Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.08.2010.
12:27
D. Dekić - Vesti A

Do kraja meseca 3.000 otkaza

Posle godinu i po dana od prvih najava zvaničnika o smanjenju prekobrojne državne administracije i stalnih pritisaka Međunarodnog monetarnog fonda da se hitno završi taj posao, Vlada Srbije je konačno krenula u čistku najglomaznijeg aparata u Evropi.

Ministri su rekli svoje: Sednica Vlade Srbije

Namera koja je izašla na videlo februara ove godine biće, kako se najavljuje, realizovana do početka idućeg meseca kada treba da usledi nova runda pregovora s ovom međunarodnom misijom.

Pre masovnijeg uručenja otkaza, Vlada je u julu požurila da izmeni odluku o maksimalnom broju zaposlenih u organima državne uprave, omogućivši uposlenje za 70-ak novih aparatčika.

Prekobrojnih je 14.000


Prošle godine je ministarka finansija Dijana Dragutinović izjavila da sa republičkog nivoa od 1. januara ove godine treba da bude podeljeno 14.000 otkaza. Mlađan Dinkić je pojasnio da se ta cifra ne odnosi samo na zaposlene u državnoj administraciji, već na čitav javni sektor, a do najavljenog velikog reza u zdravstvu, prosveti i drugim javnim službama za sada nije došlo.


Plan racionalizacije, prema Zakonu o republičkoj administraciji, podrazumeva da se broj od 30.624 stalno zaposlenih svede na 28.400, a da broj honoraraca i na radu po drugim osnovama, kojih je oko 3.500, ne sme da pređe 10 odsto od cifre onih koji rade na određeno vreme. To znači da treba napisati otkaze za više od 3.000 ljudi.


Vlada je plan racionalizacije trebalo da završi do kraja prošle godine, a kako je u septembru 2009. najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, sve njegove kolege koje to ne učine platiće kaznu od milion dinara. O tome, međutim, nije bilo reči do sada, a ministri su ovih dana utvrdili koliko imaju prekobrojnih i potrebe za honorarcima.

Honorarci


Svi državni organi dužni su da do početka idućeg meseca naprave plan zaposlenih na određeno vreme, kojih ne sme da bude više od 10 odsto u odnosu na stalno angažovane. Ministarstvo ekonomije je već izašlo sa spiskom 31 honorararca, energetici je potrebno sedam, u Ministarstvu za ljudska prava i telekomunikacijama po pet.


Tačne cifre nisu poznate jer je većina članova Vlade na odmoru, ali se čuje da je najmanje službenika u resoru vera, njih 15, a najglomaznije je i dalje Ministarstvo spoljnih poslova, sa 980 kadrovika. 

Pljušte i žalbe


Vladinoj žalbenoj komisiji stiglo je 140 prigovora neraspoređenih i otpuštenih kadrova, na koje treba da odgovori do kraja meseca. Zakon obuhvata osim zaposlenih u ministarstvima i posebnim organizacijama, službama vlade, agencijama i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Najavljeno je da iz brojnih agencija i ustanova za socijalno osiguranje, treba da ode 670 ljudi.

Nedelja 12.06.2011. 09:27
lazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online