Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.03.2019.
15:52
Vestionline, Tanjug A

Dačić: Napadač sa NZ nema veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izveštaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

Tanjug
Ivica Dačić

U terorističkom napadu u Krajstčerču na Novom Zelandu poginulo je 49, a ranjeno 20 ljudi, a jedna od napadača je na oružju imao ispisana ćirilicom i srpska imena - Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Bajo Pivljanin, dok neki mediji pišu da je bio inspirisan, između ostalog, srpskim napadima na muslimane.

- Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Takođe je naveo da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao:

"Čovek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, video sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim."


Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima, dodavši da je reč o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

- Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom sveta - rekao je Dačić, podsetivši da kada su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrednostima.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće" reakcije Prištine.

- Kada Tači i Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika - rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

- Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma? - upitao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online