Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.04.2019.
10:48 >> 12:36h
sputniknews.com, Vestionline A

Vučić i Putin se sastaju 26. aprila

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovaraće 26. aprila na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, rekao je danas u Moskvi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Tanjug
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić u Beogradu (Foto: Arhiva)

- Kao što mi je rekao Lavrov, već je dogovoren termin njihovog susreta u Pekingu. To je veoma dobro - rekao je Dačić i dodao da će to biti 26. aprila.

Zatim, kako je naveo, sledi sastanak u Berlinu 29. aprila, na kojem će domaćini biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a uz predsednika i premijerku Srbije, biće i predstavnici Prištine.

Dačić je naglasio da Srbija u zaštiti nacionalnih i državnih interesa uvek polazi od toga da se konsultuje sa Rusijom i ocenio da je zato važno što će sastanak Vučića i Putina biti održan pre onog u Berlinu. 

To je zbog toga što će se, kako je naveo, u nemačkoj prestonici vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja taksi. 

- Veoma su važne konsultacije i zato svi treba otvoreno i javno da znaju da mi nećemo povlačiti nikakve poteze kada govorimo o nekom pokušaju pronalaženja trajnog rešenja za problem KiM, ako ikada to bude bilo moguće, bez konsultacija sa Rusijom - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbiju veoma raduje stav da će Rusija podržati sve što je u interesu naše zemlje i naglasio da se Srbija u međunarodnim organizacijama rukovodi time "da budemo jedni drugima od pomoći".

- Mislim da su tu naši odnosi na veoma visokom nivou - rekao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije naglasio je da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu. 

On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, "prijatelju, bratu i kolegi" Sergeju Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. 

- Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije - rekao je Dačić. 

U tom kontekstu ukazao je značaj činjenice da je Rusija stalna članica SB UN, tela bez čije saglasnosti nije moguće eventualno članstvo Kosova u UN, kao i pomoć Moskve i drugih prijatelja Srbije u vezi sa zahtevima Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol.

Dačić je rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen. 

Podsetivši da sa Lavrovom ima dogovorenu "tradiciju" da se sastaju najmanje dva puta godišnje - jednom u Srbiji, jednom u Rusiji, Dačić je rekao da sada, nakon njegove posete Moskvi, očekuje da Lavrov ponovo dođe u Srbiju do kraja godine. 

- U osnovi sadašnjih odnosa (Srbije i Rusije) je duboko uzajamno razumevanje, nivo našeg dijaloga je na visokom nivou - rekao je Dačić u Moskvi i istakao značaj posete Putina Srbiji 17. januara.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online