Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Srušiću Tadića zbog nuklearki

Ako je verovati bugarskom premijeru Bojku Borisovu na prošlonedeljnom susretu sa Borisom Tadićem u Varni, srpski predsednik je dogovorio učešće Srbije u izgradnji nuklearne centrale "Belene" u susednoj Bugarskoj. U nedostatku reagovanja srpskih zvaničnika, "Vesti" su u razgovoru sa Draganom Jovanovićem, kolumnistom "Nina" i jednim od najzaslužnijih što u Srbiji postoji moratorijum na nuklearke, potražile odgovor na pitanje da li je dogovor iz Varne dobar ili loš po Srbiju.

On nam sa Suve planine, gde gradi "svoju Jasnu Poljanu", poručuje:


- Srbija ne treba da učestvuje ni u kakvoj izgradnji nuklearnih centrala, pa i kada se one grade na tuđoj teritoriji. Na prvo mesto stavljam ekonomske, zatim geostrateške, pa tek na kraju ekološke argumente protiv nuklearki.


Precizirajte neke od njih.
- Izgradnja atomskih centrala je ekonomski neisplativa, traje od sedam do deset godina i košta oko pet-šest milijardi evra, dok odlaganje nuklearnog otpada košta bar još toliko.

S druge strane, njen vek trajanja je najviše oko 20 godina. U slučaju nekog akcedenta, ta centrala u Bugarskoj je toliko blizu da Srbija ne bi bila zaštićena od posledica. Da vas podsetim samo na Černobilj i na akcedent u američkoj nuklearnoj elektrani na Ostrvu tri milje. Dakle, ne postoje pouzdane nuklerane tehnologije.


Zagovornici tvrde da je to najčistiji način proizvodnje električne energije.
- Atomska centrala je zapravo fabrika za proizvodnju plutonijuma, a tek uzgred proizvodi struju. Znači, isplativa je samo za one države koje planiraju da imaju nuklearnu bombu i ne žele da zbog plutonijuma zavise od drugih.


U Srbiji je zabranjena gradnja nuklearnih centrala, ali je nejasno do kada, neki spominju 2010?
- Ja sam posle Černobilja uspeo da izdejstvujem da se donese Zakon o zabrani izgradnje atomskih centrala i to u ondašnjem komunističkom jednopartijskom parlamentu. Takav zakon nema nigde u Evropi i on je još na snazi! U njemu nema nikakve vremenske odrednice dokle važi zabrana. Uspeli smo, na opšte iznenađenje svih evropskih "zelenih". Sećam se da me je Petra Keli zvala, nije mogla da veruje da smo uspeli.
 

Zeleni više ne postoje


Ako su nuklearke tako opasne, zašto ih grade u Nemačkoj. Njihovi zeleni tu ništa ne mogu?
- Kada je ubijena Petra Keli, nemački zeleni više praktično ne postoje. U Evropi ne postoje više zeleni pokret i nemačka vlast o svojim građanim vodi računa koliko i srpska. U igri je isključivo interes krupnog kapitala.


Šta je sa vašom Zelenom strankom?
- To je bio više pokret, ali ugasio sam ga još 1993, kad sam se uverio da je sve partije osnovala Državna bezbednost, osim moje.

Kako vam je to pošlo za rukom?
- Imali smo na pravom mestu svog čoveka, doktorku Jelku Miljković, koja je bila predsednik tadašnje Komisije za zaštitu životne sredine i koja je izlobirala da se glasa za zakon.

Ali, još više od toga uticale su tadašnje okolnosti da je vojska bila zainteresovana za nuklearne podmornice.

Republike koje su se već tada, 1986/1987. pripremale za secesiju, znale su da će otcepljenje ići teže s vojskom koja ima takve podmornice, pa su glasali za moratorijum.


Znači, on i dalje važi?
- Zakon je preživeo četiri države i u svakoj su pokušali da ga ukinu.

Sada to pokušavaju Đelić i Škundrić, ali sam im preko novina poručio da će imati posla sa mnom, kao što sam i Koštunici i Đinđiću rekao da ću im srušiti Vladu Srbije ako pokušaju da grade nuklearke.

Srušiću i Tadića ako pokuša jer je krivično delo čak i lobiranje za nuklerani program. Ako treba, teraću ga do Strazbura!


Kako onda zadovoljiti potrebu za energijom ako se nuklearna tehnologija u potpunosti isključi?
- To je zakasnelo pitanje. Planeti nema opstanka, resursi su pri kraju i sad se kreće u rat za vodu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online