Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
14:46
Vestionline, sputniknews.com A

Zašto je Haradinaj "izleteo" sa sastanka s Amerikancima

Uprkos jasnoj poruci o neophodnosti suspenzije taksi na robu iz Srbije i BiH, koju su američki zvaničnici preneli tokom posete Prištini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne odustaje od tih mera, prenosi Tanjug pisanje prištinskih medija.

EPA/Petrit Prenaj
Ramuš Haradinaj

"Koha ditore" navodi da i pored rastućeg pritiska SAD, Haradinaj nije signalizirao da planira da ukine odluku o taksama. List takođe navodi da je sastanak američkih zvaničnika sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem trajao oko dva sata i da je, pošto je Haradinaj otišao, Tači ostao sa američkom delegacijom još pola sata.

U delegaciji SAD koja je boravila u Prištini bili su visoki zvaničnici Američkog saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli.

List "Zeri" piše da Amerikanci nisu uspeli da ubede Haradinaja da ukine takse, a "Bota sot" piše da Haradinaj i Tači imaju različite stavove o taksama.

Američki zvaničnici nisu davali izjave za medije posle sastanka, dok je Haradinaj najpre odbio da komentariše o čemu je bilo reči na sastanku, da bi nešto kasnije na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da je "Kosovo spremno za pravno obavezujući sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznanjem u postojećim granicama i onim od 17. februara 2008".

Haradinaj je napisao i da je spreman da preuzme prava i obaveze iz članstva u NATO-u, Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim organizacijama“.

On je rekao i da se Kosovo zalaže za slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu i da bi sporazum sa Srbijom takođe morao da reguliše odnose slobodne trgovine između Kosova i Srbije.

Dodao je i da Priština ostaje verna trajnom prijateljstvu i koordinaciji politika sa SAD.

Posle sastanka oglasio se i Tači, koji je rekao da je sastanak bio fokusiran na odnose između Kosova i SAD, političku situaciju na Kosovu i u regionu, kao i na dijalog sa Srbijom.

- Zvaničnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost ponovili su da takse moraju biti suspendovane kako bi se nastavio dijalog i napori za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije - navedeno je u Tačijevom saopštenju.

Kako se dodaje, Tači je uveravao američke zvaničnike da Priština ni u kom slučaju neće ugroziti prijateljstvo i odnose sa SAD kao i da će kosovske institucije što pre preduzeti konkretne akcije u skladu sa prijateljskim savetima SAD.

"Te odluke trebalo bi da budu u funkciji održanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i posvećenosti naše države dijalogu i mirovnom sporazumu", rekao je Tači.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online