Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
13:12
Tanjug A

Zilkić poziva na ljubav prema Bogu, bratu i komšiji na Ramazan

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je danas vernike da se odazovu Alahovom pozivu i da u postu, tokom predstojećeg meseca Ramazana, prevaziđu mržnju i neslogu i pronađu ljubav prema Bogu, bratu i komšiji.

"Ako smo u godinama tegoba i patnji znali ispravljati naše slabosti, onda trebamo, isto tako, u godinama olakšanja i blagostanja umeti i hteti otklanjati naše mahane (nedostatke), koje koče naš napredak, koje narušavaju našu slogu i koje kaljaju naš obraz“, poručio je reis Zilkić vernicima.

On je pozvao na "prevazilaženje mržnje Alahovom milošću i u ovom časnom mesecu posta", podsetivši da se ovog Ramazana navršava 1.400 godina od početka, objave Kurana u kome je post označen kao najstroža obaveza.

"Ako smo se zadnjih godina jedni od drugih udaljili zbog čega je potekla mržnja, verujem da će Alahovom milošću u ovom časnom mesecu da se naša srca raskamene, omekšaju, iz kojih će poteći istina, pravda, red, mir i poverenje", naveo je Zilkić u poruci vernicima.

Reis ul ulema je pozvao muslimane da ne zaborave na prolaznost ovoga sveta i polaganje računa za ono što rade jer će, kako je rekao, tako biti snažniji i odlučniji u donošenju najvažnijih odluka u životu.

"Setite se slabih i nemoćnih oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni, kojima je potrebna naša ljubav i pažnja“, naveo je Zilkić.

Uveren da će mesec Ramazana svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori doneti Alahovu milost, reis ul ulema je od srca poželeo i berićetne mubarek dane Ramazana pozdravom "ramazan mubarek olsun“.

Ramazanski mesec posta za islamske vernike počinje sutra, a večeras se masovno posećuju džamije. Svrha posta je da čoveka nauči na strpljenje u nemaštini, da ojača njegovu snagu pred nagonima i da ga zadrži dalje od lošeg i nevaljalog.


Ramazan je deveti mesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji verovanje da se sa početkom meseca Ramazana, kapije Dženta (raja) otvaraju, a kapije Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) budu okovani. Veruje se i da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kurana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost "veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći".

Reč je o, kako se veruje, noći kada se meleki (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (verujući i nadajući se).

Posle 30-dnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online