatljiva i za SAD i EU

 

Rezoluciju, koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija treba promeniti i sa partnerima iz EU doći do teksta prihvatljivog za SAD i Rusiju i sve članice EU i Saveta bezbednosti, saopštio je danas Srpski pokret obnove (SPO).
"To je jedini način da zaštitimo naše nacionalne interese na Kosovu, srpski narod i njegovo religijsko nasleđe, uz međunarodne garancije i bez obaveze formalnog priznanja kosovske državnosti", ukazao je internacionalni sekretar te stranke Miloš Anđić. On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da sve ostalo, ne samo da ne može da zaštiti državne i nacionalne interese, već naprotiv, Srbiju vodi u štetni i pogubni konflikt sa EU i SAD. "Spoljna politika i spoljnopolitičke akcije Srbije moraju se hitno i u potpunosti usaglasiti sa Evropskom unijom i državama članicama", naglasio je Anđić.

 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online