Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.08.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbija diže ruke od EU?

Tadić je zaustavio integracije, ne zato što se insistira na priznanju nezavisnosti, već zato što svejedno ne ispunjava ulove zbog lošeg stanja u zemlji i Mladića, tada je izmislio da "biramo Kosovo", kaže za "Vesti" Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Odbrana Kosova ili marketing: Most u kosovskoj Mitrovici

Evropska unija od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, "bar ne odmah" - kako umeju da objasne pojedine strane diplomate, ali srpska Vlada mora da razvija "dobre i prijateljske odnose" sa južnom pokrajinom ukoliko želi nastavak evropskih integracija.

Jasna poruka Brisela


Poslanici Evropskog parlamenta su pre mesec dana izglasali Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog "odnosa Srbije i Kosova" i naglašava da su "dobrosusedski odnosi" jedan od ključniih kriterijuma za prijem novih članica u EU. Na ovo je nedavno podsetio ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas.


- Nemačka ne uslovljava približavanje Srbije Evropskoj uniji priznavanjem nezavisnosti, ali insistira na njenoj spremnosti za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, što uključuje i Kosovo - izjavio je Mas.

Od saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, u Beogradu se tek šapuće o nastavku evropskog puta, što je u letnjem zatišju dalo za pravo delu opozicije da udari na vladajuću koaliciju, da je digla ruke od ulaska Srbije u EU, na čemu je i dobila izbore.

Zanimljivo je da je u tome najglasniji SNS Tomislava Nikolića, koja je "bacala kletve" na DS kada je potpisala Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju.

Doduše, njima u prilog idu izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića koji je u jednom trenutku bio jasan da između EU i Kosova - nema dileme.

U poslednjem medijskom pojavljivanju na američkoj televiziji CNN Jeremić je rekao da "jedino čemu kažemo 'ne' jeste jednostrano proglašena nezavisnost".

On je objasnio da je Kosmet pitanje koje pravi podele u Savetu bezbednosti, među članicama EU i NATO, a jedini način da se taj raskol premosti jeste iznalaženje rešenja za koje je prihvatljivo za obe strane.
 

Jeremić uporan


- Imajući u vidu sa kakvim se otporima suočavamo, nije teško zaključiti da se naša misija graniči sa nemogućim. Ali, nećemo dozvoliti sebi da ne učinimo svaki napor, da ne iskoristimo svako diplomatsko sredstvo, da ne dospemo do svakoga ko je spreman da nas sasluša i pokušamo da ga snagom političkih argumenata uverimo u ispravnost naših stavova - kaže ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Poslanica u Skupštini Srbije iz redova LDP-a Vesna Pešić, koja je prozvala Vladu da ne vodi spoljnu politiku, već da je to "uslužna delatnost kabineta predsednika Republike", smatra da je zatišje vlasti i o evropskim integracijama, uobičajena stvar. Jer, kako objašnjava, politika oko Kosova i EU je "uvek bila na pola".


- Oni su ovu priču oko Kosova malo požurili verovatno kako bi dobili podelu Kosova. Da nisu požurili i insistirali na temi Kosova, ove dve teme se ne bi sudarile.

Politika je da država hoće u EU samo sa Kosovom, ali je pitanje da li će i koliko u tome uspeti. Da se ne desi da bude - ni Kosovo ni Evropa - kaže Pešićeva.


Ima još političara koji smatraju da je Srbija samu sebe dovela pred takvu raskrsnicu. Direktorka nevladine organizacije "Evropski pokret Srba" Rada Trajković smatra da "kada Srbija ne bi žurila, kao što je počela, bilo bi šanse da to bude zamrznut sukob koji je u najdirektnijoj vezi sa procesom ulaska u EU koji će trajati najmanje deset godina".
 

- Do tada različite okolnosti na Kosmetu zaista mogu i najtvrđe zagovornike nezavisnosti naterati da izvrše reviziju tog priznanja - kaže ona.
 

Dušan Janjić

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je vladajuća koalicija izmislila mantru "ili Evropa ili Kosovo", da bi se se krili iza pokrajine.


- Uvek je vreme za Kosovo, i to će još deceniju biti tema političkog, društvenog i bezbednosnog pitanja Srbije. Evropske integracije su sa tim povezane, ali nisu uslovljene.

I nije tačno da je Tadić zaustavio evropske integracije jer su uslovljenje priznanjem nezavisnosti, već ih je zaustavilo loše stanje u zemlji, loša vlada, loša privatizacija, nerešeni svojinski odnosi, kao na primer zakon koji je kritikovala EU da zemljište može da se privatizuje, a da se ne vrati pravim vlasnicima. Naše integracije u EU su uslovljene time, kao i hapšenjem Ratka Mladića.

Kada je Tadić to shvatio, onda je rekao da ako treba da biramo Kosovo ili EU, onda biramo Kosovo. Oni su izmislili tu mantru da bi se krili iza Kosova, jer im ne ide EU. Naš izbor nije "Evropa ili Kosovo", već Evropa ili ništa - kaže Janjić.

Još priznanja


Prištinski mediji pišu da bi u narednoj nedelji nezavisnost mogle da priznaju i karipske države. "Očekuje se 10 priznavanja uglavnom iz karipskih država - članica Zajednice Kariba, i iz Azije, a ne isključuje se mogućnost da Kosovo prizna i Indonezija", piše štampa.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.08.2010. 12:20
Bravo Janjiću! Bravo!
Utorak 10.08.2010. 15:47
Jedan moj prijatelj je odlično formulisao odnos kvazi-patriota iz Srbije prema EU: "...Mislim da je potrebno mnogo vise (misli se na komenatre za EU) da bi prosecan srbin/anti-evropejac prihvatio zapad. ovde imaju urodjeni strah od zapada, fobiju, i svi su se urotili protiv njih. ali kada im se pruzi prilika da odu na zapad i zive, nijedan nece odbiti (znam mnogo takvih). znaju i oni sami gde je bolje, ali ne zele da priznaju jer su ponosni (bar dok se ne dokopaju zapada). jednom kada se nadju na zapadu, sve vrednosti za koje su se ovde kao zalagali padaju u zaborav i bivaju smenjene drugim vrednostima. ne treba ih uopste ozbiljno shvatati, jer ni oni sami to ne cine.
Sreda 11.08.2010. 13:41
Srbija nikada ne sme da odustane od svog evropskog puta, čak i da nas ne prime u EU, moramo prihvatiti njihove standarde i izgraditi bolje društvo. Ali od EU moramo kopirati samo najbolje, najkorisnije, a ne sve što vidimo. Reforme takođe moramo prilagođavati našim društvenim potrebama i shvatanjima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online