Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.03.2019.
08:29
Vestionline, sputniknews.com A

Veselji: O sporazumu sa Beogradom će odlučiti građani na referendumu

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da radi na tome da o sporazumu Beograda i Prištine bude održan referendum i da će o njemu odlučivati građani.

EPA//Valdrin Xhemaj
Kadri Veselji

Veselji smatra mogućim postizanje "bilateralnog sporazuma", koji bi bio važan za približavanje Srbije EU.

- Mi smo nezavisna zemlja i ne razgovaramo o teritoriji i našem suverenitetu“, rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku „Standard - odbacujući promenu granica kao rešenje.

Veselji je naglasio da ne postoji nikakav južni niti severni deo, već da je Kosovo „zapadna zemlja“.

- Mi sledimo samo ono što stoji u našem Ustavu. Demokratija smo, i zbog toga mora o svemu da se odlučuje sa dvotrećinskom većinom u parlamentu - kazao je on.

Što se taksi na srpsku robu tiče, Veselji objašnjava da one imaju veze s tim da od 2013. postoji integrisano upravljanje granicama i tvrdi da mnoge dogovore Srbija nije primenila.

S tim u vezi je govorio da je, na primer, Kosovo investiralo 70 miliona evra u energetski sektor, a da Srbija taj sektor godinama blokira, usled čega „pate građani“.

- Dijalog se odbija između dva ravnopravna partnera. Ako Srbija sada postavlja uslove pod kojima treba da se odvija dijalog, to znači da Srbija ne shvata ozbiljno dijalog - tvrdi on.

Veselji je uveren da Srbi i Albanci na Kosovu mogu da žive zajedno, u granicama kakve su danas.

U suprotnom bi, tvrdi, došlo do etničkih čišćenja i time bi se dovela u pitanje stabilnost na Balkanu.

„Ne želimo da naša situacija ima negativne posledice negde drugo na Balkanu“, naglasio je on.

Odbija stvaranje neke vrste Republike Srpske na Kosovu, dodajući da tako nešto ne može da se usaglasi sa Ustavom Kosova.

„To bi vodilo ka stalnim konfliktima. Stvaranje ZSO sa izvršnim pravima zahtevalo bi promenu Ustava. To nećemo dozvoliti. Mi smo za ZSO, ali onakvu kakva je dogovorena Ahtisarijevim planom“, objasnio je Veselji.

Što se platforme Prištine tiče, kaže da je Kosovo spremno za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.

Srbija, prema njegovim rečima, treba da prestane da finansira paralelne strukture unutar Kosova i to bi trebalo ozbiljnije da shvati i EU, kako bi sve bilo fer.

Tvrdi da na severu Kosova i dalje postoje srpske paralelne strukture, da su mnogi ljudi plaćani od strane Kosova i Srbije, te da su oni Srbi koji žele da sarađuju sa Albancima izloženi napadima, preneo je Tanjug.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online