Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.03.2019.
08:34
Blic.rs, Vestionline A

Humanista i vizionar: Ko je bio tragično nastradali Đorđe Vdović?

Među poginulih 157 putnika aviona koji je pao ubrzo nakon poletanja u Etiopiji, nalazio se i srpski državljanin Đorđe Vdović (54), zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama.

printscreen
Đorđe Vdović

Objavljeno je i da je pored srpskog pasoša, Vdović uz sebe imao i službenu putnu ispravu UN.

Kako za "Blic" kaže Ljiljana Vdović, sestra muškarca za kog se smatra da je nastradao u padu aviona, još nisu dobili zvanične informacije o tome da li je on bio na kobnom letu.

- Potvrđeno je da je bio jedan Srbin, ali ne i njegovo ime. Nisu izdali imena i još ništa ne znamo. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on - rekla je kratko za "Blic" Ljiljana Vdović i dodala da je njen brat trebalo da otputuje za Najrobi na poslovni sastanak.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je danas da je među stradalima u avionskoj nesreći "Etiopijan erlajnsa" bio i jedan državljanin Srbije i izrazilo saučešće porodicama nastradalih.

Etiopski mediji su javili da niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživeo pad aviona koji je bio na letu od Adis Abebe do Najrobija.

Vdović - vizionarski lider

Na Vdovićevom profilu stoji da je dobro radio pod pritiskom, da je bio inovativan i vizionarski lider koji je verovao da će voditi, graditi i inspirisati druge da postignu svoje najveća dostignuća, individualno ili radeći zajedno sa drugima u timu.

Prema podacima sa profila, Vdović je na poziciji regionalnog službenika za logistiku u Svetskom programu za hranu, radio od oktobra 2015. godine. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, a kao inženjer je radio u Industriji poljoprivrednih mašina "Zmaj" 1992. godine. Potom se zaposlio kao službenik za logistiku u Pančevu, gde je upravljao logističkom bazom i nadgledao je aktivnosti i bio veza sa logistikom UNHCR-a i Svetskog programa za hranu.

Nakon što je radio posle toga u Republici Srpskoj, otišao je na rad u lukama Bar u Crnoj Gori, i Burgas u Bugarskoj. Još 1998. stiže prvi put na afrički kontinent, u Tanzaniju, kako bi pomogao u distribuciji hrane koje stižu u luku Dar, nakon što je poremećena isporuka hrane izbeglicama. Vodio je logistički centar za upravljanje svim namirnicama koje stižu u luku.

U Srbiju se vratio 1999. godine, kada je na svakodnevnom nivou pomagao kosinicima Svetskog programa za hranu, uprkos visokim tenzijama. Svetski program za hranu tada je evakuisao svoje međunarodno osoblje tokom bombardovanja Jugoslavije. Prema podacima sa njegovog profila, Vdović je potom radio u Malaviju, Hondurasu, Avganistanu, Gvatemali, Nikaragvi, Panami, Bangladešu, Kongu...

- Đorđe Vdović je jedan od najsamostalnijih i, što je još važnije, autentičnih razvojnih lidera koje smo intervjuisali - piše na sajtu "Aidpreneur", onlajn zajednici za stručnjake za razvoj i humanitarnu pomoć, koja pomaže i savetuje kako da se na najbolji način vode organizacije i bolje koriste donatorska sredstva.

Prema ovom sajtu, Đorđe je radio u Svetskom programu za hranu od 1992. godine, i uživao je u obilju mogućnosti za učenje i rad u robama, skladištima, lukama i upravljanju lancem snabdevanja. Od svog početka pre 23 godine, on je iskusio proširenje svojih radnih i životnih perspektiva.

- Želeo bih da kapitalizujem svo moje iskustvo - rekao je Vdović o svojoj budućnosti.

Đorđe Vdović bio je brat jednog od poznatijih bubnjara sa prostora bivše Jugoslavije, Ivana Vdovića zvanog Vd. Vd se proslavio kao član grupe EKV, i po nekim tvrdnjama, bio je i prva zvanično registrovana osoba obolela od AIDS-a u Jugoslaviji. Preminuo je 1992. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online