Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.08.2010.
10:29
Pres A

Srpska vojska da se vrati na Kosmet

Igumanije Pećke patrijaršije i manastira Sokolica traže da Srbija zahteva potpunu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i Kumanovskog sporazuma između tadašnje Vojske Jugoslavije i NATO-a kojima je, između ostalog predviđen, povratak srpske vojske u južnu pokrajinu.

Pećka patrijaršija


Monaštvo pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji traži da se u Pokrajinu vrate srpska vojska i policija, kako je to predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova koji su potpisali Vojska Jugoslavije i NATO.

Vreme za povratak dela srpske vojske

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović smatra da bi država mogla da pokrene pitanje povratka makar jednog dela vojske i policije na Kosmet. "Za razliku od Albanaca, kojima je dato mnogo više od onoga što je predviđeno Rezolucijom 1244, u onom delu koji se odnosi na Srbe, gotovo da ništa nije urađeno. I mislim da bi Beograd morao da bude odlučniji u primeni tog dokumenta. A upravo odluka o povlačenju Kfora, mogla bi da bude dobar povod za početak pregovora vraćanja naših snaga na Kosmet", priča Jovanović

 

On podseća da je jedino pokojni premijer Zoran Đinđić imao hrabrosti da ovo pitanje otvoreno postavi međunarodnoj zajednici.

"Đinđić je još 2002. postavio pitanje statusa Kosmeta, pitao je međunarodnu zajednicu kada vojska i policija mogu da se vrate. Rečeno mu je da još nije vreme. On je tražio da mu kažu kada je to moguće, a odgovor nije dobio", kaže Jovanović.

Na ovakav zahtev pripadnike SPC je naterala odluka Kfora da Kosovskoj policijskoj službi prepusti obezbeđenje osam srpskih manastira.

KPS će do kraja meseca preuzeti čuvanje Gračanice, a potom će im biti predati manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, u kojem 3. oktobra treba da bude ustoličen patrijarh Irinej, zatim crkva u Prizrenu, manastiri sveti arhangeli Devič, Zočište, Budisavci, Sokolica i Gorioč, u kojem se nalazi majka vladike Teodosija.
 

Mati Harikina, zamenica igumanije u Pećkoj patrijaršiji, očekuje da država Srbija i zvanično zatraži od međunarodne zajednice da se "aktiviraju" Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum.

"Vlasti u Beogradu bi trebalo da traže povratak naše vojske i policije, jer ukoliko Kfor zaista prepusti zaštitu Kosovskoj policiji, plašim se da bi bila ugrožen i naša bezbednost, ali i naših svetinja. Najbolje bi bilo da nas čuvaju srpski vojnici i policajci. Naravno, to je samo naša želja. Ali bez obzira na sve, mi poručujemo da ćemo dok smo živi štititi naše svetinje, ako treba i po cenu života", rekla je za "Pres" mati Harikina.

I igumanija Makarija iz manastira Sokolica, koji se nalazi iznad Kosovske Mitrovice, apeluje da Beograd traži povratak vojske i policije.

"Mi nemamo problema, jer nas čuvaju grčki vojnici. KPS ovde uglavnom čine Srbi, ali ima i Albanaca. Ni sa njima nemamo problem pošto žive u blizini. Ali se plašimo da bi problema moglo da bude posle povlačenja Kfora. Zato bi država morala nešto da učini, da nađe način da nas zaštiti. Pre svega da traži da naše hramove ubuduće obezbeđuju pripadnici MUP-a Srbije i vojske", smatra mati Makarija.

"Pres" je juče pokušao da sazna šta o tome misle nadležni u Srbiji, ali na ovu temu niko nije hteo da govori! U kabinetu predsednika Tadića i Ministarstvu za KiM uputili su nas na Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane, ali odgovore nismo dobili.

Krstić: Moramo tražiti povratak vojske

 

Bivši komandant združenih snaga bezbednosti na jugu Srbije general Ninoslav Krstić kaže da je Beograd morao, bez obzira na sve pritiske, da istraje u tom zahtevu. "Ja već godinama apelujem da se Beograd pozove na Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum, i krene u pregovore o povratku naših snaga na Kosmet. Bez obzira što smo dobijali neformalne odgovore da bi naše snage u slučaju povratka bile 'glineni golubovi', međunarodna zajednica je morala da ispuni ono na šta se obavezala, a to je da naše snage vrati i da ih zaštiti", priča Krstić.

Jedan od lidera Srba sa Kosova Rada Trajković kaže da bi dolazak srpske vojske i policije predstavljao melem na ranu napaćenom narodu.

"Naravno da bismo svi ovde voleli da se Rezolucija 1244 u tom delu ispoštuje. Međutim, bojim se da međunarodna zajednica to sada ne bi dozvolila. Mislim da je mnogo realnije da vlasti iz Beograda razgovaraju sa Unmikom i Kforom da Srbija osnuje agenciju za zaštitu manastira u kojoj bi radili Srbi, bez obzira da li su sa Kosova, iz Kragujevca, Beograda...", kaže Trajkovićeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.08.2010. 13:25
Ljudi tesko je da se to desi,nasi politicari ili su nesposobni ili nepismeni-vjerovatno obadvoje.Oni jednostavno nemaju prijatelje nigdje u svijetu,umjesto da uvjere ove idiote iz Amerike,Francuske,Njemacke da smo u pravu i da postoji razlog povratka na Kosovo oni se bore da tamo ne lijeva drzava iz Afrike ne prizna Kosovo.Gluposti....Velike sile su bitne,pogledajte podjele teritorija nakon 1 svjetskog ili 2 svjetskog rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online