Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.08.2010.
13:16 >> 00:11h
Tanjug A

Smederevo: Referendum nije uspeo!

Referendum u Smederevu o tome da li će se u tom gradu graditi rafinerija sirove nafte nije uspeo, pošto je na 78 biračkih mesta izašlo samo 11,64 odsto građana, odnosno 11.337 glasača.

Da li će Smederevci ponovo na referendum?
 


U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta je trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan birač.

Zvanični rezultat biće saopšten u roku od 24 sata, a referendum bi mogao biti ponovljen za šest meseci.


Referendumski rezultat biće razmatran i na narednoj sednici Gradske skupštine koja bi, bez obzira na krajnji ishod izjašnjavanja građana, mogla da donese odluku šta dalje.


Reč je o investiciji od oko 250 miliona dolara, a jedini ponuđač je američki konzorcijum "Komiko oil".


Spor oko gradnje rafinerije u Smederevu nastao je među političkim partijama, pa je na inicijativu opozicije odlučeno da se građani o tom pitanju izjasne na referendumu, što sadašnja lokalna vlast smatra čistim gubljenjem vremena.


U Smederevu je na vlasti koalicija Demokratske stranke (DS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta za Smederevo, Nove Srbije (NS), Smederevske demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove (SPO).


U opoziciji su Demokratska stranka Srbije (DS S), Srpska radikalna stranka (SRS), Srpska napredna stranka (SNS) i Koalicija za bolje Smederevo.


Podeljeni su donekle bili i građani, jer dok jedni ističu kakva bi dobra donela izgradnja rafinerije u pogledu zapošljavanja, drugi razmišljaju o eventualnim ekološkim posledicama.


Stručnjaci CIP-a tvrde da je rad rafinerije ekološki potpuno bezbedan, a prema najavama ona bi bila izgrađena sa potpuno novom tehnologijom prema zaštitnim standarima koje predviđaju zakoni Srbije i Evropske unije.


Američki konzorcijum "Komiko oil" je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom "Transnafta" potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.


Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika.


Ukoliko projekat propadne, "Komiko oil" pregovara o premeštaju gradnje u Kovin ili u Požarevac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online